Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΚΤ διστάζει να θέσει προθεσμία για την κατάργηση του QE - Παράδειγμα προς μίμηση η Fed

tags :
Reuters: Η ΕΚΤ διστάζει να θέσει προθεσμία για την κατάργηση του QE - Παράδειγμα προς μίμηση η Fed
«Η Fed έχει κάνει πιο επιτυχημένο τερματισμό του QE, έτσι είναι μια περίπτωση που μελετάμε» δήλωσε μια πηγή στο Reuters
Η ΕΚΤ προτιμά να διατηρήσει «ανοιχτή» την ημερομηνία κατάργησης του QE παρά να θέσει μια μακρινή ημερομηνία κατά την οποία θα καταργήσει τις αγορές ομολόγων, ώστε να διατηρήσει την ευελιξία σε περίπτωση που το outlook επιδεινωθεί.
Αυτό αναφέρουν στο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Μη λέγοντας πότε οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν, η ΕΚΤ ελπίζει να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία για το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και ότι οποιεσδήποτε αλλαγές εξαρτώνται από τα οικονομικά δεδομένα και κυρίως από τους μισθούς, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, έθεσαν ως πιθανό σχέδιο την τακτική που ακολούθησε η Fed κατά την κατάργηση του QE, τονίζοντας την απροθυμία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να δημοσιοποιήσει την ημερομηνία τερματισμού των αγορών ομολόγων.
«Η Fed έχει κάνει πιο επιτυχημένο τερματισμό του QE, έτσι είναι μια περίπτωση που μελετάμε» δήλωσε η ίδια πηγή προσθέτοντας «το σημαντικό πράγμα είναι να μην προ-δεσμευτεί και να τη διατηρήσει πολύ σταδιακή».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, σόκαρε τις αγορές νωρίτερα αυτόν το μήνα όταν άνοιξε την πόρτα σε ενδεχόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επισημαίνεται ότι οι μισοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, δήλωσαν ότι αναμένουν από την ΕΚΤ να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα σταματήσει σταδιακά τις αγορές assets, μια διαδικασία γνωστή ως tapering.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι οι αγορές της αναμένεται να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 «ή και πιο πολύ εάν κριθεί απαραίτητο» και ότι θα υπάρξει φάση μείωσης έπειτα από αυτό.
Η μεγαλύτερη πρόκληση θα μπορούσε να είναι να πεισθούν οι αγορές, ότι το tapering, μόλις αρχίσει, μπορεί επίσης να αλλάξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης