Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η μεταμόρφωση του Τσίπρα από τυχοδιώκτη, οπαδό του Grexit σε ακραία φιλομνημονιακή μαριονέτα, δουλικό της λιτότητας

Η μεταμόρφωση του Τσίπρα από τυχοδιώκτη, οπαδό του Grexit σε ακραία φιλομνημονιακή μαριονέτα, δουλικό της λιτότητας
Συν τοις άλλοις η μεταμόρφωση του Τσίπρα σε δουλικό της λιτότητας έχει οδηγήσει την κοινωνία στην εξής θετική μεταμόρφωση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδος όντως σχεδίαζε το Grexit και την επιστροφή στην δραχμή, όντως λειτούργησε τυχοδιωκτικά καθώς οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη του πρώην έλληνα υπουργού οικονομικών και στενού του συνεργάτη  επιβεβαιώνουν ότι μια ομάδα αριστεριστών όντως επεξεργάζονταν με σκληρότατο και βάναυσο τρόπο την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.
Ο Τσίπρας και η ομάδα του οι ακραίοι αριστεριστές το 2015 και πριν το 2015 είχαν ασπαστεί το Grexit και δεν είναι τυχαίο ότι με μεγάλη ευκολία δέχθηκαν και τα capital controls που είναι μια από τις παρενέργειες εκείνης της σκοτεινής περιόδου.
Το ερώτημα όμως δεν είναι εάν ο Τσίπρας ήταν οπαδός του Grexit, λαοπλάνος και τυχοδιώκτης ιδεολογικά και πολιτικά αλλά πως μετεξελίχθηκε σε φιλομνημονιακή μαριονέτα, δουλικό της Γερμανίας και των λοιπών δανειστών.
Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας είχε σχέδιο Grexit αυτό το εκτρωματικό σχέδιο που θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε Βενεζουέλα του Maduro.
Ο Τσίπρας είναι ξεκάθαρο ότι κάποια στιγμή μέσα στην πολιτική του σύγχυση είχε πιστέψει ότι εναλλακτική λύση θα ήταν το Grexit.
Το αντικίνητρο να μην πραγματοποιήσει την απονενοημένη του πράξη ήταν η Merkel της Γερμανίας και ο Draghi της ΕΚΤ που προειδοποίησαν τον έλληνα πρωθυπουργό ότι εάν αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στην δραχμή θα πρέπει να αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή της ακραίας φτωχοποίησης, της εξαθλίωσης και της καταστροφής.
Merkel και Draghi φαίνεται ότι παρουσιάζοντας τους κινδύνους της καταστροφής από την επιστροφή στην δραχμή έκαναν τον Τσίπρα να αλλάξει ρότα.
Ορισμένοι αποκαλούν τον Τσίπρα φιλομνημονιακή μαριονέτα και δουλικό της λιτότητας αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια η μεταμόρφωση του Τσίπρα από αριστεριστή χωρίς πυξίδα σε ένα συνειδητοποιημένο ευρωπαίο με καθαρά προσανατολισμό στο ευρώ αποδείχθηκε εύστοχη κίνηση.
Διασφάλισε την παρουσία της Ελλάδος στο ευρώ και φθάνοντας στο σήμερα έστω και μα άσχημο τρόπο κατάφερε να βγει στις αγορές και να δανειστεί 1,5 δισεκ. ευρώ – καθαρό νέο κεφάλαιο – από τις αγορές με επιτόκιο 4,625%.
Η μεταμόρφωση του Τσίπρα από αριστεριστή σε ένα πολιτικό που αποδέχεται τον ρεαλισμό για να επιβιώσει ήταν μια υπεύθυνη στρατηγική που ακόμη δεν υπερκαλύπτει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος αλλά αποδεικνύει ότι κυριαρχεί το υπέρτερο συμφέρον της πατρίδας.
Συν τοις άλλοις η μεταμόρφωση του Τσίπρα σε δουλικό της λιτότητας έχει οδηγήσει την κοινωνία στην εξής θετική μεταμόρφωση.
- Σκληρά μέτρα λιτότητας να περνούν χωρίς η κοινωνία να αντιδρά όχι γιατί έχει κουραστεί αλλά γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Η εναλλακτική επιλογή της δραχμής θα ήταν οικονομική αυτοκτονία.
-Οι μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στην Ελλάδα είτε μας αρέσει είτε όχι έπρεπε να γίνουν.
Η Ελλάδα βρισκόταν σε μονόδρομο πρόσκρουσης.
Ο Τσίπρας από δραχμιστής μετατράπηκε σε ένα πολιτικό με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Ο Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα.
-Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μετά από 7 χρόνια σε βαθειά λιτότητα και θα παραμείνει για χρόνια τουλάχιστον έως το 2022.
Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι χειρότερα τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε, όμως ο χρόνος ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο αργός από ότι έχει εκτιμηθεί.
-Εάν πρέπει κανείς να μέμφεται τον Τσίπρα είναι γιατί έκανε ένα εγκληματικό λάθος το 2015 και επανέλαβε σε μικρότερη δόση το ίδιο λάθος στην δεύτερη αξιολόγηση.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια 3η αξιολόγηση που θα κλείσει σε χρόνο ρεκόρ και ο Τσίπρας ξέρει ότι δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για διαπραγμάτευση.
- Ο Τσίπρας έχει μετεξελιχθεί σε πειθήνιο όργανο της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας και αυτή η μετεξέλιξη του Τσίπρα για την ώρα πολιτικά δουλεύει.  

Επειδή η δραχμή έχει επανέλθει στο προσκήνιο…από το παρελθόν ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα για το τι θα σήμαινε η επιστροφή της Ελλάδος στην δραχμή.  

Η επιστροφή στην δραχμή τι θα σήμαινε;

Ας δώσουμε 16 παραδείγματα

1)Η διαδικασία μετάβασης της Ελλάδος από το ευρώ στην δραχμή (και δεν αναφερόμαστε μόνο στο σκέλος της εκτύπωσης των νέων δραχμών) θα είναι η περίοδος της απόλυτης φτωχοποίησης του έλληνα.
Ξαφνικά η χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα μηδενιστεί και η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δεσμεύσει καταθέσεις για να πληρώσει μισθούς συντάξεις ή να επιβάλλει έκτακτο φόρο στις καταθέσεις.
2)Η επιστροφή της Ελλάδος στην δραχμή και η αποχώρηση από το ευρώ θα οδηγήσει σε μια μαζική έξοδο των ξένων από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το χρηματιστήριο, οι μετοχές των τραπεζών και των εταιριών θα καταρρεύσουν.
Οι τιμές των ομολόγων θα πέσουν στα επίπεδα χρεοκοπίας και οι αποδόσεις θα εκτιναχθούν σε επίπεδα χρεοκοπίας.
3)Η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από όλους τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
4)Η Ελλάδα θα δεχόταν δύο ισχυρότατα σοκ της άμεσης αποεπένδυσης, της μαζικής και καθολικής αποχώρησης των ξένων και ταυτόχρονα η νέα δραχμή – με όποια συναλλαγματική ισοτιμία εμφανιζόταν έναντι του ευρώ και του δολαρίου – θα δεχόταν ακραίες κερδοσκοπικές πιέσεις ιστορικών διαστάσεων.
Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα ήταν προφανώς 1 ευρώ προς 340,75 δραχμές αλλά 1 ευρώ προς 600 ή 800 δραχμές.
Η ΤτΕ χωρίς να διαθέτει συναλλαγματικά διαθέσιμα θα ήταν πανεύκολος στόχος.
Η χώρα θα ζούσε σκηνές πανικού καθώς οι επιθετικές υποτιμήσεις της νέας δραχμής θα μηδένιζαν το όφελος της εκτύπωσης νέου χρήματος.
Ότι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την νέα δραχμή θα το έχανε από τις επιθετικές υποτιμήσεις.
5)Η ΕΚΤ ακόμη και αν αποδεχόταν μια κλειδωμένη συναλλαγματική ισοτιμία με την νέα δραχμή….η ΤτΕ δεν θα μπορούσε να αποκρούσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις (βλέπε Pesos Αργεντινής στο παρελθόν).
6)Τα επιτόκια της νέας δραχμής θα εκτοξεύονταν στο 20% με 30%.
Η Ελλάδα δεν θα ήταν απλά απομονωμένη από τις αγορές θα αντιμετώπιζε συνθήκες μεσοπολέμου λόγω του πληθωρισμού που θα εκτοξευόταν.
7)Ο βασικός μισθός των ελλήνων θα ήταν αποτιμημένος σε ευρώ στα 180 ευρώ από 586 ευρώ σήμερα.
8)Η Ελλάδα θα διαθέτει χρέος το οποίο είναι σε αγγλικό δίκαιο που σημαίνει τεράστιες υποχρεώσεις.
Το χρέος δεν θα μπορούσε να διαγραφεί.... αμέσως όλα τα διεθνή δικαστήρια θα δέσμευαν την περιουσία του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα θα έχουν καταστραφεί από την προσπάθεια της ΤτΕ να αποκρούσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.
9)Οι τράπεζες θα καταστρέφονταν και με όρους ρευστότητας και με όρους κεφαλαίων.
Τα NPLs θα έφθαναν σε επίπεδα ρεκόρ, το σύστημα θα δεχόταν ένα κραχ ιστορικών διαστάσεων.
10)Οι πολίτες θα προσπαθούσαν άρον άρον να διαφυλάξουν τα ευρώ τους σκληρό νόμισμα έναντι του ασθενικού και αδύναμου ελληνικού της νέας δραχμής.
11)Τα ελληνικά προϊόντα θα αποκτούσαν μια αυξημένη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το σήμερα αλλά το όφελος από αυτό θα ήταν πενιχρό εμπρός στην ζημία που θα προκαλούσε η επιστροφή στην νέα δραχμή.
12)Με όρους ΑΕΠ θα μειωνόταν έως 20% που σημαίνει θα χανόταν σε ελάχιστους μήνες 36 δισεκ. ευρώ αξίας εθνικού πλούτου.
13) Ο πληθωρισμός θα εκτόξευε στα ύψη τιμές και επιτόκια.
Ο τραπεζικός δανεισμός απλά θα ήταν μια ιστορία που θα δίδασκαν οι γονείς στα παιδιά τους.
14)Η αγορά ακινήτων θα κατέρρεε.
Με βάση ορισμένα στατιστικά μοντέλα που προσομοιάζουν της Αργεντινής μια πρόσθετη πτώση στις τιμές των ακινήτων περίπου 35% με 40% από τις υφιστάμενες τιμές δεν θα αποτελούσε έκπληξη.
15)Το χρέος ως προς το ΑΕΠ λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ και της δραματικής υποτίμησης της περιουσίας της Ελλάδος από 178% του ΑΕΠ θα εκτοξευόταν στο 230% με 240%.
16) Η Ελλάδα με την νέα δραχμή τουλάχιστον για τα πρώτα δύο χρόνια δεν θα ήταν γη της επαγγελίας αλλά ένα απολειφάδι μιζέριας, φτώχειας και κακομοιριάς.
Η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα είχε συνέπειες στην ελληνική κοινωνία όσο ακόμη 3-4 ακραίας λιτότητας μνημόνια μαζί.

Το διπλό νόμισμα θα ήταν εθνική τραγωδία

Κατά καιρούς αρχής γενόμενης από το 2011 έχουν αναφερθεί σενάρια, σχέδια και σκέψεις για το διπλό νόμισμα δηλαδή και ευρώ και δραχμή.  
Το διπλό νόμισμα ήταν δημιούργημα της εναλλακτικής γερμανικής σκέψης ώστε να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα.
Το σχέδιο ήταν όλες οι συναλλαγές με το εξωτερικό να πραγματοποιούνται με το ευρώ και η νέα δραχμή για καθαρά εσωτερική κατανάλωση για πληρωμές μισθών και συντάξεων και συναλλαγές εντός της χώρας.
Το σενάριο του διπλού νομίσματος θα ήταν εθνική αυτοκτονία, εθνική τραγωδία, εθνική δολοφονία.
Γιατί;
Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα υποχρεωνόταν στην λύση του εθνικού νομίσματος.
Η νέα δραχμή το νέο νόμισμα στο εσωτερικό της Ελλάδος υποχρεωτικά και βίαια θα οδηγείτο σε υποτίμηση περίπου 50% με 60% είχε προβλέψει πριν χρόνια η Deutsche bank.
Η Ευρώπη θα χωριζόταν σε δύο ζώνες, στην ζώνη του ευρώ των πλούσιων και ισχυρών χωρών και της Ελλάδος που θα ήταν ο παρίας της Ευρώπης η φτωχή και χρεοκοπημένη Ελλάδα.
Η νέα δραχμή δεν θα ήταν η ελπίδα αλλά η θύμηση της χρεοκοπίας, της μιζέριας, του πισωγυρίσματος, του εθνικού διασυρμού, της εθνικής τραγωδίας.
Το κυριότερο πρόβλημα όμως θα ήταν οι επιλογές των πολιτών.
Το ευρώ θα ήταν το ισχυρό νόμισμα, κάθε εισαγόμενο προϊόν θα ήταν αποτιμημένο σε ευρώ.  
Ο έλληνας θα πληρωνόταν σε νέες δραχμές που θα είχαν υποτιμηθεί 50% με 60% αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα ήταν απαγορευτικές με μισθούς των 180 ευρώ (αποτιμημένη μισθοδοσία σε ευρώ).
Οι κατέχοντες ρευστότητα δεν θα δεχόντουσαν να ανταλλάξουν το ισχυρό νόμισμα σε ευρώ με δραχμές αλλά ακόμη και αν αυτό ήταν υποχρεωτικά π.χ. για τις καταθέσεις αμέσως θα προσπαθούσαν να μετατρέψουν τις νέες δραχμές σε ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κατάρρευση το εθνικό νόμισμα την νέα δραχμή και σε απαξίωση.
Στο καταστροφικό σενάριο του παράλληλου νομίσματος θα σημειώνονταν
Α)δραματική διολίσθηση και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της νέας δραχμής.
Αν μάλιστα η Ελλάδα επέλεγε την λύση της διασύνδεσης της νέας δραχμής με μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ τότε θα καταδικάζονταν οι φτωχοί έλληνες.
Ιστορικά όπου υπήρξαν ανάλογες περιπτώσεις, σημειώθηκε δραματική αύξηση της φτώχειας.
Β)Το παράλληλο νόμισμα θα καταδίκαζε την Ελλάδα.
Το χρέος σε ευρώ δηλαδή οι υποχρεώσεις και μισθοί συντάξεις σε δραχμή.
Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει ας επιλέξει αυτή την λύση.
Γ)Στο μεταβατικό στάδιο των δύο νομισμάτων θα σημειωνόταν μαζική φυγή κεφαλαίων και για να αποτραπεί αυτό το σενάριο οι τράπεζες θα επέβαλλαν capital controls.
Υπό τον φόβο των καταθέσεων οι πολίτες σχεδόν όλοι θα ήθελαν καταθέσεις σε ευρώ.
Σκεφθείτε μια χώρα που μετατρέπει σχεδόν αυτομάτως το εθνικό νόμισμα την νέα δραχμή στο υπερεθνικό νόμισμα το ευρώ.
Η νέα δραχμή θα κατέρρεε εν τη γενέσει της.

Γιατί το διπλό νόμισμα ήταν ανοησία χειρίστου είδους.

Ας υποθέσουμε ότι ξημερώνει μια μέρα και η Ελλάδα βρίσκεται με ευρώ για το χρέος και τις συναλλαγές της στο εξωτερικό ενώ μισθοί και συντάξεις το νόμισμα εσωτερικής κυκλοφορίας θα είναι η νέα δραχμή.
Οι καταθέσεις θα μετατραπούν σε δραχμές ή θα είναι επιλογή του κάθε καταθέτη τι νόμισμα θα θέλει να έχει τις καταθέσεις του.
Δύο παράλληλα νομίσματα θα προκαλέσουν χάος, σύγχυση και στο τέλος όλοι θα στραφούν στο σκληρό και δυνατό νόμισμα το ευρώ μετατρέποντας την νέα δραχμή σε νόμισμα παρία.
Ας πούμε ορισμένα παραδείγματα;
1)Οι καταθέτες θα μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ αμέσως στις τράπεζες αν αυτές έχουν μετατραπεί σε νέες δραχμές ναι ή όχι;
2)Οι πολίτες θα στρέψουν τον πλούτο τους στο ευρώ, ξεπουλώντας την νέα δραχμή;
3)Το εσωτερικό εθνικό νόμισμα η νέα δραχμή μέσα στην πρώτη εβδομάδα θα καταρρεύσει θα υποτιμηθεί δραματικά και θα χάσει το 80% με 90% της αξίας του.
4)Η Ελλάδα θα έχει ευρώ και θα έχει την νέα δραχμούλα…
Θα εμφανιστούν 3-4 hedge funds και θα ξεκινήσουν μια άγρια υποτιμητική κερδοσκοπία υποχρεώνοντας την ΤτΕ σε συνεχείς παρεμβάσεις.
Αν η ισοτιμία ευρώ – δραχμής είναι κλειδωμένη όπως είναι και το πιθανότερο τότε μπορεί να μην εκδηλωθεί υποτιμητική κερδοσκοπία από έξω αλλά θα δεχθεί πλήγμα εκ των έσω καθώς οι έλληνες πολίτες θα εγκαταλείψουν το εσωτερικό νόμισμα την νέα δραχμή.
5)Θα φθάσουμε στο σημείο μισθοί και συντάξεις να καταβάλλονται σε νέα δραχμή και αμέσως να μετατρέπονται σε ευρώ καθώς όλες οι συναλλαγές στο εμπόριο θα πραγματοποιούνται με ευρώ.
6)Η ανεξαρτησία της Ελλάδος με την νέα δραχμή θα είναι ανοησία.
Αν είναι κλειδωμένη η ισοτιμία ευρώ – νέας δραχμής οι παρεμβάσεις της ΤτΕ θα είναι άνευ ουσίας.
Αν δεν είναι κλειδωμένη η ισοτιμία, η νέα δραχμή θα είναι έρμαιο των κερδοσκόπων και της ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
7)Οι αξίες π.χ. ακινήτων αποτιμημένες στην νέα δραχμή θα δεχθούν ένα ακραίο σοκ υποτίμησης και μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφορά μόνο τα ακίνητα αλλά όλα τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος.
Για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους π.χ. τράπεζες που άμεσα θα χρεοκοπήσουν.....η νέα δραχμή, το παράλληλο νόμισμα είναι μια ανοησία.
Είναι προτιμότερο να χρεοκοπήσουμε παρά να πάμε σε διπλό νόμισμα το διπλό νόμισμα είναι πεθάναμε λίγο ή πεθάναμε πολύ όταν όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ποσοτικός προσδιορισμός στον θάνατο.
Στο θάνατο πεθαίνεις.
Τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης