Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπο με νέες κυρώσεις το Κατάρ, καθώς απέρριψε το αραβικό τελεσίγραφο με τα 13 σημεία

tags :
Αντιμέτωπο με νέες κυρώσεις το Κατάρ, καθώς απέρριψε το αραβικό τελεσίγραφο με τα 13 σημεία
Τα αραβικά κράτη έχουν διακόψει διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις
Αντιμέτωπο με περαιτέρω κυρώσεις από τα αραβικά κράτη ενδέχεται να βρεθεί το Κατάρ, καθώς σήμερα το βράδυ (2/7) εκπνέει το σχετικό τελεσίγραφο, το οποίο το εμιράτο έχει ήδη απορρίψει. 
Τα αραβικά κράτη έχουν διακόψει διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman al – Thani ξεκαθάρισε, πως το τελεσίγραφο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά στη μείωση της κυριαρχίας της χώρας.
Ωστόσο, πρόσθεσε, πως το εμιράτο παραμένει ανοιχτό να συζητήσει θέματα, που ανησυχούν τα γειτονικά αραβικά κράτη.
«Αυτός ο κατάλογος αιτημάτων απορρίπτεται, δεν πρόκειται να γίνει δεκτός ή να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», τόνισε.
Συμπλήρωσε δε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποστείλει τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη χώρα.
Η διαμάχη ξέσπασε στις 5 Ιουνίου 2017, όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας το πως υποστηρίζει την τρομοκρατία και είναι σύμμαχος  του «εχθρικού» Ιράν.
Οι χώρες αυτές απειλούν με περαιτέρω κυρώσεις το Κατάρ, αν δεν συμμορφωθεί με τον κατάλογο των 13 αιτημάτων που υπέβαλαν στη Ντόχα οι διαμεσολαβητές του Κουβέιτ.
Τα αιτήματα περιλαμβάνουν την απομάκρυνση μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ και το κλείσιμο του παν-αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, τα οποία η Ντόχα απέρριψε.
Οι επικριτές του Κατάρ κατηγορούν το Al Jazeera ότι είναι μια τηλεοπτική πλατφόρμα εξτρεμιστών.
Το δίκτυο από την πλευρά του απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, διαμηνύοντας πως  θα διατηρήσει την συντακτική του ανεξαρτησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης