Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην Υγεία

Χαρίτσης: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην Υγεία
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση
Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του συστήματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αφού επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της υλοποίησης των νέων παρεμβάσεων και ως προς την χρηματοδότησή τους, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες που εξασφαλίζουν τον αναγκαίο δημοσιονομικό «χώρο» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει με πλήρη συνέπεια τις δαπάνες για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητα της.
Την ίδια στιγμή, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις άλλες βαθμίδες Υγείας με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα επανεπενδυθούν στο ΕΣΥ, διευρύνοντας τις δυνατότητες και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του.
Ο αρμόδιος υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ξεκίνημα του εγχειρήματος με 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας, για τις οποίες έχουν ήδη εξασφαλιστεί, για μία τετραετία, 75 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικά 300 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε, στην αρχή η χρηματοδότηση θα γίνεται από πόρους του ΕΣΠΑ (από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τον πρώτο χρόνο, από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τον επόμενο) και σταδιακά θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους μέχρι την πλήρη ανάληψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά το 2020.
Όπως πρόσθεσε, για το ξεκίνημα αυτής της μεταρρύθμισης έχουν δεσμευτεί 126 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Ο κ. Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μέρος του κοινωνικού πυλώνα του ΕΣΠΑ, από τον οποίο χρηματοδοτείται μία σειρά παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας, που ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης