Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγές η μετοχική αλλαγή στη Space Hellas; Ισχυρό ράλι στη μετοχή

tags :
Μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγές η μετοχική αλλαγή στη Space Hellas; Ισχυρό ράλι στη μετοχή
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κίνηση στη μετοχή γίνεται εν αγνοία των δύο μεγαλομετόχων - Θα ζητήσουν έλεγχο αμοιβών οι νέοι μέτοχοι;
Η ρευστοποίηση του 14,5% των μετοχών της Space Hellas από τον Παρασκευά Δροσινό, όπως μετέδωσε πρώτο το Bankingnews.gr άλλαξε τα δεδομένα στη μετοχή.
Η πώληση ήταν λες και απελευθέρωσε κάποιες δυνάμεις που την κρατούσαν στάσιμη όσο διάστημα δεν είχε γίνει η αποχώρηση.
Η αλήθεια είναι πως το χρηματιστήριο, όπως λένε και πιο παλιοί χρηματιστές, δεν είναι εκκλησία, και πως το ρητό «του έφαγαν τα χαρτιά» έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές.
Δεκάδες είναι τα παραδείγματα μετοχών, όπου η τιμή παρέμενε στάσιμη μέχρι να αποχωρήσει κάποιος μεγάλος παίκτης.
Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι βρίσκουν εφαρμογή τα παλιά ρητά του ΧΑ.
Βέβαια, ο κ.Δροσινός είχε αποχωρήσει περίπου δύο χρόνια πριν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και λίγο αργότερα και από το διοικητικό συμβούλιο.
Η μετοχή όταν είχε αποχωρήσει από διευθύνων σύμβουλος ήταν περίπου στα 1,70 ευρώ και στη συνέχεια υποχώρησε μέχρι τα 0,60 ευρώ στις αρχές του 2017.
Έκτοτε ξεκίνησε μία ανοδική πορεία και όταν έφτασε στα 1,28 ευρώ πουλήθηκε το 14,5% περίπου που είχε κ.Δροσινός στην εταιρεία, με τις πληροφορίες να λένε ότι οι υπόλοιποι βασικοί μέτοχοι δεν γνώριζαν, επομένως δεν πήραν αυτοί τις μετοχές (δεν ανακοινώθηκε άλλωστε κάτι τέτοιο).
Η μετοχή ήταν κλειδωμένη στο +10% και παρέμενε κλειδωμένη μέχρι και τη χθεσινή (Παρασκευή 28/7) συνεδρίαση.
Ο τίτλος έχει συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και από τα 1,28 ευρώ έχει βρεθεί στα 2,02 ευρώ, που μεταφράζεται σε απόδοση 57% ή πάνω από 70% αν κάποιος μετρήσει και την προηγούμενη των πακέτων συνεδρίαση που ήταν στα 1,17 ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κίνηση είναι σαν να στέλνει μήνυμα στους βασικούς μετόχους, ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο νέος μέτοχος, ή οι νέοι μέτοχοι θα επιχειρήσουν να κάνουν έλεγχο στην εταιρεία.
Ο όμιλος πραγματοποιεί πωλήσεις 48-55 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό και οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου και των στελεχών ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ.
Τα τελευταία 7 χρόνια έχουν δηλαδή πάρει αμοιβές μεγαλύτερες από την αποτίμηση που είχε η εισηγμένη πριν ξεκινήσει το ράλι.
Θα επιτρέψουν να δίνονται τέτοιες αμοιβές οι νέοι μέτοχοι;
 Η αποτίμηση βρίσκεται πλέον στα 13 εκατ. ευρώ και είχε καθαρά κέρδη 900 χιλ. ευρώ το 2016, ήτοι παίζει με p/e 14,5 φορές.
Η καθαρή θέση είναι στα 13,7 εκατ. ευρώ άρα ο δείκτης p/bv είναι οριακά χαμηλότερος από μία φορά και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 32,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές τα 16 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 7,4 εκατ. ευρώ, άρα ο καθαρός δανεισμός είναι στα 8,6 εκατ. ευρώ και σημειώνεται πως υπήρχαν απαιτήσεις από πελάτες ύψους 12,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης