Οικογένεια Olayan, oι Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχοι που στηρίζουν Ελλάδα

Οικογένεια Olayan, oι Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχοι που στηρίζουν Ελλάδα
Οι Olayan έχουν εγκατεστημένα τα αρχηγεία τους στη Γλυφάδα και στο Μαρούσι αντίστοιχα
Λίγοι γνωρίζουν ότι το αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικής διπλωματίας μιας μεγάλης αραβικής οικογένειας που ζει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται για τους Olayan που έχουν εγκατεστημένα τα αρχηγεία τους στη Γλυφάδα και στο Μαρούσι αντίστοιχα.
Η οικογένεια Olayan, με περιουσία που υπολογίζεται από το αμερικανικό περιοδικό Forbes κοντά στα 12 δισ. δολάρια, έχει από παλιά δεσμούς με την Ελλάδα.
Ήδη από το 1975 έχει μεταφέρει εδώ το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς δραστηριότητάς της, που μέχρι τότε στεγαζόταν στη Βυρηττό.
Η επιλογή της Αθήνας ως έδρα της εταιρίας δεν είναι τυχαία.
Ο Κ. Olayanν έχει ελληνικές ρίζες, καθώς είναι γιος του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου S. Olayan και της Μαίρης Περδίκη.
Η ελληνική Olayan Investments Company Establishment (OICE) στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στη Γλυφάδα και αποτελεί τη μητρική ενός δικτύου θυγατρικών εταιριών που εκτείνονται από το Ριάντ ως τη Βιέννη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Ορισμένες από τις πιο γνωστές τοποθετήσεις του Olayan Group αφορούν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρηματικών κολοσσών, όπως της The Coca-Cola Bottling Company και της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, αλλά και χρηματοοικονομικών ομίλων όπως της J.P. Morgan και της Credit Suisse.
Στην Ελλάδα, η εταιρία έχει παρουσία στην Chipita από το 1992 και η ΤΕΜΕΣ που διαχειρίζεται το Costa Navarino, ενώ για μακρά περίοδο συνεργάστηκε με την επενδυτική εταιρεία Global Finance.
Το εμπορικό σκέλος του επενδυτικού κολοσσού αποτελείται από περισσότερες από 40 εταιρείες στη Σαουδική Αραβία και τη Μέση Ανατολή που δραστηριοποιούνται στη διανομή, την κατασκευή, τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις υπηρεσίες.
Μάλιστα οι Olayan είναι οι πλουσιότεροι Σαουδάραβες, εκτός της βασιλικής οικογένειας.
Μετά και τον θάνατο του Sulliman Saleh Olayan, στο θρόνο της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας έχει ανέβει ο γιος του Khaled Olayan.
Ο Khaled έχει επίσης τρεις αδελφές..
Οι απαρχές τού ομίλου εντοπίζονται στα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάληψη του έργου κατασκευής του πρώτου παναραβικού αγωγού πετρελαίου, που ο Sulliman Saleh Olayan πήρε μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους του, την Bechtel.
Οι δύο από τις αδελφές του Khaled, η Lubna και η Hutham, συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμα στα διοικητικά συμβούλια ή άλλες επιτροπές παγκόσμιων επενδυτικών οίκων, όπως η Citigroup, η Credit Suisse, η Morgan Stanley και η Blackstone αλλά και η Rolls-Royce, ενώ η τρίτη αδελφή, η Hayat, διατηρεί χαμηλό προφίλ. Σε αντίθεση δηλαδή με τη Lubna, η οποία έχει κοσμήσει και τα πρωτοσέλιδα του «Time», του «Forbes» και άλλων περιοδικών ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.
Η Lubna έχει τη θέση του CEO στον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου, την Olayan Financing Company που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας και όλης της Μέσης Ανατολής.
Είναι παντρεμένη με τον μακρινής ελληνικής καταγωγής Αμερικανό νομικό John Xefos, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρεις κόρες που ζουν στο Ριάντ και επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα.
Τον Μάρτιο του 2017 η οικογένεια Olayan ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές εταιριών της μέσω δημόσιας προσφοράς.
Η Olayan Financing διαχειρίζεται περισσότερες από 40 εταιρείες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού franchise της Burger King.
Εάν τελικά η οικογένεια Olayan προχωρήσει σε IPO θα είναι η πρώτη φορά που η Olayan Finance έχει πουλήσει μετοχές σε μία από τις σαουδαραβικές της επιχειρήσεις από τουλάχιστον το 2000.
Η Olayan Financing εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφέρει μετοχές εταιριών της.
Η εταιρεία έχει ήδη συζητήσει με οικονομικούς συμβούλους για το πιθανό IPO poy θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2018.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS