Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε «CCC-», από «CCC», η Βενεζουέλα – Αρνητικό το outlook

S&P: Υποβαθμίζεται σε «CCC-», από «CCC», η Βενεζουέλα – Αρνητικό το outlook
Αν και η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως τα συναλλαγματικά αποθέματα ανήλθαν στα 10 δισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2017, στην πραγματικότητα είναι μεταξύ 3 και 4 δισ. δολαρίων
Σε περαιτέρω υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης για τη Βενεζουέλα προχώρησε η Standard & Poor’s, μεταβάλλοντάς την σε «CCC-», από «CCC» (η βραχυπρόθεσμη επιβεβαιώθηκε σε «C»), ενώ ταυτόχρονα διατήρησε «αρνητικές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την πλήρη αδυναμία των θεσμών λόγω της διακυβέρνησης του Προέδρου Nicolas Maduro, την αυξημένη λαϊκή δυσαρέσκειας αλλά και την έντονη κόντρα μεταξύ των «Chavista» και της αντιπολίτευσης.
Ο οίκος κάνει λόγο για μη ύπαρξη ικανότητας να αντιμετωπιστούν τα πιεστικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, τη στιγμή που η ρευστότητα συνεχίζει να επιδεινώνεται και, με την πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση να μη διαφαίνεται, αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Μετά από τρία χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, η S&P εκτιμά ότι η οικονομία της Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί ξανά κατά τουλάχιστον 6% το 2017 (-7,2% το πραγματικό ΑΕΠ).
Επίσης, σημειώνει πως αν και η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανήλθαν στα 10 δισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2017, στην πραγματικότητα είναι μεταξύ 3 και 4 δισ. δολαρίων.
Ο οίκος υπολογίζει τον μέσο πληθωρισμό στο 500% το 2016, ενώ θα φτάσει ακόμη και 950% το 2017.
Επιπλέον, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το καθαρό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 45% του ΑΕΠ το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης