Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευρωκλινική: Το απλήρωτο ομολογιακό και η αναζήτηση αγοραστή μέσω του ενδιαφέροντος για το Ντυνάν

Ευρωκλινική: Το απλήρωτο ομολογιακό και η αναζήτηση αγοραστή μέσω του ενδιαφέροντος για το Ντυνάν
Τα καμπανάκια του ορκωτού, το προνομιακό επιτόκιο δανεισμού και το κουβάρι της μετοχικής σύνθεσης
Απίστευτο κι όμως …ελληνικό.
Μια εταιρία που σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία (χρήση 2015 δημοσιευθείσα προς τα τέλη του 2016) δεν είχε πληρώσει τις δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες εμφανίζεται να διεκδικεί ή να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις για αλλαγή ιδιοκτησίας του Ερρίκος Ντυνάν.
Πρόκειται για την Ευρωκλινική, ο οποίος κατά το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βουκλαρή είναι «μια εταιρεία που έχουμε να προσφέρουμε έναν υγιή τζίρο, μια πολύ καλή ομάδα διοίκησης και είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα γύρο συγκέντρωσης».
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό ο όμιλος Ευρωκλινικής δεν διεκδικεί παρά τα καιρούς αναγραφόμενα και ουδέποτε διαψευθέντα να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν αλλά να μπει μετοχικά σε ένα σχήμα που θα ελέγχεται από άλλους και θα έχει τον έλεγχο του Ντυνάν και της Ευρωκλινικής.
Και πως θα μπορούσε να συμβεί όταν στο τέλος του 2015 είχε απλήρωτες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και συγκεκριμένα δόσεις ομολογιακού δανείου ύψους 3,7 εκ Ευρώ και ο ορκωτός ελεγκτής περιέγραφε με μελανά χρώματα την οικονομική της κατάσταση αναφέροντας ότι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει την αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 38 εκ Ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική αμφιβολία σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας.
Επίσης, στο τέλος του 2015 τα ίδια κεφάλαια της Ευρωκλινικής ήταν κατώτερα του 1/10 του κεφαλαίου ενώ για το 2016 που δεν έχει δημοσιευτεί ισολογισμός παρ ότι έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση στο τέλος Ιουλίου φαίνεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί δεδομένου ότι στελέχη της εταιρίας έχουν αναφέρει ότι τα έσοδα ήταν κοντά στα 40 εκ Ευρώ και το EBITDA 1,3 εκ Ευρώ ενώ το 2015 το EBITDA ήταν 4,03 εκ Ευρώ.
Βεβαίως η εταιρία δεν έχει γνωστοποιήσει αν προχώρησε ή όχι σε ρύθμιση με τις τράπεζες όπου παρά την αδυναμία να εξυπηρετήσει το δανεισμό το 2015 χρονιά μεγάλης κρίσης και επιβολής capital controls απόλαυσε επιτόκιο δανεισμού 3,69% όταν οι τράπεζες δανείζονταν από τον ELA με 1,55%.
Η κατάσταση των οικονομικών μεγεθών δεν εμπόδισε πάντως να αυξηθούν οι αμοιβές ΔΣ και Διευθυντικών Στελεχών στα 1,2 εκ ευρώ το 2015 από 905 χιλιάδες την προηγούμενη χρήση.
Αυτό αποτελεί μια επιτυχία του κ. Άγγελου Πλακόπητα ο οποίος εσχάτως αντιμετωπίζει προβλήματα με τις επενδύσεις του με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Χρυσή Ευκαιρία και τη Νίκας που πλέον έχει αλλάξει ιδιοκτησία.
Αξίζει να πάντως να σημειωθεί ότι η μετοχική σύνθεση της Ευρωκλινικής όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ποσοστό 57,89% ανήκει στην Hippokrates Holdings BV με έδρα την Ολλανδία η οποία με τη σειρά της ανήκει στην Gulert Enterprises Limited με έδρα την Κύπρο η οποία ανήκει στην South Eastern Europe Fund με έδρα το νησί Τζέρσεϋ.
Το 42,1% ανήκει στην Akkadia holdings Limited με έδρα την Κύπρο η οποία ανήκει στην Hippokrates Hlodings BV.
Σχηματικά δηλαδή για να φτάσει κάποιος στον τελικό επενδυτή που έχει έδρα στο φορολογικό παράδεισο των νησιών Jersey πέρνα μέσω δύο Κυπριακών εταιριών και μιας Ολλανδικής που έχουν παράλληλες μετοχικές σχέσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης