Τελευταία Νέα
Οικονομία

Forbes: Η Ελλάδα παραμένει μια «πλούσια» χώρα - Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 22.736 δολ.

Forbes: Η Ελλάδα παραμένει μια «πλούσια» χώρα - Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 22.736 δολ.
Σημάδια ζωής έχει αρχίσει να δίνει το ελληνικό χρηματιστήριο
«Η 6ετής ύφεση έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία με πολλούς τρόπους.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο παρουσιάζονται στα social media.
Η Ελλάδα παραμένει μια ''πλούσια'' χώρα».
Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος του Forbes για την Ελλάδα με αφορμή τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ανέρχεται σε 22.736,46 δολάρια ΗΠΑ, που αποτελεί το 180% του μέσου όρου του κόσμου, σύμφωνα με το Trading economics.
Ωστόσο, το σημερινό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό των 30.054,89 δολαρίων το 2007.
Αυτό σημαίνει ότι η μέση ευημερία των Ελλήνων είναι σχεδόν 25% χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 2007.
Αυτό σίγουρα δεν φαίνεται σαν είναι κάποιος ακόμα πλούσιος.
Ειδικά για εκείνους που έχουν προσχωρήσει στις τάξεις των ανέργων, οι οποίοι τώρα αριθμούν το 21,7% του εργατικού δυναμικού.

Βασικοί δείκτες της Ελλάδας (2016)


Εξάλλου, υπάρχει κι η ανθρώπινη ανάπτυξη, ένας δείκτης στον οποίο η Ελλάδα είναι μεταξύ των top 30 χωρών του κόσμου, ενώ όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα βρίσκεται κοντά στην Ισπανία και πολύ πιο μπροστά από την Πορτογαλία.



Η ανθρώπινη ανάπτυξη έχει ενισχυθεί από τη δημοκρατία.
Από την αρχαιότητα, η δημοκρατία έχει δημιουργήσει συχνά χάος στους δρόμους της Αθήνας, αλλά έχει χρησιμεύσει ως μηχανισμός διάχυσης των πολιτικών εντάσεων.
«Και έχει συμβάλει στην ειρηνική μετάβαση από μια πολιτική ηγεσία σε μια άλλη, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε σε περιόδους οικονομικών κρίσεων» σχολιάζει το Forbes, αναφερόμενο προφανώς στο γεγονός ότι μετά το 2010 (που η Ελλάδα μπήκε στην περίοδο των μνημονίων) καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την 4ετή θητεία της.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού συστήματος υποδομής, το οποίο μαζί με ένα εξαιρετικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό θα συμβάλει στην αναζωπύρωση της ελληνικής οικονομίας.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ώθηση, μερικά μέτρα υπέρ της αγοράς που θα απελευθερώσουν την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα του λαού της» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.



Πάντως, δυναμικό παρών έχουν δώσει και οι ξένοι επενδυτές.
Ενδεικτικά αναφέρεται η Varde Partners, που επένδυσε 65 εκατ. δολ. στα ελληνικά εμπορικά κέντρα, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρχίσει να δίνει σημάδια ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης