Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σκοπιμότητες κρύβει η επίσκεψη Trump στην Πολωνία πριν τους G20

Τι σκοπιμότητες κρύβει η επίσκεψη Trump στην Πολωνία πριν τους G20
Η Πολωνία είναι ήδη ο πρώτος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ καθώς από τον Ιούνιο προμηθεύετε αμερικανικό φυσικό αέριο
Ως διπλωματικό «πραξικόπημα» αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι την απόφαση του αμερικανού προέδρου Donald Trump να επισκεφθεί την Πολωνία καθοδόν προς τη Σύνοδο των G20 στη Γερμανία.
Μπορεί η επίσκεψη στις 6 Ιουλίου στη Βαρσοβία, να έχει διάρκεια μόλις 24 ωρών, όμως είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα του προέδρου Trump προς την ΕΕ ότι οι ΗΠΑ στρέφονται ξεκάθαρα πλέον, προς την Ανατολική Ευρώπη και η Πολωνία είναι το όχημα τους.
Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί στην Πολωνία με τους ηγέτες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων με αφορμή τη συνάντηση τους στη Σύνοδο των 3 Θαλασσών, (Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας και Βαλτικής). Μια συνάντηση, που η ΕΕ προσπαθεί να υποβαθμίσει καθώς η Πολωνία επιδιώκει επίμονα να ηγηθεί μιας ομάδας ανατολικών χωρών, ενάντια στη συμμαχία Γερμανίας – Γαλλίας, χώρες με τις οποίες έχει διαταράξει τις σχέσεις της σε διάφορα μέτωπα.
Με αποκορύφωμα τη δήλωση της Πολωνής πρωθυπουργού Beata Szydlo στο κοινοβούλιο της χώρας, ότι «δεν θα υποκύψει στην δικτατορία της Γερμανίας».
«Δεν μπορεί κανείς παρά να νιώθει καχύποπτος απέναντι στη συνάντηση των 3 θαλασσών, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος σκιαγραφώντας την έκδηλη ανησυχία των Βρυξελλών για το τι γίνεται στα ανατολικά της σύνορα.

Ο Trump πουλά φυσικό αέριο και στρατιωτική προστασία
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει να προωθήσει νέες εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές με βασικότερη την προμήθεια αμερικανικού φυσικού αερίου, σε μια περιοχή που δεσπόζει ενεργειακά η Ρωσία.
Η Πολωνία ωστόσο είναι ήδη ο πρώτος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ καθώς από τον Ιούνιο προμηθεύετε αμερικανικό φυσικό αέριο.
Μια συμφωνία που έχει εξοργίσει την ΕΕ, αξιωματούχοι της οποίας υποστήριζαν ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες με την ΕΕ κι όχι με κάθε κράτος- μέλος μεμονωμένα».
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Trump θα αναφερθεί και στην στρατιωτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που ικανοποιεί τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών που αντιλαμβάνονται με ανησυχία και καχυποψία τις προσθέσεις της Μόσχας μετά και την εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα θεωρούν τη Ρωσία μια από τις βασικότερες απειλές για την ασφάλεια τους, επιδιώκοντας μεγαλύτερη, αμερικανική στρατιωτική παρουσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη 900 στρατιώτες σε πολωνικό έδαφος ως τμήμα της ΝΑΤΟικής δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη.
Δυτικοί διπλωματικοί εκτιμούν ότι «ένας ακόμη στόχος του ταξιδιού του προέδρου Trump είναι ένα μήνυμα προς τη Μόσχα ότι δεν θα ανεχθεί άλλες στρατιωτικές απειλές απέναντι στις χώρες αυτές» ενώ προσπαθεί να επωφεληθεί από τις κακές σχέσεις της Πολωνίας με τη ΕΕ για να παίξει το λόγο «προστάτη».

Τι είναι η συνάντηση των 3 Θαλασσών που φοβάται η ΕΕ
Το καλοκαίρι του 2016 οι χώρες ανάμεσα σε 3 Θάλασσες, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Κροατία που συνδιοργανώνει αυτή τη συνάντηση με την Πολωνία, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο.
Το Σεπτέμβριο του 2016 προσδιόρισαν το επίπεδο της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, της ψηφιοποίησης και της οικονομίας ως Ενωμένη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές όπως ο George Friedman και ο Robert D. Kaplan, που διατηρούν στενές σχέσεις με την CIA και τον αμερικανικό στρατό υποστήριζαν για χρόνια ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα μέτωπο στην Ευρώπη απέναντι στην κυριαρχία της Γερμανίας και της Ρωσίας με την Πολωνία και τη Ρουμανία να παίξουν καθοριστικό ρόλο λόγο του μεγάλου στρατού που διαθέτουν στην περιοχή.
Μια άποψη που όπως φαίνεται ταυτίζεται με τις προθέσεις και το σχέδιο του Donald Trump για τη Ευρώπη.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης