Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Β. Κορέα χρωστά ακόμη στη Σουηδία χρήματα για εισαγωγές Volvo τη δεκαετία του 1970

Reuters: Η Β. Κορέα χρωστά ακόμη στη Σουηδία χρήματα για εισαγωγές Volvo τη δεκαετία του 1970
Το γεγονός εγείρει το ερώτημα εάν η σκανδιναβική χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ειδική της σχέση για να ενεργήσει ως μεσολαβητής 
Η Σουηδία δεν έχει πληρωθεί ακόμη από τη Βόρεια Κορέα για τις εισαγωγές εκατοντάδων Volvo κατά τη δεκαετία του 1970, τα οποία και εξακολουθούν να εμφανίζονται στους δρόμους της κομμουνιστικής χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Το γεγονός χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τα προβλήματα που πάντα προκαλούσε η Βόρεια Κορέα, ενώ εγείρει το ερώτημα εάν η σκανδιναβική χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ειδική της σχέση για να ενεργήσει ως μεσολαβητής στην πυρηνική κρίση μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να μειωθούν οι εντάσεις ως απόρροια των πυραυλικών συστημάτων και των πυρηνικών όπλων της ασιατικής χώρας.
Ωστόσο, η Σουηδία διαδραματίζει αποφασιστικό διπλωματικό ρόλο ανεπίσημα με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, κάτι που συνήθως παρατηρείται όταν ενεργεί για λογαριασμό της Δύσης σε περιόδους κρίσεων, αναφέρει το Reuters.
Ο Ulv Hanssen, βοηθός έρευνας και συνεργάτης στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, δήλωσε ότι δεν είναι αδιανόητο η Σουηδία να ενεργήσει ως ενδιάμεσος εταίρος της Ουάσιγκτον και της Πιονγιάνγκ στην παρούσα κρίση.
«Η Σουηδία το έχει κάνει πολλές φορές πριν, ειδικά σε σχέση με τους Αμερικανούς.
Η δράση ως διαμεσολαβητής μεταξύ δύο κρατών στο χείλος του πολέμου είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ απαιτητικό καθήκον, αλλά η Σουηδία έχει το πλεονέκτημα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όχι μόνο της Ουάσιγκτον αλλά και της Πιονγκγιάνγκ», σημείωσε.
Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης