Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Ανασχηματισμός με… τα ρούχα τους αλλιώς

tags :
Ανασχηματισμός με… τα ρούχα τους αλλιώς
Με το ορόσημο της ανόδου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου και τον κύκλο της τρίτης αξιολόγησης της Αθήνας από τους πιστωτές να ανοίγει, για τα καλά, μετά τις γερμανικές εκλογές, στα ύψη συντηρείται η σεναριολογία για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος.

Παρά το γεγονός πως εντός των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και από το κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης επιχειρείται να τεθεί… χαλινάρι στην παρατεταμένη φημολογία, πληροφορίες φέρνουν τον κ. Τσίπρα να έχει δεχθεί εισηγήσεις προς την κατεύθυνση της αναδόμησης του Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα, φωνές στελεχών δείχνουν προς το άμεσο του πράγματος περί του ρεκτιφιέ. Ακόμα δηλαδή και πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η αίσθηση του μηδενισμού του κοντέρ και του ξεκινήματος από την αρχή, λίγο πριν από ένα καυτό πολιτικά και επικοινωνιακά φθινόπωρο. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση, τότε οι κινήσεις θα είναι περισσότερο διορθωτικές και θα έχουν ως ορίζοντα το τέλος του προγράμματος εποπτείας. Δηλαδή, τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, σχεδόν σίγουρη πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα γενιά των συνεργατών του πρωθυπουργού (όπως, για παράδειγμα, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Ζαχαριάδης) ενώ δεν αποκλείεται στο νέο υπουργικό σχήμα να υπάρξουν και επιστροφές στελεχών, όπως λόγου χάριν του τέως υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Κλειδί των όποιων αποφάσεων γύρω από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είναι (και αυτή τη φορά) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η επιθυμία του να παραμείνει ή να φύγει από το κτίριο της οδού Νίκης. Το ενδεχόμενο μετακίνησης του κ. Τσακαλώτου σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο μπορεί να συνοδευθεί και με την τοποθέτησή του σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με άγνωστη (σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο) την… τύχη στο νέο σχήμα του Γιάννη Δραγασάκη. Εάν, τελικά, ο νυν υπουργός Οικονομικών μετακινηθεί από το πόστο του, τότε επικρατέστερος για να τον αντικαταστήσει φέρεται ο νυν αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης. Μπροστά στη διόγκωση του κύματος των σεναρίων, πάντως, που εστιάζουν κατά κύριο λόγο γύρω από τον κ. Τσακαλώτο, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν, μέσω non paper, να διαψεύσουν όσους… ποντάρουν σε μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών.

«Δημοσιεύματα επαναλαμβάνουν μονότονα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετακινείται από την οδό Νίκης, όπου και το υπουργείο Οικονομικών. Τα ρεπορτάζ είναι ακριβή μόνο ως προς τη… μετακίνηση. Είναι γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να μετακινηθεί από την Πρέβεζα, όπου κάνει ολιγοήμερες διακοπές, προς την οδό Νίκης για να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του», σχολίασαν, στην ανεπίσημη ενημέρωση, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή και στον απόηχο της κόντρας που ξέσπασε καταμεσής της εβδομάδας ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, στελέχη εκ της Κουμουνδούρου προερχόμενα συνεχίζουν να επιχειρούν ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ. Ενα από αυτά, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, θέλησε για ακόμα μία φορά μέσα σε λίγες ημέρες να καλέσει, εμμέσως πλην σαφώς, τη Χαριλάου Τρικούπη σε κοινό μέτωπο. Παρά την… κόκκινη κάρτα που έλαβε από το βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

«Ο Λαλιώτης με την πρόσφατη παρέμβασή του επιχείρησε αφενός να αποσαφηνίσει, τεκμηριωμένα, το πελώριο έργο του Ανδρέα. Τον επιτυχημένο τρόπο διαχείρισης και συνένωσης του κεντροαριστερού χώρου που για 50 χρόνια κατασπαραζόταν με τις γνωστές συνέπειες. Θυμίζει επίσης ότι Κεντροαριστερά σημαίνει να εργάζεσαι για τη δημιουργία ενός μεγάλου κεντροαριστερού, σοσιαλιστικού και αριστερού, αντινεοφιλελεύθερου μετώπου», σχολίασε («Αυγή») ο κ. Κουρουμπλής, με το momentum του καλέσματος να συμπίπτει με τα… εσωτερικά τζαρτζαρίσματα των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, προκαλώντας, αν μη τι άλλο, συζητήσεις ως προς τη χρονική επιλογή. Διότι μπορεί ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, κ. Καμμένος, να φρόντισε να διαμηνύσει πως «με τον Αλέξη Τσίπρα θα φτάσουμε μέχρι το τέλος», ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως στην Κουμουνδούρου πολλοί είναι αυτοί που δεν συμμερίζονται τον… ενθουσιασμό του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης