Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το non event της Fitch θα δώσει πρόσκαιρη ώθηση σε μετοχές και ομόλογα - Το ενδιαφέρον στις 25/8 στο Jackson Hole

Το non event της Fitch θα δώσει πρόσκαιρη ώθηση σε μετοχές και ομόλογα - Το ενδιαφέρον στις 25/8 στο Jackson Hole
Το Jackson Hole είναι πολύ σημαντικό και για ένα άλλο λόγο ιδιαίτερα σπουδαίο - Θα μας φωτογραφίσει πότε μπορεί να υπάρξει διόρθωση στις αγορές…ίσως τέλη Οκτωβρίου;
Η έκπληξη από την Fitch στις 18 Αυγούστου που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες σε Β- με θετικό outlook όπως δηλαδή και η Standard and Poor’s αποτελεί non event.
Αν και υπάρχουν πολλές απορίες για την απόφαση της Fitch καθώς τον Μάιο ήταν προβληματισμένη, έβλεπε πολιτική αναταραχή και αβεβαιότητα ως προς το ζήτημα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα ενώ τον Αύγουστο εμφανίστηκε ο αμερικανικός οίκος να έχει λυμένες όλες τις απορίες του.
Από την έκθεση της Fitch μόνο ένα σημείο είχε ενδιαφέρον, ότι θεωρεί ότι η Γερμανία και οι άλλοι δανειστές θα στηρίξουν την Ελλάδα στο αναπτυξιακό σκέλος, εξέλιξη που σίγουρα είναι ρεαλιστική.
Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα στην αναπτυξιακή της προοπτική για να δώσει όσο μπορεί λιγότερα στο χρέος…
Αποπληρωμή του ΔΝΤ από τον ESM.
Τμηματική καταβολή των κερδών από ANFA και SMP από τα ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ και ίσως 5ετή επιμήκυνση ορισμένων δανείων.
Το σενάριο μείωσης των επιτοκίων των δανείων του EFSF παρά τις διαφορές με τα επιτόκια του ESM (EFSF και ESM είναι το ίδιο πράγμα καθώς ο EFSF μετεξελίχθηκε σε ESM) έχει απορριφθεί.
Η Fitch αιφνιδίασε μεν καθώς δεν αναμενόταν αναβάθμιση 2 βαθμίδων αλλά η κίνηση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής διαβάθμισης ήταν non event.
Ως γνωστό η Ελλάδα αποτιμάται με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης Β- με θετικό outlook πριν την Fitch καθώς αυτή είναι η βαθμολογία της Standard and Poor’s.
Η ΕΚΤ για τα επιλέξιμα ομόλογα σε πράξεις νομισματικής πολιτικής λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη βαθμολογία μιας χώρας και η Ελλάδα είχε βαθμολογία Β- εδώ και πολλούς μήνες από την Standard and Poor’s.
Πέραν της σημειολογίας και της πολιτικής ερμηνείας η απόφαση της Fitch δεν αλλάζει το status quo της βαθμολογίας της Ελλάδος.
Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και σίγουρα η εξέλιξη αυτή είναι θετική αλλά δεν προσθέτει πολλά στην πιστοληπτική ικανότητα.
Ο βασικός στόχος της Ελλάδος είναι να καταστεί investment grade δηλαδή να φθάσει στην κλίμακα ΒΒΒ- και υψηλότερα, να μην είναι junks bonds ομόλογα σκουπίδια τα ελληνικά ομόλογα.
Με τον ρυθμό που κινείται η Ελλάδα και με δεδομένο ότι σε ετήσια βάση μέχρι 2 βαθμίδες αναβάθμιση μπορεί να υπάρξει θα χρειαστούν από 3 έως 5 χρόνια για να φθάσει η Ελλάδα την Πορτογαλία.
(Η επόμενη αναβάθμιση της Fitch – εάν πληρούνται τα κριτήρια – θα έρθει Αύγουστο 2018)

Η Fitch θα επηρεάσει μετοχές και ομόλογα;

Η ελληνική αγορά ομολόγων – και λόγω της Βαρκελώνης – επηρεάστηκε αρνητικά και το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις είχαν ενισχυθεί.
Η 10ετία είχε απόδοση 5,73% και η 5ετία – το νέο ομόλογο – απόδοση 4,625%.
Μια πτώση των αποδόσεων και άνοδο των τιμών βραχυπρόθεσμα αναμένεται αλλά δεν θα αλλάξει επί της ουσίας τις ισορροπίες στην τιμολόγηση των ομολόγων.
Π.χ. να επανέλθει το 10ετές στο 5,30% είναι πιθανό και το 5ετές στο 4,40%.
Ως προς τις μετοχές, εάν το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργούσε αυτόνομο από εξωγενείς παράγοντες θα αντιδρούσε για ελάχιστες ημέρες ανοδικά.
Μια αντίδραση ανοδική αναμένεται αλλά όχι κάτι το σημαντικό ή σπουδαίο…
Όμως η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου εξαρτάται κυρίως από τους διεθνείς παράγοντες και ειδικά την Wall όπου οι ανησυχίες για διόρθωση αυξάνονται.
Στην Ελλάδα πάντως θετικό ρόλο έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι δεν θα διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πηγές σε ΕΚΤ και SSM.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005















Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B



B3

B- *Eλλάδα

B- Ελλάδα

Υψηλού κινδύνου

Caa1 

CCC+

CCC+



Caa2* Ελλάδα

CCC 

CCC



Caa3  Ελλάδα

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D Ελλάδα

D Ελλάδα
Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος 

Το ενδιαφέρον στις 25 Αυγούστου στο Jackson Hole

Το Jackson Hole είναι μια κοιλάδα ανάμεσα στην οροσειρά Teton Mountain και την περιοχή Gros Ventre Range στο Wyoming.
Βρίσκεται στις δυτικές ΗΠΑ και φημίζεται για την φυσική της ομορφιά.
Αυτό το μέρος κάθε χρόνο συγκεντρώνει τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες και παράγοντες των αγορών και της οικονομίας σε ένα ετήσιο συνέδριο.
Στις 25 Αυγούστου θα βρεθούν στο Jackson Hole όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες και μεταξύ αυτών ο Draghi της ΕΚΤ, η Yellen της FED κ.α.
Το ενδιαφέρον στην Ευρώπη εστιάζεται στον Draghi ο οποίος στις 23 Αυγούστου θα βρεθεί στην Γερμανία για να μιλήσει σε ένα συνέδριο.
Οι αγορές περιμένουν από τον Draghi να δώσει ένα στίγμα για την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του πριν τιε 26 Οκτωβρίου του 2017.
Οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένονται τέλη 2018 ή αρχές 2019 ενώ μείωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από το α΄ 6μηνο του 2018.
Το Jackson Hole είναι πολύ σημαντικό και για ένα άλλο λόγο ιδιαίτερα σπουδαίο.
Θα μας φωτογραφίσει πότε μπορεί να υπάρξει διόρθωση στις αγορές…ίσως τέλη Οκτωβρίου;
Βέβαια οι κεντρικές τράπεζες με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης απέδειξαν ότι στόχο έχουν να φουσκώνουν τις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων, οπότε λογικά δεν θα αφήσουν να υπάρξουν βίαιες κινήσεις σε μετοχές και ομόλογα.
Πάντως οι αγορές ομολόγων αποτιμούν την αντίστροφη μέτρηση της ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση 100% των αποδόσεων από τα χαμηλά του 2016.

Αποτέλεσμα εικόνας για jackson hole

Αποτέλεσμα εικόνας για jackson hole city

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης