Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Βγαίνουμε στις αγορές πολύ πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος με το σπαθί μας

Τσίπρας: Βγαίνουμε στις αγορές πολύ πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος με το σπαθί μας
«Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτό μας το όραμα, είναι ένα win-win σενάριο για κάθε εμπλεκόμενο στην παραγωγική δραστηριότητα»
Έξοδο στις αγορές πολύ πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 προανήγγειλε ο πρωθυπουργό από το βήμα του Συνεδρίου του «Economist» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.
«Η απόφαση του Eurogroup του Μάη του 2016, να μπει πλαφόν στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες το 15% του ΑΕΠ, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο εγγύησης για τη προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτοντας ότι η χώρα μας είναι πλέον «ικανή, να δανείζεται από τις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».
«Θα με ρωτήσετε μα αυτό δεν υπήρχε το 2015;
Αν δε διεκδικούσατε μια καλύτερη συμφωνία;
Η απάντησή μου είναι σαφής και απόλυτη.
Όχι» είπε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε ότι «ούτε το βάθος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχουμε κάνει αυτά τα δυο χρόνια.
Κυρίως όμως δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις που σας περιέγραψα παραπάνω σε σχέση με τη προοπτική βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και οι δεσμεύσεις για την στροφή στην αναπτυξιακή στρατηγική.
Για αυτό και τώρα η Ελλάδα δε θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους.
Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής».
Επιπλέον ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δε θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι αγορές υποδέχτηκαν πολύ θετικά τη συμφωνία του Ιουνίου και αυτό φάνηκε όπως είπε στα επίπεδα των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009.
«Πρόσφατα αναβαθμιστήκαμε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και οι προοπτικές της οικονομίας μας άλλαξαν σε θετικές» είπε ο πρωθυπουργός για να στείλει το μήνυμα ότι «η επιστροφή μας στην κανονικότητα με σταθερά βήματα και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του παραγωγικού μετασχηματισμού θα συνοδευτεί από την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, οι επενδύσεις θα ανακάμψουν και η οικονομία θα αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή εργασία και ευημερία για τους πολίτες της.
Αυτή τη δικαίωση αξίζουν οι κόποι και οι απώλειες μιας χαμένης σχεδόν δεκαετίας»
Κλείνοντας τις εργασίες του κορυφαίου οικονομικού συνεδρίου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προσήλωσή μας είναι πρωτίστως σε μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα παραπάνω ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, με στόχο να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές.
«Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτό μας το όραμα, είναι ένα win-win σενάριο για κάθε εμπλεκόμενο στην παραγωγική δραστηριότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και λίγο αργότερα υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προστασία του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου.
«Η στήριξη της εργασίας και των δικαιωμάτων καθώς και η επαναθεμελίωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και θα επαναφέρουν την πίστη των λαών στις ευρωπαϊκές αξίες» ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού ενώ για το χρέος τόνισε ότι «όσοι θα βλέπουν πια το χρέος της Ελλάδας δε θα κρίνουν τη βιωσιμότητά του με βάση το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκρίνεται στις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες».
Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε καθοριστική την «απόφαση του Eurogroup του Μάη του 2016, να μπει πλαφόν στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες το 15% του ΑΕΠ, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο εγγύησης για τη προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης