Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ταφόπλακα» Draghi στα σχέδια της κυβέρνησης για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - EWG στις 29/6

«Ταφόπλακα» Draghi στα σχέδια της κυβέρνησης για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - EWG στις 29/6
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θέσει το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης στις δύο συναντήσεις που θα έχει αυτήν την εβδομάδα με τους δανειστές   
Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» στην κυβέρνηση με την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έκλεισε την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ελλάδα κρίνοντας ανεπαρκείς τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε. Νίκου Χουντή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανάφερε ότι οι εμπειρογνώμονες της τράπεζας δεν μπορούν επί του παρόντος να ολοκληρώσουν την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς οι λεπτομέρειες που δόθηκαν στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου για τα μέτρα που αφορούν αυτό «δεν επαρκούν για μια ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασής τους όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του (χρέους) σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια».
Η εκπόνηση ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ αποτελεί, ως γνωστόν, προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ).
Η δήλωση Ντράγκι όχι μόνο «ψαλιδίζει» αλλά αποτελεί «ταφόπλακα» στις λίγες ελπίδες που είχε η Αθήνα από την κεντρική τράπεζα για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και την ευνοϊκότερη έξοδό της στις αγορές.
Επί της ουσίας και ο Ντράγκι «παίζει καθυστέρηση», «πετώντας την μπάλα» στο Eurogroup και τον Σόιμπλε, ο οποίος βέβαια κάθε άλλο παρά σαφέστερος θέλει να είναι στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα του.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θέσει το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης στις δύο συναντήσεις που θα έχει αυτήν την εβδομάδα με τους δανειστές.
Η πρώτη θα είναι στο συνέδριο του Economist και όπως έχει ήδη επισημάνει το bankingnews, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να ξαναβάλει στο κάδρο το χρέος και το QE.
Άλλωστε, το ίδιο το θέμα της στρογγυλής τράπεζας του Economist, «Επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές», προσφέρεται για νέες πιέσεις.
Μάλιστα η χρονική στιγμή που διοργανώνεται το συνέδριο είναι ιδανική για την Αθήνα η οποία προ δηλώσεων Ντράγκι περίμενε τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από τους δανειστές για να χαράξει την επόμενη μέρα.
Έπειτα, με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα παρουσιαστεί στις 27 Ιουλίου στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.
Τότε θα μάθουμε νεότερα και για τη «συμφωνία επί της αρχής» και για τα κεφάλαια έως 2 δις ευρώ που θα λάβει σε μεταγενέστερη φάση και εφόσον τα έχει ανάγκη η Αθήνα από το Ταμείο.
Η δεύτερη συνάντηση με τους δανειστές θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 29 Ιουνίου όταν θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup προκειμένου να εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα στα προαπαιτούμενα τα οποία είχαν μείνει ανοικτά από τη δεύτερη αξιολόγηση.
Τα δύο θέματα, δηλαδή η επέκταση της εθελοντικής φορολόγησης των εφοπλιστών και για το 2018 και η έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης για τον ΔΕΣΦΑ βγήκαν χθες από τον χάρτη.
Ποια έμειναν;
•    Ο επανυπολογισμός και η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι αρχές γνωστοποίησαν ότι οι επανυπολογισμοί έφτασαν το 10% και το 6% εκκαθαρίστηκε πλήρως.
Μέχρι το τέλος του μήνα η εκκαθάριση θα φτάσει στο 10%.
•     Το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων
Και τα δύο όμως δεν αποτελούν απειλή για τη δόση των 8,5 δις ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης