Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρωτοφανής παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΣτΕ: Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι δικαστές δεν δέχονται οδηγίες

Πρωτοφανής παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΣτΕ: Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι δικαστές δεν δέχονται οδηγίες
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε ότι οι δικαστές δεν αντιπολιτεύονται ούτε συμπολιτεύονται
Σε μια πρωτοφανή παρέμβαση στη μάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης προχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου.
«Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της» επεσήμανε σε τηλεοπτικό του μήνυμα.
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τα όρια δράσης των τριών λειτουργών της πολιτείας, τα όργανα των οποίων πρέπει να περιορίζονται στα όρια που τους επιφυλάσσει το Σύνταγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να μην εφαρμόζουν νόμους που είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα.
«Η δικαιοσύνη δεν διεκδικεί το αλάθητο των αποφάσεων αντιθέτως επιδιώκει την καλοπροαίρετη επιστημονική κρίση» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «ζούμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που έχει οδηγήσει σε υποχώρηση του κράτους-δικαίου».

Οι δικαστές δεν δέχονται οδηγίες

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίου τόνισε ότι «το Σύνταγμα ορίζει ότι οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαμβάνουν ανεξαρτησίας, υποβάλλονται στο σύνταγμα και δεν δέχονται οδηγίες από τα όργανα των δύο άλλων εξουσιών».
Επίσης τόνισε ότι «ο δικαστής πρέπει να πράττει ως τρίτο πρόσωπο και να είναι απαλλαγμένος από κάθε είδους επηρεασμό.
Οι δικαστές δεν αντιπολιτεύονται ούτε όμως συμπολιτεύονται».
«Η δικαιοσύνη και το σθένος διαθέτει αλλά και τη βούληση να κάνει ότι απαιτείται όπως προκύπτει και με τη νομολογία του ΣτΕ» επεσήμανε ενώ κάλεσε τους δικαστές «να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι ανεξάρτητα από τις επιθέσεις και τις προσβολές έχοντας πάντα κατά νου ότι η δικαιοσύνη είναι πάντα το τελευταίο τους καταφύγιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης