Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «BBB» για την Intesa - Υποβαθμίζεται σε «D» η Banco Popolare

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «BBB» για την Intesa - Υποβαθμίζεται σε «D» η Banco Popolare
Η ιταλική Intesa θα να αναλάβει το υγιές ενεργητικό των βενετικών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca
Στην επιβεβαίωση της βαθμολογίας «BBB» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Intesa Sanpaolo προχώρησε η Fitch, διατηρώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές επαναξιολόγησης «σταθερές» (outlook), ωστόσο, την ίδια στιγμή, υποβάθμισε σε «D» (default), από «CCC», την αντίστοιχη αξιολόγηση για την Banca Popolare di Vicenza.
Επίσης, μετέβαλε σε «f» από «cc» την αξιολόγηση βιωσιμότητας της Vicenza, ενώ έθεσε το καθεστώς θετικώς επιτήρησης το χρέος των κύριων ομολογιούχων (δεν πλήγονται από τη διάσωση).
Η ιταλική Intesa θα να αναλάβει το υγιές ενεργητικό των βενετικών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, με το σχέδιο να εγκρίνεται πριν δύο ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τρεις ημέρες αφότου και η Ε.Κ.Τ. είχε δώσει έμμεσα το «ΟΚ».
Η συνολική κρατική δαπάνη για τη διάσωση των δύο περιφερειακών τραπεζών ενδέχεται να ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ.
Το ιταλικό δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη και τα «κόκκινα» δάνεια, διαθέτοντας, προς στιγμήν, έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μέτρο αυτό επιτρέπει τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης για την πλήρη προστασία των καταθετών, των μετόχων και των senior ομολογιούχων.
Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, θα πληγούν μόνο οι μικροομολογιούχοι και μικροί μέτοχοι, αλλά το κόστος για τους φορολογούμενους είναι πιθανό να είναι βαρύ.
Η Fitch αναμένει η συναλλαγή να είναι ουδέτερη πιστωτικά για την κεφαλαιοποίηση και την ποιότητα του ενεργητικού της Intesa.
Η Intesa θα λάβει κεφάλαια από την ιταλική κυβέρνηση για να καλύψει τις επιπτώσεις της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων στους δείκτες κεφαλαίου της, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να διατηρήσει τον δείκτη κεφαλαικής επάρκειας CET1 στο 12,5%.
Η εισφορά σε μετρητά θα καλύπτει επίσης το κόστος ενοποίησης και εξορθολογισμού που σχετίζεται με την απόκτηση.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί έναντι πιθανού κινδύνου, υποχρεώσεων και απαιτήσεων έναντι της Intesa που σχετίζονται με γεγονότα πριν από την πώληση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης