Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η χαλάρωση της ΕΚΤ «πληγώνει» τους Γερμανούς καταθέτες, αλλά ενισχύει τα ομόσπονδα κρατίδια

Reuters: Η χαλάρωση της ΕΚΤ «πληγώνει» τους Γερμανούς καταθέτες, αλλά ενισχύει τα ομόσπονδα κρατίδια
Οι γερμανικές περιφέρειες έχουν μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους κατά 40% κατά μέσο όρο μέσα σε 8 χρόνια
Πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η μείωση των επιτοκίων επιδοτούν τα χρεωμένα μέλη του Νότου της Ευρωζώνης, σε βάρος των αποταμιευτών του Βορρά, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν επίσης μεταμορφώσει τα οικονομικά των περιφερειών της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια το 2008, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ αργότερα ανέβασε τους ρυθμούς, ώστε να «απαντήσει» σε μια σειρά κρίσεων χρέους στην Ευρωζώνη το 2011 και το 2012.
Εντείνοντας τη νομισματική χαλάρωση, η ΕΚΤ εγκαινίασε τον Μάρτιο του 2015 το QE, γεγονός που οδήγησε σε ακόμα χαμηλότερα κόστη δανεισμού.
Αυτό «τιμώρησε» τους Γερμανούς καταθέτες, οδηγώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αλλά βοήθησε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία να διαχειριστούν μια απότομη αύξηση του χρέους τους.
Ήταν επίσης καλή είδηση για τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κάτω Σαξονίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Βερολίνου.
Οι περιφέρειες έχουν μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους κατά μέσο όρο κατά 40% μέσα σε οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την S&P Global, ενώ μπόρεσαν να εκδώσουν μακροχρόνια ομόλογα και να σταθεροποιήσουν τα κόστη δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
«Τα περισσότερα γερμανικά κρατίδια εμφανίζουν τώρα πλεόνασμα και ένας από τους λόγους αυτής της βελτίωσης είναι σίγουρα το περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων εκτός από τις ισχυρές αυξήσεις των φορολογικών εσόδων», δήλωσε ο Thomas Fischinger, διευθυντής της S&P Global.
Η έναρξη του QE πίεσε χαμηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενώ οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων για τις χώρες με υψηλότερες αξιολογήσεις, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, εισήλθαν ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πιεστούν χαμηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων και των γερμανικών περιφερειών, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν χρέος των γερμανικών κρατιδίων ως εναλλακτική στα Bunds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης