Απόψεις - Άρθρα

Πόσο κοντά είναι ο πλανήτης σε έναν πυρηνικό πόλεμο; Παίζει με τη φωτιά ο Trump

Πόσο κοντά είναι ο πλανήτης σε έναν πυρηνικό πόλεμο; Παίζει με τη φωτιά ο Trump
Eνδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ότι η κλιμάκωση της έντασης αποτελεί απλώς μια «πολιτική μπλόφα», κυρίως από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος επιχειρεί μια επίδειξη ισχύος
Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1962, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, John Kennedy, έλαβε μια πληροφορία που λίγο έλλειψε να αλλάξει το μέλλον του πλανήτη.
Οι υπηρεσίες κατασκοπίας πληροφόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι 42 σοβιετικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, είχαν εγκατασταθεί στην Κούβα. 
Ο Fidel Castro είχε επιτρέψει την ανάπτυξή τους, υπό τον φόβο μιας αμερικανικής επέμβασης. 
Η κρίση έμεινε στην ιστορία ως «κρίση των πυραύλων της Κούβας» με τον πλανήτη να ζει 13 δραματικές ημέρες, καθώς έφτασε ένα βήμα πριν τον πυρηνικό όλεθρο. 
Η σύγκρουση αποτράπηκε κυριολεκτικά στο... παρά πέντε και το ημερολόγιο έγραφε 28 Οκτωβρίου 1962.   
Σήμερα, 55 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα κάνει βήματα προς τα πίσω, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι φτάσαμε ξανά στο σημείο να μιλάμε για την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. 
Αφορμή αυτή τη φορά αποτελεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, με τον Donald Trump και τον Kim Yong Un να εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές για «φωτιά και οργή», πυραυλικές επιθέσεις κτλ. 
Πόσο σοβαρά μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στην εποχή μας;
Μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, το 1962, ακολούθησε η δεκαετία του '80, καθώς επί προεδρίας Ronald Reagan επανήλθε δριμύτερη η ψυχροπολεμική ρητορική και κλιμακώθηκε η κούρσα των εξοπλισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, με αποτέλεσμα να χτυπήσει «κόκκινο» η ανησυχία για μια πυρηνική σύρραξη. 
Ωστόσο η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έβαλε τέλος σε αυτή την ανησυχία. 
Επί προεδρίας Clinton οι ΗΠΑ επιχείρησαν να προσεγγίσουν δια της διπλωματικής οδού τη Βόρεια Κορέα, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. 
Ακολούθησε η προεδρία του George Bush του νεότερου, ο οποίος ενέταξε τη Βόρεια Κορέα στον περιβόητο «άξονα του κακού», απόφαση η οποία τερμάτισε την «ηλιόλουστη πολιτική», η οποία είχε εκτονώσει την ένταση ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.
 
Είναι επικίνδυνη η Βόρεια Κορέα;

Το ερώτημα το οποίο είναι δύσκολο να απαντηθεί, είναι πόσο επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η Βόρεια Κορέα. 
Σύμφωνα με τα απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα Washington Post, η Βόρεια Κορέα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.
Σύμφωνα με την Washinghton Post, αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Πιονγκγιάνγκ, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη.
Άλλη επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Yong Un, διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες, ωστόσο πολλοί ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός.
Η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα είναι διάχυτη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, να προειδοποιεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο «όπως συνέβη και στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, να βαδίσουμε ως υπνοβάτες σε μια σύρραξη, μόνο που αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα».
Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και αναζήτηση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού από τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ε.Ε., τη Γερμανία. 
O Donald Trump παίζει με τη φωτιά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ότι η κλιμάκωση της έντασης αποτελεί απλώς μια «πολιτική μπλόφα», κυρίως από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος επιχειρεί μια επίδειξη ισχύος, προκειμένου να τραβήξει τα φώτα μακριά από το χάος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι αποφάσεις του για τη μεταναστευτική πολιτική, το ελεύθερο εμπόριο και το κλίμα. 
 
Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης