Αποκάλυψη: Οι δανειστές συνδέουν τις μεταρρυθμίσεις με τα μέτρα για το χρέος και τα NPLs με τα ομόλογα ANFAs

Αποκάλυψη: Οι δανειστές συνδέουν τις μεταρρυθμίσεις με τα μέτρα για το χρέος και τα NPLs με τα ομόλογα ANFAs
Προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση προς την Αθήνα εξετάζουν το εξής σενάριο: Να διασυνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος ( Αύγουστος 2018) θέλουν οι δανειστές με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και θα ξεκαθαρίσουν μετά τις γερμανικές εκλογές.
Προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση προς την Αθήνα εξετάζουν το εξής σενάριο: Να διασυνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.     
Πιο συγκεκριμένα, εάν δηλαδή, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να μην επωφελείται από τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μεγαλύτερους περιόδους χάρητος, μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, επιμήκυνση λήξεων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs, ANFAs).        
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές σε πρώτη φάση οι δανειστές θα παίξουν με τα ANFAs & SMPs τα οποία θα απελευθερώνονται σταδιακά.
Για παράδειγμα υπάρχει σκέψη αν η Αθήνα υλοποιήσει την μεταρρύθμιση με την μείωση των κόκκινων δανείων NPLs στις τράπεζες τα κέρδη που απεκόμισαν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα το 2017 να δοθούν τον επόμενο μέσα στο 2018.  
Πρόκειται για ένα ποσόν, το οποίο μαζί με τις εκκρεμούσες εισπράξεις από ANFAs και SMPs των δύο προηγουμένων ετών φτάνει  τα 4,930 δισ. ευρώ.
Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που η χώρα μπόρεσε να αποσπάσει ένα καλό κομμάτι από αυτά τα κέρδη πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκληρύνουν τη στάση τους τοποθετώντας τον εξής «αστερίσκο»: επιστροφή κερδών μόνο μετά από συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές.
Τον Ιούλιο του 2013 επεστράφησαν στην Ελλάδα κέρδη ύψους 2,696 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) ενώ από το 2014 και μετά ξεκίνησαν οι μικρές «ενέσεις» ρευστότητας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχαμε στις διαπραγματεύσεις.
Ενώ για το 2014 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα από ANFAs και SMPs 2,329 δισ. ευρώ, τελικά ήρθαν στα ταμεία μόλις 580 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσόν από αυτά τα κέρδη ύψους 1,749 δισ. ευρώ παρέμεινε στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Το ίδιο συνέβη και το 2015 που η χώρα βίωσε την πιο μεγάλη πιστωτική ασφυξία και με την κυβέρνηση να ψάχνει για «οξυγόνο» στα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η χώρα μας από αυτά τα κέρδη των ομολόγων ANFA φτάνουν τα 13,690 δισ. ευρώ έως και το 2038.
Πρόκειται για υπεραξίες από τίτλους που διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που συνέβη στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε αυτούς τους τίτλους στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, μαζί με ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα.
 Αυτά αποκτήθηκαν στη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 «άναψε» το «πράσινο φως» ώστε τα κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ από αυτά τα ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Τα έσοδα από τα ANFAs και τα SMPs δεν προσμετρώνται στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ έχει συμφωνηθεί να κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εκταμίευσή τους γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και για κανέναν άλλο λόγο.
Μετά τον Αύγουστο του 2018, που εκπνέει το τρίτο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο για την επιστροφή των χρημάτων από ANFAs και SMPs.
Όσα λάβει δηλαδή, αφού καμία Εθνική Κεντρική Τράπεζα δεν αποκαλύπτει το ακριβές ποσό αυτών των κερδών…Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS