Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η οικονομία της Λατινικής Αμερικής ανεβάζει ταχύτητα μετά από χρόνια - «Αγκάθι» η Βενεζουέλα

ΔΝΤ: Η οικονομία της Λατινικής Αμερικής ανεβάζει ταχύτητα μετά από χρόνια - «Αγκάθι» η Βενεζουέλα
Το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2017 και 1,9% το 2018 για τη Λατινική Αμερική...
Μετά από μία απογοητευτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η οικονομική δραστηριότητα στη Λατινική Αμερική επιστρέφει με επικείμενη αύξηση στο συνολικό ΑΕΠ την περίοδο 2017-18, εκτιμά σε σχετική του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας πως οι περίοδοι ύφεσης σε Αργεντινή και Βραζιλία φτάνουν στο τέλος τους. 
Το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2017 και 1,9% το 2018 για τη Λατινική Αμερική.
Βέβαια, λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης, η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει ασθενής στις περισσότερες οικονομίες, ενώ η πραγματική παραγωγή καλύπτει τις δυνητικές και εσωτερικές πηγές ανάπτυξης.
Εκτός Νότιας Αμερικής, υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες αναθεωρήθηκαν σε 2,1% για το τρέχον και το επόμενο έτος, καθώς η δημοσιονομική πολιτική δεν αναμένεται πλέον να επιφέρει μια επεκτατική ώθηση.
Για τον Καναδά, η πρόβλεψη για το 2017 αναθεωρήθηκε από 1,9 σε 2,5%, λόγω της ευρείας ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης.
Η οικονομία του Μεξικού παρουσιάζει βραχυπρόθεσμη ανθεκτικότητα ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντανακλώντας εν μέρει ένα ισχυρό πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής.
Προχωρώντας προς τα εμπρός, η αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να επιβραδύνει την ιδιωτική κατανάλωση και η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής («NAFTA») θα αρχίσει στα τέλη Αυγούστου.
Στα της Νότιας Αμερικής, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε ισχυρή συγκομιδή στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.
Αλλά προς τα δυτικά, το φαινόμενο «El Niño» οδήγησε σε πλημμύρες και κατολισθήσεις, μειώνοντας την παραγωγή στην Κολομβία και το Περού.
Ενώ η εξωτερική ζήτηση έχει σταθεροποιηθεί χάρη στην Κίνα, η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε αδύναμη στη Χιλή, την Κολομβία και το Περού.
Καθώς τα νομίσματα σταθεροποιήθηκαν, ο πληθωρισμός εξακολούθησε να μειώνεται στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, αντικατοπτρίζοντας την αυστηρή νομισματική πολιτική, τις ασθενέστερες συνθήκες στην αγορά εργασίας, την επιβράδυνση των δημόσιων δαπανών και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. 



Στην Αργεντινή, η ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους ενισχύεται, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση επωφελείται από τη σταδιακή άνοδο των πραγματικών μισθών και οι επενδύσεις υποστηρίζονται από την αρχική πιστωτική επέκταση και τις μεγαλύτερες δαπάνες για δημόσια έργα.
Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει φέτος στο 2,4% και να επιβραδυνθεί στο 2,25% το 2018.
Η ανάπτυξη στη Χιλή προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,6% το 2017 και στο 2,3% το 2018.
Στην Κολομβία, με την έγκαιρη σύσφιγξη της πολιτικής, η εύρυθμη οικονομική επιβράδυνση συνεχίστηκε φέτος, καθώς η εγχώρια ζήτηση - ιδιαίτερα η επένδυση - προσαρμόζεται σε μόνιμο σοκ στο εθνικό εισόδημα από τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου. 
Στο Περού, η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 2,7% το 2017 και στο 3,8% το 2018. 
Τέλος, «πληγή» αποτελεί η Βενεζουέλα, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια πολιτική και ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, σε μια πορεία προς τον υπερπληθωρισμό. 
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 10% το 2017, μετά το -18% το 2016.
Η πολιτική κρίση δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη, αν κλιμακωθεί περαιτέρω ή παραμείνει αμείωτος για μεγάλο χρονικό διάστημα. 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης