Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Ο Δείκτης Καναλιού Αξίας (CCI-Commodity Channel Index) και οι δύο μέθοδοι ερμηνείας του

tags :
Ο Δείκτης Καναλιού Αξίας (CCI-Commodity Channel Index) και οι δύο μέθοδοι ερμηνείας του
Δείκτης Καναλιού Αξίας (CCI-Commodity Channel Index)

Γενικά: Ο δείκτης Καναλιού Αξίας υπολογίζεται ως εξής: Πρώτα υπολογίζεται η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή της μετοχής και τη μέση τιμή των μέσων όρων στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου αναφοράς. Αυτή η διαφορά συγκρίνεται κατόπιν με τη μέση διαφορά για την ίδια χρονική περίοδο. Το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται μετά με μια σταθερά, για να τροποποιηθεί ο δείκτης έτσι ώστε να ταλαντεύεται σ’ ένα νορμάλ διάστημα μεταξύ του -100 και του +100.

Ερμηνεία: Ο δεικτης Καναλιού Αξίας πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε εμπορεύματα, αλλά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και για μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι ερμηνείας του δείκτη:

α) Επισήμανση αποκλίσεων
Μια δημοφιλής μέθοδος ανάλυσης του δείκτη είναι η αναζήτηση αποκλίσεων κατά τις οποίες η μετοχή ανεβαίνει (κατεβαίνει), συνεχώς ενώ ο δείκτης Καναλιού Αξίας δεν ξεπερνάει προηγούμενα ανώτερα (κατώτερα) επίπεδα του. Αυτή η απόκλιση συνοδεύεται, συνήθως, από διόρθωση (αντιστροφή) της τιμής της μετοχής.

β) Σαν δείκτης υπερ-αγορασμένης/υπερ-πουλημένης μετοχής
Ο δείκτης Καναλιού Αξίας συνήθως ταλαντεύεται ανάμεσα στο -100 και το +100. Αν υπερβεί το +100, αυτό λαμβάνεται ως σημάδι υπερ-αγορασμένης μετοχής με μεγάλη πιθανότητα επικείμενης καθοδικής πορείας. Αν ο δείκτης πέσει κάτω από -100 η μετοχή είναι υπερ-πουλημένη με μεγάλη πιθανότητα επικείμενης ανοδικής πορείας. 





Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε τρεις περιπτώσεις απόκλισης της τιμής της μετοχής με τον δείκτη CCI. Στο διάστημα ΑΒ η μετοχή ανεβαίνει, όμως ο δείκτης πέφτει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο διάστημα ΔΕ. Στο διάστημα ΓΔ τώρα η μετοχή πέφτει, αλλά ο δείκτης ανεβαίνει. Τα σημεία Β,Γ και Ε είναι σημεία αντιστροφής.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης