Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μειώθηκε περαιτέρω ο κίνδυνος χρεοκοπιών για τις εταιρείες τη περιοχής EMEA το α’ 6μηνο 2017

Moody's: Μειώθηκε περαιτέρω ο κίνδυνος χρεοκοπιών για τις εταιρείες τη περιοχής EMEA το α’ 6μηνο 2017
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, ο αριθμός των αναβαθμίσεων αντισταθμίστηκε από τον ίδιο αριθμό υποβαθμίσεων
Οι εταιρείες της επενδυτικής κλίμακας (αξιολόγηση «Baa1» και άνω, «ΒΒΒ» και άνω για του υπόλοιπους οίκος) σε Ευρώπη, Με΄ση Ανατολή και Αφρική («EMEA») με υψηλό κίνδυνο αθέτησης πληρωμών ομολόγων μειώθηκαν περαιτέρω το α’ 6μηνο του 2017, όπως διαπιστώνει σε μελέτη της η Moody's, καθώς ανήλθαν στις 52, από 60 το τέλος του 2016.
Ειδικότερα, το ποσοστό (επί του συνόλου) των εταιρειών που βαθμολογήθηκαν «B3-PD» (αρνητικό) μειώθηκε στο 11,9% τον Ιούνιο, εταιρειών από 13,3% το Μάρτιο του 2017, ενώ η πτώση ακολούθησε την αύξηση του αριθμού των εταιρειών που κινδυνεύουν περισσότερο από αθέτηση πληρωμής σε παγκόσμιο επίπεδο, σε 436 από 429 στο τέλος Μαρτίου.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, ο αριθμός των αναβαθμίσεων αντισταθμίστηκε από τον ίδιο αριθμό υποβαθμίσεων.
Ο αριθμός των εταιρειών με τον υψηλότερο κίνδυνο αθέτησης πληρωμών μειώνεται. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο της πτώσης οφείλεται σε αναβαθμίσεις, λόγω της βελτίωσης της πιστωτικής ποιότητας, διευκρινίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Για να αποφευχθεί η αύξηση των γεωπολιτικών ή μακροοικονομικών κινδύνων, συνεχίζουμε να αναμένουμε αναβαθμίσεις για να εξισορροπήσουμε τις υποβαθμίσεις για το υπόλοιπο του 2017».
Η Moody's αναμένει οι αναβαθμίσεις και οι υποβαθμίσεις των εταιρειών με βαθμολογία «B3-PD» και χαμηλότερα να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ισορροπία, καθώς οι περαιτέρω βελτιώσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταλλευμάτων και των εξορυκτικών δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τις αρνητικές αξιολογήσεις των αδύναμων εταιρειών της κατηγορίας «Β».
«Η μειωμένη πίεση στους παραγωγούς πετρελαίου και βασικών προϊόντων, περιορίζει την πιθανότητα πολλών υποβαθμισμένων, όπως αυτές που έγιναν στον κλάδο της ενέργειας, των μετάλλων και των εξορυκτικών βιομηχανιών το 2015.
Ωστόσο, οι αδυναμίες σε μεμονωμένες εταιρείες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιες υποβαθμίσεις στον κλάδο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αξιολογήσεων «B3» (σταεθερό), ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών.
Κλείνοντας, ο οίκος αναφέρει πως ο δείκτης στην EMEA για τον κίνδυνο ρευστότητας (L.S.I.) μειώθηκε στο 8,8% τον Ιούνιο του 2017, λόγω της περαιτέρω ουσιαστικής ενίσχυσης ρευστότητας στην ενέργεια, των μετάλλων και των εξορυκτικών εατιρειών.
Ο δείκτης μειώθηκε σταθερά τους τελευταίους πέντε μήνες, από 12,1% στο τέλος Ιανουαρίου 2017 και από 11,1% το προηγούμενο έτος.
Μια περαιτέρω πτώση του δείκτη θα εξαρτηθεί από την ικανότητα αυτών των εταιρειών να επιτύχουν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης