Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη 2019 – Προσοχή στις εταιρίες zombie

BofA: Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη 2019 – Προσοχή στις εταιρίες zombie
Η νομισματική στήριξη στην Ευρώπη από την ΕΚΤ τα τελευταία πέντε χρόνια επέτρεψε σε εταιρείες με χαμηλή κερδοφορία να συνεχίσουν να αναχρηματοδοτούν το χρέος τους αποτρέποντας αθετήσεις υποχρεώσεων.
Το 9% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι εταιρίες zombie αναφέρει σε έκθεση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Η πληθώρα των εταιρειών που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της αγοράς εταιρικού χρέους θα περιορίσει την ικανότητα των πολιτικών ιθυνόντων να αποσύρουν τα νομισματικά κίνητρα, σύμφωνα με την Bank of America
Περίπου το 9% των εταιριών στην Ευρώπη πρέπει να θεωρηθούν ως νεκρές εταιρίες που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εάν η υποστήριξη της ΕΚΤ αποσυρθεί.
Η νομισματική στήριξη στην Ευρώπη από την ΕΚΤ τα τελευταία πέντε χρόνια επέτρεψε σε εταιρείες με χαμηλή κερδοφορία να συνεχίσουν να αναχρηματοδοτούν το χρέος τους αποτρέποντας αθετήσεις υποχρεώσεων.
Λόγω αυτής της παραμέτρου η ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι πολύ αργή στην διαδικασία απόσυρσης της νομισματικής της πολιτικής.
Ήδη η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα – μετέθεσε το χρονοδιάγραμμα σχετικά με το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι τον Οκτώβριο 2017 – η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι θα είναι αργός ο ρυθμός σύσφιξης προκειμένου να ισχυροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με την Bank of America.
H Bank of America Merill lynch θεωρεί ότι η αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018, με την πρώτη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων την άνοιξη του 2019, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση τον Οκτώβριο του 2018.
Παρόμοιες αναλύσεις επιβεβαιώνουν ότι οι εταιρείες zombie στηρίζονται στην χαλαρή νομισματική πολιτική.
Πρόσφατα η BIS η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών υπολόγισε ότι επιχειρήσεις ηλικίας άνω των 10 ετών, των οποίων τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα τόκων, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10,5% των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών σε 13 προηγμένες οικονομίες, σε σύγκριση με λιγότερο από 6% προ της κρίσης.
Λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman brothers, περίπου το 6% των ευρωπαϊκών εταιρειών είχε λόγο κάλυψης μικρότερο του 1%.
Τα χαμηλά επιτόκια και η υψηλή ρευστότητα δεν συνέβαλαν στη μείωση των εσόδων από τόκους.
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε στο 325% του ΑΕΠ.
Οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές δεν βοήθησαν στην εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και, ως εκ τούτου, οι εταιρείες zombie διαιωνίζονται, μειώνοντας την αύξηση της παραγωγικότητας και, παρά τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας, οι πραγματικοί μισθοί παραμένουν στάσιμοι.
Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα - αν και υπερβαίνει το 20% στις χώρες του ΟΟΣΑ – οι εταιρίες zombie συνεχίζουν να υφίστανται.
 Επειδή, όταν εξαφανιστεί το εικονικό αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής, το ντόμινο των πτωχεύσεων σε εταιρείες που διατηρούνται τεχνητά δεν θα αντισταθμιστεί από άλλες παραμέτρους.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους τομείς υψηλής παραγωγικότητας μέσω της φορολογίας και να επιδοτήσουν την χαμηλή παραγωγικότητα μέσω της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Με βάση την Bank of America η ΕΚΤ διακινδυνεύει μια μεγάλη αντίδραση αν θέλει να συσφίξει την νομισματική της πολιτική πιο γρήγορα....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης