Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πρόστιμο ρεκόρ αναμένει από την Κομισιόν η Google, αυτή τη φορά για το λογισμικό Android

Νέο πρόστιμο ρεκόρ αναμένει από την Κομισιόν η Google, αυτή τη φορά για το λογισμικό Android
Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτήν που είχαν διεξάγει οι ευρωπαϊκές αρχές κατά της Microsoft, η οποία το 2007 κατέληξε σε πρόστιμα μεγαλύτερα των 2 δισ. ευρώ...
Το «κυνήγι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Google φαίνεται πως δεν θα τελειώσει με το πρόστιμο – μαμούθ των 2,4 δισ. ευρώ, καθώς βρίσκεται εν εξελίξει έρευνα από τις αρχές της Ε.Ε. κατά του αμερικανικού κολοσσού, αυτή τη φορά για το λογισμικό Android, που βρίσκεται εγκατεστημένο στην πλειονότητα των «έξυπνων» τηλεφώνων και ταμπλετών.
Μάλιστα, πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι το αναμενόμενο πρόστιμο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί για παρόμοιες παραβάσεις!
Εξηγώντας, από το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έβαλε στο στόχαστρο την Google στρέβλωση και εμπόδιση της καινοτομίας στον τομέα των «έξυπνων» εφαρμογών για Android, καθώς φέρεται να υποχρεώνει κατασκευαστές τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να «πλημμυρίζουν» τις νέες συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της σύστημα υποχρεωτικά με δικές της προεγκατεστημένες εφαρμογές, περιθωριοποιώντας ανταγωνιστικές εφαρμογές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σύστηνε οι καταναλωτές να έχουν εξ’ αρχής τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μόνοι τους τις εφαρμογές της προτίμησής τους.
Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτήν που είχαν διεξάγει οι ευρωπαϊκές αρχές κατά της Microsoft, η οποία το 2007 κατέληξε σε πρόστιμα μεγαλύτερα των 2 δισ. ευρώ για τον αμερικανικό γίγαντα λογισμικού.
Η κυριαρχία του Android στις «έξυπνες» συσκευές - παρέχεται δωρεάν - δεν είναι παράνομη στην Ε.Ε., όμως απαιτεί ειδικές πρόνοιες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του ανταγωνισμού.
Τα παραπάνω έρχονται το πρόστιμο ρεκόρ –για μονοπωλιακές πολιτικές– ύψους 2,7 δισ. δολαρίων (2,4 δισ. ευρώ) που επέβαλε στην Google η Κομισιόν, στις 27 Ιουνίου 2016.
Βέβαια, κρίνεται αμφίβολο το αν και πότε πληρωθεί όλο το ποσό, καθώς η Google ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της απόφασης.
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από πολλές καταγγελίες τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους ανταγωνιστές, με αποτέλεσμα μια επταετή έρευνα σχετικά με τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο.
Η αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε. άσκησε δίωξη την Google τον Απρίλιο του 2015, θεωρώντας ότι αλλοιώνονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο για να ευνοηθεί η υπηρεσία αγορών της Google, προκαλώντας ζημιές τόσο στους ανταγωνιστές όσο και στους καταναλωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης