Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Γκουάμ εκδίδει οδηγίες έκτακτης ανάγκης… σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Το Γκουάμ εκδίδει οδηγίες έκτακτης ανάγκης… σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης
Το Γκουάμ έχει πληθυσμό περίπου 163.000 ανθρώπων και μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει μονάδα υποβρυχίων, αεροπορική βάση και ομάδα ακτοφυλακής
Το Γκουάμ εξέδωσε οδηγίες έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017, για να βοηθήσει τους κατοίκους να προετοιμαστούν για μία ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση, ύστερα από την απειλή της Βόρειας Κορέας για επίθεση με πυραύλους στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού.
Η Βόρεια Κορέα δεν απειλεί το Γκουάμ με πυρηνική επίθεση, αλλά η κρίση μεταξύ Πιονγιάνγκ και ΗΠΑ, έχει προκαλέσει φόβους ότι μια πυρηνική σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει στην περιοχή.
Ενώ ο κυβερνήτης του Γκουάμ δήλωσε ότι δεν διαβλέπει κάποια απειλή, η κυβέρνηση από την άλλη εξέδωσε δελτίο έκτακτης ανάγκης.
Η ανακοίνωση δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια πυρηνική επίθεση.
"Μην κοιτάξετε προς τη λάμψη της έκρηξης.
Μπορεί να σας τυφλώσει.
Καλυφθείτε πίσω από οτιδήποτε μπορεί να σας προσφέρει προστασία.
Αφαιρέστε τα ρούχα σας για να μη διαχέεται το ραδιενεργό υλικό.
Η αφαίρεση του εξωτερικού στρώματος των ρούχων μπορεί να απομακρύνει έως και 90% του ραδιενεργού υλικού", αναφέρει η ανακοίνωση.
Επίσης οι οδηγίες προτείνουν οι πολίτες να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ένα κιτ εφοδιασμού και να καταρτίσουν μία λίστα με τις πιθανά κτίρια από τσιμέντο κοντά στο σπίτι, την εργασία και το σχολείο, που θα χρησιμεύσουν ως καταφύγια.
"Τα καταφύγια δεν χρειάζεται να έχουν ειδική κατασκευή για την προστασία από τα ραδιενεργά σωματίδια.
"Ο χώρος παρέχει προστασία, υπό την προϋπόθεση ότι οι τοίχοι και η οροφή είναι από τσιμέντο, που μπορεί να απορροφήσει την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα ραδιενεργά σωματίδια της έκρηξης.
Το ενημερωτικό δελτίο συμβουλεύει τους πολίτες πώς να πλένονται: " μην τρίβετε ή δημιουργείτε γρατζουνιές στο δέρμα, χρησιμοποιείτε σαπούνι, σαμπουάν και νερό, αλλά μην βάζετε κρέμες στα μαλλιά επειδή κατακρατούν ραδιενεργό υλικό ".
Συμβουλές δίνονται στους γονείς που πιθανόν να βρίσκονται μακριά από τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της έκρηξης.
"Μείνετε εκεί που είστε, ακόμα κι αν είστε μακριά από την οικογένειά σας.
Ακούστε τις ειδήσεις, μην τηλεφωνείτε στο σχολείο, περιμένετε να λάβετε οδηγίες για να παραλάβετε το παιδί σας".
Οι πληροφορίες που περιέχονται στο ενημερωτικό δελτίο, συγκεντρώθηκαν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, www.ready.gov, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Guam Homeland Security.
Το Γκουάμ έχει πληθυσμό περίπου 163.000 ανθρώπους και μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει μονάδα υποβρυχίων, αεροπορική βάση και ομάδα ακτοφυλακής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προειδοποίησε την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, τη Βόρεια Κορέα για ενδεχόμενη απειλή κατά του Γκουάμ και δήλωσε την Παρασκευή ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι "πλήρως εξοπλισμένος και σε ετοιμότητα, εφόσον η Βόρεια Κορέα λειτουργήσει αλόγιστα".
Ερωτηθείς για τη σκληρή στάση του Trump, ο κυβερνήτης του Guam, Eddie Calvo, δήλωσε ότι συμφωνεί με ένα σαφές μήνυμα προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un.
"Αν και δεν θέλω να κλιμακωθεί η ένταση, νομίζω ότι είναι σημαντικό επίσης, να υπάρξει σαφήνεια και οποιοδήποτε επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ, να αντιμετωπιστεί με άμεση ανταπόκριση", δήλωσε ο Calvo στους δημοσιογράφους.
"Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης