Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Road show Goldman και CS - Λάθος η έξοδος στις αγορές «για εντυπώσεις», μετριότητα οι επιδόσεις στα NPEs, έρχεται ECCL

Road show Goldman και CS - Λάθος η έξοδος στις αγορές «για εντυπώσεις», μετριότητα οι επιδόσεις στα NPEs, έρχεται ECCL
Ο υπουργός ανάπτυξης Παπαδημητρίου είχε σειρά επαφών με 14 κορυφαίους παράγοντες διεθνών funds και τραπεζών και τα όσα διαμηνύθηκαν χρήζουν μεγάλης προσοχής.
Η νέα ECCL πιστωτική γραμμή είναι προ των πυλών όπως αποκαλύπτεται από τις ενημερώσεις που πραγματοποιούν κορυφαίοι έλληνες αξιωματούχοι στα road shows τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι στο road show που πραγματοποίησε η Goldman Sachs και η Credit Suisse αποκαλύφθηκαν ορισμένες αλήθειες άκρως ενδιαφέρουσες.
Ο υπουργός ανάπτυξης Παπαδημητρίου είχε σειρά επαφών με 14 κορυφαίους παράγοντες διεθνών funds και τραπεζών και τα όσα διαμηνύθηκαν χρήζουν μεγάλης προσοχής.

1)Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα περίπου 27 με 30 δισεκ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως capital buffer ώστε η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές από το 2018 με ένα μηχανισμό εγγύησης εκδόσεων.

2)Σε συνεχείς ερωτήσεις εάν θα υπάρξει νέα πιστωτική γραμμή ECCL δεν διαψεύδεται ως πιθανό ενδεχόμενο.
Με ρεαλιστικά κριτήρια οι ξένοι σχεδόν καθολικά θεωρούν ότι η Ελλάδα θα υπογράψει 4ετή πιστωτική γραμμή με κεφάλαιο 27 με 30 δισεκ. ευρώ.
Κατά την ελληνική κυβέρνηση με αυτά τα 27 με 30 δισεκ. θα μπορούσαν
-Να αποπληρωθούν ΕΚΤ και ΔΝΤ
-Να χρηματοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα
-Να λειτουργήσουν ως μηχανισμός εγγύησης εκδόσεων ελληνικών ομολόγων.

3)Για τα σχέδια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές, καθολικά οι ξένοι διαμηνύουν στην Ελληνική κυβέρνηση ότι θα είναι μεγάλο λάθος να βγει στις αγορές με δύο εκδόσεις για λόγους εντυπώσεων…
Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές συντονισμένα, με ελκυστικά επιτόκια και με στρατηγική ώστε ούτε η λύση για το χρέος να μην καταρρεύσει…ούτε να προκληθούν προβλήματα μη διαχειρίσιμα.
Οι ξένοι τάσσονται κατά της άμεσης εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.

4)Για την Αναπτυξιακή Τράπεζα όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει αναφέροντας ότι κεφαλαιακά θα ενισχυθεί και από διεθνείς θεσμικούς φορείς…οι ξένοι δεν έχουν πειστεί για την χρησιμότητα της.

5)Για το μείζον ζήτημα των NPEs των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων η κυβέρνηση προβλέπει μια μεγάλη μείωση άνω των 40 δισεκ. τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο σχεδόν όλοι οι ξένοι στο road show σχεδόν αμφισβήτησαν τους στόχους αυτούς.
Οι επιδόσεις των τραπεζών είναι οριακές, το πρόβλημα επιλύεται με πολύ αργό ρυθμό και οι στοχοθεσία που έχει τεθεί υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση εάν μπορεί να επιτευχθεί.

6)Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο στα μέσα του 2018.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που ήδη όλοι γνωρίζουν ότι έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο διευθέτησης του ελληνικού χρέους εντός του 2017 και πλέον μετατίθεται για το 2018… και αυτό είναι ερωτηματικό εάν τελικώς εξεταστεί το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης