Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο - Πυρά της ελληνικής ακτοφυλακής σε τουρκικό πλοίο - Ρίχνει τους τόνους η Αθήνα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο - Πυρά της ελληνικής ακτοφυλακής σε τουρκικό πλοίο - Ρίχνει τους τόνους η Αθήνα
Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών - ΥΠΕΞ Τουρκίας: Δυσανάλογη και υπερβολική πράξη
(upd2) Να ρίξει τους τόνους και να αποκλιμακώσει την ένταση που επιχείρησε να στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα κατά το μεσημέρι της 3ης Ιουλίου 2017, όταν σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής εξαπέλυσε προειδοποιητικές βολές σε φορτηγό – πλοίο με τούρκικη σημαία επιχειρεί η ελληνική πλευρά.
Όλα άρχισαν όταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο «M/V ACT» βρισκόταν κοντά στο νησί της Ρόδου, ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο του «İzmit», από το νότιο λιμάνι του «İskenderun».
Η ελληνική ακτοφυλακή, μετά από πληροφορίες ότι το πλοίο μετέφερε ναρκωτικά, έδωσε εντολή στον κυβερνήτη να προσεγγίσει το ελληνικό λιμάνι στα διεθνή ύδατα.
Ωστόσο, το τουρκικό σκάφος αρνήθηκε να υπακούσει και ενημέρωσε αμέσως για το περιστατικό την τουρκική πλευρά.
Στη συνέχεια, η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε, με το πλοίο να προχωρά σε διεθνή ύδατα.
Ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους δήλωσε στο CNNTurkey ότι βρέθηκαν 16 σφαίρες στο πλοίο.
Αμέσως μετά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας το ως μία «αδικαιολόγητη και υπερβολική» πράξη εκ μέρους της Αθήνας.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την εξαπόλυση πυρών σε ένα άοπλο εμπορικό πλοίο που μεταφέρει εμπορεύματα μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών.
Η μοναδική μας παρηγοριά είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε εξαιτίας του περιστατικού», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Άγκυρα δήλωσε ότι καταδικάζει τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής, οι οποίες διεξάγονται «αγνοώντας την ανθρώπινη ζωή, που είναι το πιο βασικό δικαίωμα».
Το υπουργείο δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τη συμπεριφορά της Αθήνας, για να βεβαιωθεί ότι «παρόμοια γεγονότα δεν θα ξανασυμβούν».
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το περιστατικό μετά την ολόκληρωση της χθεσινής ημέρας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών

Η «απάντηση»

Τρία τουρκικά πλοία κατευθύνθηκαν στο Αιγαίο, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στη Ρόδο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία έστειλε τρία πλοία στο Αιγαίο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τουρκικό πλοίο.
Βέβαια, η Άγκυρα δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, καθώς τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν μπαράζ παραβιάσεων στο ελληνικό FΙR, στον απόηχο του περιστατικού.
Συγκεκριμένα, σχηματισμοί 10 τουρκικών τζετ, στην πλειονότητά τους F-16, και δύο F-4E Phantom, προέβησαν σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και παραβάσεων των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά -εκ των οποίων δύο ήταν οπλισμένα- προέβησαν σε τέσσερεις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου σε βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και σε έξι παραβάσεις κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά όπως προβλέπεται χωρίς ωστόσο να σημειωθεί εμπλοκή.

Τι λέει το Λιμενικό για το περιστατικό

Για το περιστατικό οι ελληνικές λιμενικές αρχές υποστηρίζουν πως το περιστατικό έγινε εντός ελληνικών υδάτων και μετά την εντολή για ελλιμενισμό.
«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου  μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. 
Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή,  σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος.
Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.
Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.
Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές» ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωση του το Λιμενικό.

Μάζης (καθηγητής Γεωπολιτικής): Οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας το επεισόδιο στη Ρόδο – Δεν είχε τη στήριξη των ΗΠΑ

Οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας η οποία όμως δεν έτυχε της υποστηρίξεως των ΗΠΑ χαρακτήρισε το επεισόδιο στο Αιγαίο κοντά στη Ρόδο με το τουρκικό εμπορικό πλοίο που δέχθηκε τα πυρά από το ελληνικό λιμενικό διότι αρνήθηκε τον έλεγχο και ενώ έπλεε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.
Σε δηλώσεις του στο Real Fm και ληθείς να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό του αυτό ο κ.Μάζης τον απέδωσε σε τρεις λόγους.
«Ο πρώτος αφορά την κυπριακή ΑΟΖ.
Στις 13 Ιουλίου αρχίζει επισήμως η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο δεύτερος λόγος είναι το Κυπριακό.
Η Γενεύη δεν τους βγαίνει καλά.
Έχουν στριμωχτεί πολύ άσχημα και βλέπουν ότι ο βρετανικός παράγων προσπαθεί αφενός να διατηρήσει τα συμφέροντα τα δικά του, αφετέρου να δείξει ότι αποστασιοποιείται και δεν παίρνει θέση, δηλώνει ότι το καθεστώς των εγγυήσεων, δεν αποτελεί καθεστώς για μία χώρα του 21ου αιώνα.
Τρίτος λόγος είναι το Συριακό, για το οποίο οι Τούρκοι σχεδιάζουν μεγάλη επίθεση σε επαρχία γιατί θέλουν να αναχαιτίσουν την κουρδική εδαφική ένωση στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στα συροτουρκικά σύνορα και αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν θα είναι αποδεκτό από την αμερικανική διοίκηση που έχει δηλώσει ευθέως και εμφανώς τα αισθήματά της υπέρ της κουρδικής αντιστάσεως» υπογράμμισε ο κ.Μάζης.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει ένα νέο παρόμοιο επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ.Μάζης απάντησε καταφατικά, εξαίροντας τη στάση της ελληνικής πλευράς.
«Έχω την αίσθηση και το λέω με μεγάλη ικανοποίηση, ότι οι ελληνικές Αρχές, το ελληνικό κράτος, η ελληνική ακτοφυλακή απάντησε όπως θα έπρεπε να απαντήσει εδώ και πολύ καιρό.
Αυτό εξέπληξε την τουρκική πλευρά η οποία έβγαλε μία τελείως χλιαρή ανακοίνωση.
Αν δεχθούμε ότι οι στρατηγικές παράμετροι παραμένουν σταθερές και θα οξύνονται, πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν, ναι.
Αλλά αυτή τη φορά θα προσπαθήσουν να το ξανακάνουν με καλύτερη συνεννόηση.
Αν δεν την έχουν την καλύτερη συνεννόηση τότε φοβάμαι ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, αν προσπαθήσουν να το κάνουν» είπε ο κ.Μάζης.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 4 Ιουλίου 00:09)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης