Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποζημίωση 10 εκ. δολαρίων από τον Καναδά σε πρώην τρόφιμο του Γκουαντανάμο

Αποζημίωση 10 εκ. δολαρίων από τον Καναδά σε πρώην τρόφιμο του Γκουαντανάμο
Ο Khadr κατηγορήθηκε για δολοφονία το 2010 και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, όταν ήδη είχε ξοδέψει 10 χρόνια στο Γκουαντανάμο
Ο Omar Khadr θα λάβει το ποσό των 10 εκ. δολαρίων από το καναδικό κράτος, για το εγκλεισμό του στην φυλακή – κολαστήριο του Γκουαντανάμο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αποφάσισε το 2010 ότι ο Omar Khadr, ο οποίος ήταν 15 ετών το 2002 όταν σκότωσε έναν στρατιώτη (Christopher Speer) των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν, ομολόγησε το έγκλημα κατά την ανάκριση από Καναδούς αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών υπό «καταπιεστικές συνθήκες», ενώ ήταν φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο.
Μεταξύ των βασανιστηρίων ήταν και η στέρηση του ύπνου.
Οι Καναδοί μοιράστηκαν τις πληροφορίες που έλαβαν από τον Khadr με αξιωματούχους των Η.Π.Α.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Justin Trudeau δεν απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου συναντήθηκε με τον Ιρλανδό ομόλογό του.
Ο Khadr κατηγορήθηκε για δολοφονία το 2010 και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, όταν ήδη είχε ξοδέψει 10 χρόνια στο Γκουαντανάμο.
Στις φυλακές του Καναδά μετέβη το 2012, για να απελευθερωθεί εν τέλει τον Μάιο του 2015.
Σχετικά με το Γκουαντανάμο, τη φυλακή τη οποία που άνοιξε στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και είναι γνωστή για τα βασανιστήρια και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, να υπενθυμιστεί ότι μετά τις προσπάθειες του Barack Obama έχουν μετακινηθεί πάνω από 180 άνδρες…
Συγκεκριμένα, όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2009 ήταν έγκλειστοι στη φυλακή 242 άνθρωποι, για να μείνουν τελικά σήμερα 59.
Συνολικά 780 κρατούμενοι πέρασαν από τη φυλακή – κολαστήριο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης