Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι εκτιμήσεις 4 αναλυτών για τις ανακοινώσεις Draghi (20/7) και τις συνέπειες στην αγορά ομολόγων

tags :
Οι εκτιμήσεις 4 αναλυτών για τις ανακοινώσεις Draghi (20/7) και τις συνέπειες στην αγορά ομολόγων
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Draghi θα στείλει αύριο (20/7/2017) περισσότερα σήματα σύσφιξης της πολιτικής
Στην εκτίμηση ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, αύριο (20/7/2017) θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία συγκλίνουν οι θεσμικοί επενδυτές.
«Λίγοι επενδυτές εκτιμούν ότι (ο Draghi) θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή την Πέμπτη.
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναπροσαρμόσει το μείγμα της πολιτικής της γρήγορα, ούτως ή άλλως, ως απάντηση σε μια επιταχυνόμενη οικονομία της ευρωζώνης.
Η ομιλία του Draghi τον προηγούμενο μήνα κάλυψε εν μέρει το έργο της προετοιμασίας της αγοράς για την επικείμενη αλλαγή πολιτικής, υποστηρίζουν οι ίδιοι» αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Οποιαδήποτε αλλαγή τώρα «θα μπορούσε μόνο να προκαλέσει σύγχυση και μην ευπρόσδεκτη μεταβλητότητα έχουν προεξοφλήσει μια αλλαγή πολιτικής» επισημαίνει ο Marco Valli, οικονομολόγος της UniCredit.
Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη στα 19 κράτη-μέλη του μπλοκ αναμένεται να φτάσει στο 3% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας τον ταχύτερο ρυθμό σε ορίζοντα δεκαετίας.
Το οικονομικό κλίμα είναι κοντά σε υψηλό 10 ετών, η ανεργία υποχωρεί ραγδαία και ο δανεισμός των τραπεζών ενισχύθηκε σημαντικά.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να πάρει το πόδι της από το γκάζι» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Με την κυκλική ανάκαμψη της ευρωζώνης να ισχυροποιείται και τον τραπεζικό δανεισμό να ενισχύεται, ο δρόμος προς την ''έξοδο'' από το QE είναι καθαρός για τον Draghi» υποστηρίζει ο Teunis Brosens οικονομολόγος της ING Bank.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν υποστηρίζει ότι θα προχωρήσουν πολύ προσεκτικά στην κατάργηση του QE, φοβούμενοι την πυροδότηση μιας αρνητικής αντίδρασης της αγοράς που θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάκαμψη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η ΕΚΤ έχει στο μυαλό της το λάθος της ΕΚΤ πριν από τέσσερα χρόνια, όταν άφησε να εννοηθεί ότι θα καταργήσει το QE πυροδοτώντας την εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων κατά 100 μονάδες βάσης.
«Ένα μικρό taper tantrum (απότομη αντίδραση της αγοράς λόγω του tapering) είναι εντάξει.
Ένας γενικευμένος πανικός όμως δεν είναι» είπε ο Carsten Brzeski της ING.
Ένας λόγος για ισχυρή αντίδραση της αγοράς στην ομιλία του Draghi είναι ότι οι επενδυτές είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι το QE δεν θα καταργηθεί ποτέ, είπε ο Paul Mortimer-Lee, οικονομολόγος της BNP Paribas.
Πάντως, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Draghi θα πρέπει να προσπαθεί πολύ για να δικαιολογήσει την κατάργηση του QE, δεδομένου ότι ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% δεν έχει επιτευχθεί.
Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάκαμψη «θα μπορούσε να παράσχει μια σανίδα σωτηρίας στον Draghi» είπε ο Joerg Kraemer επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, προσθέτοντας ότι «η υψηλότερη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης