Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Στις 7/9/2017 οι κρίσιμες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τη σταδιακή κατάργηση του QE

Credit Suisse: Στις 7/9/2017 οι κρίσιμες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τη σταδιακή κατάργηση του QE
H EΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα επιτόκια για όσο καιρό κάνει αγορές assets
Την εκτίμηση της ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2017, με το tapering (κατάργηση του QE) να αρχίζει τον Ιανουάριο του 2018, διατηρεί η Credit Suisse.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, η ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν ισχυρή στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και το outlook παραμένει ευνοϊκό.
Τη ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός και φαίνεται απίθανο να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.
Η ΕΚΤ, κατά συνέπεια, αντιμετωπίζει το δύσκολο θέμα της προετοιμασίας των αγορών για το τελικό tapering των μηνιαίων αγορών ομολόγων, ενώ στέλνει το σήμα ότι η διαδικασία θα σχεδιαστεί προσεκτικά και θα εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η ΕΚΤ θα συνεχίσει το μακρύ δρόμο της ομαλοποίησης της πολιτικής.
Σε ένα πρώτο μικρό βήμα, είναι πιθανό να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στην πολιτική της δήλωση στη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου, μειώνοντας τη διάθεση της για χαλάρωση με σεβασμό στο πρόγραμμα αγοράς assets.
(«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το πρόγραμμα αγοράς assets σε όρους μεγέθους και/ή διάρκειας»).
Αποσύροντας αυτή την πρόταση θα προετοιμαζόταν το έδαφος για το επόμενο σημαντικό βήμα που είναι η ανακοίνωση ότι το tapering θα αρχίσει από τον Ιανουάριου του 2018.
«Πιστεύουμε ότι η αλλαγή θα ανακοινωθεί πιθανότατα στη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου» αναφέρουν οι αναλυτές της Credit Suisse, τονίζοντας ότι το πόσο μεγάλο θα είναι το βήμα θα εξαρτηθεί από τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία.
«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει η μείωση των μηνιαίων αγορών κατά 12-20 δισ. ευρώ και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο» τονίζεται στην ίδια ανάλυση.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε κάποια αύξηση των επιτοκίων.
«Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για όσο κάνει αγορές assets» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης