Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει σχέδιο απαξίωσης της μετοχής της MIG; - Γιατί πουλάει 24 εκατ μετοχές ο Iskandar Safa και δυσφορεί το Dubai;

Υπάρχει σχέδιο απαξίωσης της μετοχής της MIG; - Γιατί πουλάει 24 εκατ μετοχές ο Iskandar Safa και δυσφορεί το Dubai;
Ο Safa πουλάει όλη την συμμετοχή του περίπου 2,85% στην MIG καθώς διαφωνεί με την στρατηγική της Πειραιώς να προχωρήσει μονομερώς σε ομολογιακό προκαλώντας ακραίο dilution στους παλαιούς μετόχους.
Υπάρχει σχέδιο απαξίωσης της μετοχής της Marfin Investment Group της MIG;
Το ερώτημα αυτό δεν στηρίζεται μόνο στην πτώση της μετοχής σήμερα 29 Ιουνίου που υποχωρεί -7% στα 0,1520 ευρώ και με όγκο 13 εκατ αλλά στο γεγονός ότι μεταξύ ξένων μετόχων υπάρχει διάθεση ρευστοποίησης μετοχών.
Σήμερα πίσω από τον μεγάλο όγκο πωλήσεων βρίσκεται ο άλλοτε συνεργάτης του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου του ιδρυτή της MIG ο Iskandar Safa ο Λίβυος επιχειρηματίας ο οποίος κατέχει 24 εκατ μετοχές και αποχωρεί.... από την MIG. 
Ο Safa πουλάει όλη την συμμετοχή του περίπου 2,85% στην MIG καθώς διαφωνεί με την στρατηγική της Πειραιώς να προχωρήσει μονομερώς σε ομολογιακό προκαλώντας ακραίο dilution στους παλαιούς μετόχους.
Κατά ορισμένες πληροφορίες ο Safa ίσως αύριο 30 Ιουνίου 2017 να έχει ολοκληρώσει τις πωλήσεις.
Ο Safa είναι ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και βρίσκεται σε κόντρα με την ελληνική κυβέρνηση.
Η υπόθεση έχει φθάσει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο όπου αναμένεται ο Safa να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο.
Ο Safa αποχωρεί από την MIG ξεκάθαρα ενοχλημένος για το dilution που θα υποστεί και για τον λόγο αυτό πουλάει τις τελευταίες ημέρες και ειδικά σήμερα 29 Ιουνίου ενώ φαίνεται ότι συνολικά αποεπενδύει από την Ελλάδα.
Όμως δεν είναι μόνο ο Safa.
Το Dubai Investment Group έχει ξεκάθαρα διατυπώσει την δυσφορία του για το σχέδιο του ομολογιακού της Πειραιώς….αλλά μάλλον δεν θα καταψηφίσει την πρόταση στην Γενική Συνέλευση στις 10 Ιουλίου του 2017.
Πάντως θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το Dubai υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποχωρήσει από την MIG αλλά προφανώς και δεν είναι εύκολο άπαξ και διαθέτει 131 εκατ μετοχές.
Και δεν είναι μόνο το Dubai υπάρχουν και άλλοι ξένοι που θέλουν να αποεπενδύσουν από την MIG καθώς είναι ενοχλημένοι λόγω του ομολογιακού.
Το ομολογιακό έχει διττή διάσταση.
Η Πειραιώς αποφάσισε ότι το ομολογιακό της MIG πρέπει να το καλύψει μόνο η τράπεζα και να μην συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι.
Αυτή η μονόπλευρη προσέγγιση έχει προκαλέσει ρήγμα στο μετοχολόγιο της MIG και το αποτέλεσμα είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή να υποχωρεί όταν άλλες μετοχές ανακάμπτουν.
Η άλλη πλευρά όμως της υπόθεσης ομολογιακό χρήζει προσοχής.
Για την Πειραιώς η αξία των μετοχών φθάνει στα 47 εκατ και έχει δανεισμό 800 εκατ.
Προφανώς η Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται για την μετοχή αλλά για τα 800 εκατ. και η τράπεζα προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα της...αλλά όχι τα συμφέροντα των άλλων μετόχων.
Υπό μια έννοια η απαξίωση της μετοχής διευκολύνει τα σχέδια της Πειραιώς υπό την έννοια ότι οι ξένοι μέτοχοι αποχωρούν και έτσι θα καλυφθεί το ομολογιακό από την Πειραιώς…που θα ελέγξει με αυτό τον τρόπο όλη την MIG.
Μετά θα ακολουθήσει η πώληση της Attica Group στα 2 ευρώ ανά μετοχή ή και υψηλότερα και ο στόχος…. που ήταν ο έλεγχος της MIG θα έχει ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στην MIG που δημιούργησε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος συμμετέχουν η Πειραιώς με 31,2%, το Dubai με 14,2%, το IRF της Φράγκου με 1,2%, ξένοι θεσμικοί 12,2%, υπόλοιποι επενδυτές 39,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης