Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura, Wells Fargo: Το πάρτι στα ομόλογα τελειώνει - Οι κεντρικές τράπεζες τραβούν την πρίζα

Nomura, Wells Fargo: Το πάρτι στα ομόλογα τελειώνει - Οι κεντρικές τράπεζες τραβούν την πρίζα
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει τη σύσφιξη πολιτικής
Τέλος στο πάρτι που γινόταν την τελευταία δεκαετία στην αγορά των ομολόγων βάζουν οι κεντρικές τράπεζες.
Ετσι, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα σχέδια τους για τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το CNBC, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα επιτόκια αυξάνονται και κάποιοι αναλυτές βλέπουν πλέον την πιθανότητα για μετατόπιση σε μια αγορά που οδηγείται κυρίως από τα θεμελιώδη μεγέθη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα, πιο κανονικά επίπεδα επιτοκίων που θα επηρεάσουν τα πάντα από τα στεγαστικά έως τα καταναλωτικά δάνεια.
Αυτό δεν σημαίνει η μετάβαση στη νέα εποχή θα είναι απότομη, με τα επιτόκια να αυξάνονται βίαια ή τις αγορές να χάνουν τον έλεγχο.
Προς το παρόν, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η αύξηση των αποδόσεων των τελευταίων εβδομάδων είναι μέρος μιας ομαλής προσαρμογής σε ένα κόσμο στον οποίο οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για ένα τέλος στις χαλαρές πολιτικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το CNBC, μετά τις 26 Ιουνίου, το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έχει αυξηθεί από το 2,12% στο υψηλό 2,38% της Πέμπτης (6/7/2017).
Η κίνηση είναι παγκόσμια, αφού ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, ανέδειξε ένα λιγότερο επικίνδυνο outlook για την ευρωπαϊκή οικονομία και οι αξιωματούχοι της Fed έκαναν περισσότερο hawkish (επιθετικά) σχόλια.
Οι μετοχές ανά τον κόσμο απάντησαν αρνητικά στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Από την πλευρά, πάντως, οι αναλυτές της αγοράς ομολόγων λένε ότι εάν οι υψηλότερες αποδόσεις πυροδοτήσουν ένα υψηλότερο sell off στα χρηματιστήρια, θα επιβραδυνθεί η ανοδική κίνηση των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν ασφάλεια στα ομόλογα.
Καθώς οι αποδόσεις αυξήθηκαν την Πέμπτη (6/7/2017), το 10ετές γερμανικό ομόλογο ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 0,5% φτάνοντας στο 0,57%.
«Δεν είναι λογικό τα επιτόκια να είναι τόσο περιορισμένα όταν έχεις κεντρικές τράπεζες που προχωρούν σε σύσφιξη πολιτικής σχεδόν μαζικά» είπε ο Michael Schumacher της Wells Fargo.
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το κατά πόσον η ανοδική κίνηση στις αποδόσεις θα διατηρηθεί.
«Τώρα το θέμα είναι το εάν αυτό στο περιθώριο είναι θέσεις προσαρμογής ή υπάρχει μια πραγματική ενεργητική απόφαση μεταξύ ορισμένων από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων σε όλο τον κόσμο...
Εάν βλέπουν ότι ίσως έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό, αυτό το πράγμα θα μπορούσε να συνεχίσει γιατί ποιος θα υποστηρίξει την αγορά εάν οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται;» δήλωσε George Goncalves της Nomura.
O Goncalves είπε ότι όταν οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ήταν στο 2,14% τον προηγούμενο μήνα, έγινε περισσότερο bearish για την αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις συνθήκες τον ανάγκασαν να μην είναι πια bullish.
Πρώτον, η Fed έχει φτάσει τα επιτόκια στο 1%, που τελικά είναι αρκετά μεγάλος αριθμός για να έχει επίδραση.
Δεύτερον, η Fed αναμένεται να μειώσει τον ισολογισμό της κάτι που θα οδηγούσε σε άνοδο των επιτοκίων.
Τρίτον, οι κεντρικές τράπεζες περιορίζουν τις χαλαρές πολιτικές.
Οι χαλαρές πολιτικές των ξένων κεντρικών τραπεζών ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε τους αγοραστές στα αμερικανικά ομόλογα λόγω των χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων στις άλλες χώρες.
«Εάν οι κεντρικές τράπεζες αφήσουν τα ηνία στην αγορά την οποία ήλεγχαν τόσο σφιχτά για πολλά χρόνια, σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Goncalves.
Ο ίδιος είπε ότι η κίνηση δεν είναι σαν την αντίδραση των αποδόσεων το 2013, αφού η Fed εξέπληξε τις αγορές αποσύροντας τη χαλάρωση.
"Αυτό δεν είναι ένα ξεκάθαρο είδος απότομης αντίδρασης λόγω του tapering που δεν ξέραμε ότι θα ερχόταν.
Είναι περισσότερο ότι είχαμε άρνηση και τώρα ξυπνάμε και λέμε ότι βρισκόμαστε σε λάθος τιμές και τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε» είπε ο Goncalves.

Η αντίδραση των αγορών

Το εάν η αγορά θα επανέλθει περισσότερο στις θεμελιώδεις αρχές εξακολουθεί να είναι ασαφές.
«Έχουμε ξαναδεί αυτήν την ταινία, αρκετές φορές.
Παίρνω θάρρος από τη συμπεριφορά, προτείνω στους πελάτες μας να αντισταθμίσουν», είπε.
Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία των αυξανόμενων αποδόσεων θα ήταν αν στη χρηματιστηριακή αγορά σημειωθεί sell off με βίαιη αντίδραση και οι κεντρικές τράπεζες απάντησoυν με ευκολότερη πολιτική.
«Νομίζω ότι είναι ένα υγιές πράγμα, αρκεί να μην ξεχαστεί εντελώς», είπε και πρόσθεσε «θα μπορούσε να συνεχίσει να ανεβαίνει...
Το πρόβλημα είναι στο 10ετές».
Ο Goncalves δήλωσε ότι το 10ετές θα μπορούσε να φθάσει το 2,60 στα τέλη του τρίτου τριμήνου, με πιθανή υπέρβαση στο 2,80%.
Ο Schumacher δήλωσε ότι αναμένεται περισσότερη ενέργεια στο πενταετές τμήμα της καμπύλης του αμερικανικού ομολόγου, επειδή σε αυτό είχε εστιάσει η Fed όσον αφορά στις αγορές ομολόγων.
Ο Schumacher της Wells Fargo εκτιμά ότι η απόδοση των 5ετών ομολόγων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30 με 40 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα, και η δεκαετία θα είχε μια πιο συγκρατημένη κίνηση 10 με 15 μονάδες βάσης.
«Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα αντιδράσει η αγορά», είπε ο ίδιος.
Ωστόσο δεν είναι όλοι οι αναλυτές πεπεισμένοι ότι η αγορά ομολόγων στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα.
Ο David Ader της Informa Financial Intelligence θεωρεί την κίνηση ως προσωρινή και σε μεγάλο βαθμό τεχνική.
«Ο χρονικός ορίζοντας μου για αυτό είναι θέμα 24 ωρών. Μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από αυτό.
Το ότι τώρα έχουμε μια bearish κίνηση ομολόγων δεν αναμένεται να είναι το θέμα του καλοκαιριού.
Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ήταν ευνοϊκά και η Fed είναι hawkish», δήλωσε.
«Αυτό που νομίζω ότι έχει αλλάξει είναι το βραχυπρόθεσμο συναίσθημα και η βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση», πρόσθεσε και τόνισε «νομίζω ότι η αγορά γενικά, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική της Fed, θα αποδειχθεί σωστή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης