Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: H EKT δεν μπορεί να διεξάγει πλήρη έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος ελλείψει συγκεκριμένων μέτρων

Draghi: H EKT δεν μπορεί να διεξάγει πλήρη έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος ελλείψει συγκεκριμένων μέτρων
Ουσιαστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ «έκλεισε» κι επίσημα τη συζήτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE
Την πόρτα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ έκλεισε και επίσημα πλέον ο επικεφαλής της Τράπεζας, Mario Draghi, βάζοντας - προς το παρόν τουλάχιστον - τέλος σε κάθε συζήτηση τέτοιου είδους.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, αναφέρει ο κ. Draghi σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χούντη.
Κι αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για την ιστορία και μόνο επισημαίνεται ότι στο παρελθόν ο Mario Draghi έχει συνδέσει άμεσα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα έχει επισημάνει ότι μετά τη λήψη των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και μετά θα αποφασίσει για την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλα αυτά επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά το bankingnews.gr που από καιρό τώρα επισημαίνει ότι ούτε το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ μπορούν να προχωρήσουν σε έκθεση για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εάν πρώτα δεν ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του.
Επίσης, πολλές φορές το bankingnews.gr έχει επισημάνει -επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες- ότι ακόμα αν είχαν ληφθεί μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο δυσμενές σενάριο το χρέος θα ήταν μη βιώσιμο.

Ανεπαρκείς οι λεπτομέρειες

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, ο κ. Draghi αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Χουντή «πράγματι ενώ λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup, κάτι που το βλέπουμε ως ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, οι λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 εξακολουθεί να είναι ανεπαρκείς ώστε να αξιολογηθούν σωστά οι ποσοτικές επιπτώσεις αλλά και το timing της επίπτωσης τους στη δυναμική του ελληνικού χρέους σε διάφορα σενάρια».
Αναφερόμενος στο επιτόκιο δανεισμού με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς να επιδεινώσει τις προοπτικές του χρέους της, ο κ. Draghi επισημαίνει ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από τη διαφορά με τον αναμενόμενο ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα.
«Μια βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει την ικανότητα να αφομοιώνει υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού χωρίς να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους» αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Τέλος, ο κ. Draghi επισημαίνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ουσιώδες να επανενεργοποιηθεί περαιτέρω η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής με την εφαρμογή στρατηγικής που οδηγεί σε ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών (π.χ. μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και για την επίτευξη των στόχων του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σε σχέση με τα εν λόγω δάνεια).
Πρόκειται για μια σημαντική πορεία προς τη διαρκή μείωση της διαφοράς των επιτοκίων χορηγήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ η οποία θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Αναλυτικότερα, η επιστολή:

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Χουντή,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 31 Μαΐου 2017.
Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με το αν η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (debt sustainability analysis - DSA) και, σε περίπτωση που αυτό έχει συμβεί, ποια είναι τα βασικάσυμπεράσματα, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πράγματι, ενώ λαμβάνουμε υπόψη τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Ευρωομάδας, οι οποίες θεωρούμε ότι αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, ο βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να
μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια. Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, στους οποίους αναφέρθηκα επίσης προσφάτως στην απάντησή μου προς το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Κούλογλου.
Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με τη δυνητική επίδραση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας από την ενδεχόμενη ένταξή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP), θα ήθελα πρώτα να τονίσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ανεξαρτήτως αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσητης σχετικής ανάλυσης) όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη  διαχείριση κινδύνων. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το πρόγραμμα PSPP, το οποίο αποτελεί μέρος του διευρυμένου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, είναι ένα μέτρο νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί μια υπέρμετρα παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στην εξέλιξη των αποδόσεων σε επιμέρους χώρες της ζώνης του ευρώ.
Όσον αφορά την τελευταία ερώτησή σας σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές χωρίς να χειροτερεύσουν οι προοπτικές για το χρέος της, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο αλλά και από τη διαφορά του σε σχέση με τον αναμενόμενο ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργούσε την ικανότητα απορρόφησης υψηλότερου επιτοκίου δανεισμού χωρίς αρνητικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τέλος, στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ουσιώδες να επανενεργοποιηθεί περαιτέρω η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής με την εφαρμογή στρατηγικής που οδηγεί σε ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών (π.χ. μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και για την επίτευξη των στόχων του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σε σχέση με τα εν λόγω δάνεια). Πρόκειται για μια σημαντική πορεία προς τη διαρκή μείωση της διαφοράς των επιτοκίων χορηγήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ η οποία θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Με εκτίμηση,
Mario Draghi

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης