Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Το ΔΝΤ θέλει AQRs στις ελληνικές τράπεζες για να κρατικοποιηθούν και να πουληθούν σε ξένους…. με ένα στόχο

Αποκάλυψη: Το ΔΝΤ θέλει AQRs στις ελληνικές τράπεζες για να κρατικοποιηθούν και να πουληθούν σε ξένους…. με ένα στόχο
Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι αδύναμες, εμφανίζουν ισχνά κέρδη, τα κεφάλαια τους ναι μεν επαρκούν αλλά η αναβαλλόμενη φορολογία στα 19,8 δισεκ. σε σχέση με tangible book 28,8 δισεκ. υποδηλώνει ότι στηρίζονται σε αδύναμα κεφάλαια.
Τι κρύβεται πίσω από την επιμονή του ΔΝΤ να διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες;
Η ΕΚΤ, η EBA και ο SSM που θα διεξάγουν τα stress tests του 2018 στις 123 ευρωπαϊκές τράπεζες και στις 4 ελληνικές, ΔΕΝ έχουν σχεδιάσει ελέγχους ποιότητας ενεργητικού AQRs στις  ελληνικές τράπεζες.
Δεν θέλουν να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ και ο SSM γιαυτό δεν θέλουν να διεξάγουν AQRs.  
Με την ισχνή κερδοφορία που εμφανίζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και τον όγκο των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs στα 106 δισεκ. είναι βέβαιο ότι εάν διεξαχθούν AQRs θα καταδείξουν κεφαλαιακές ζημίες για τις τράπεζες 5-7 δισεκ. ευρώ.
Ζημίες 5-7 δισεκ. με αναβαλλόμενη φορολογία 19,8 δισεκ. σημαίνει κρατικοποίηση τραπεζών ακόμη και εάν βρεθούν τα 5-7 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Το ΔΝΤ έχει επιμείνει στην διεξαγωγή AQRs στις ελληνικές τράπεζες και πολλοί υπέθεσαν ότι το Ταμείο φέρνει στο προσκήνιο τα AQRs, για να πιέσει τους ευρωπαίους να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος.
Όλοι ξέρουν ότι ακόμη οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι αδύναμες, εμφανίζουν ισχνά κέρδη, τα κεφάλαια τους ναι μεν επαρκούν αλλά η αναβαλλόμενη φορολογία στα 19,8 δισεκ. σε σχέση με tangible book 28,8 δισεκ. υποδηλώνει ότι στηρίζονται σε αδύναμα κεφάλαια.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν όπως στο παρελθόν, όχι είναι σε καλύτερη θέση αλλά ακόμη έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν.
Το ΔΝΤ όμως επικαλέστηκε τα AQRs στις ελληνικές τράπεζες έχοντας ένα στόχο όπως αναφέρει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή

«Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα αναζητάει τον δρόμο εξόδου από τα μνημόνια.
Για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια θα πρέπει να διευθετήσει το χρέος της και να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα κοινώς να διασφαλίσει τις τράπεζες.
Εάν κάτι συμβεί στο μέλλον – στην μεταμνημονιακή Ελλάδα - και οι ελληνικές τράπεζες χτυπηθούν πάλι από κρίση ποιος θα διασφαλίσει τις τράπεζες, τους καταθέτες και την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδος;
Η εμπειρία έδειξε ότι λόγω τραπεζών χρειάστηκαν τα 2 από τα 3 μνημόνια στην Ελλάδα και επίσης η εμπειρία έδειξε ότι η οικονομική κρίση και τραπεζική κρίση είναι αλληλένδετες.  
Το ΔΝΤ θέλει να γίνουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να κρατικοποιηθούν είτε λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, είτε λόγω κάλυψης της ζημίας από το ΤΧΣ ή τα δάνεια του ESM – που σήμερα υπάρχουν – και εν συνεχεία μέσω placement να πουληθούν οι ελληνικές τράπεζες σε διεθνείς τραπεζικούς ομίλους.
Θα πουν πολλοί και ορθά μα οι ξένες τράπεζες ήταν στην Ελλάδα και αποχωρήσαν με μεγάλες ζημίες η Credit Agricole, η BNP Paribas, η Societe Generale κ.α. γιατί να ξανάρθουν οι ξένες τράπεζες σε μια τόσο μικρή αγορά όπως η ελληνική που δεν θα τους προσφέρει σοβαρή προστιθέμενη αξία άπαξ και δεν υπάρχει…ούτε το βαλκανικό story;
Η απάντηση είναι η εξής.
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι έτσι όπως είναι δομημένες οι τράπεζες με 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, με ισχνά κέρδη, με τεράστιο χάσμα 70 δισεκ. μεταξύ δανείων και καταθέσεων, με συρρικνούμενα χαρτοφυλάκια δανείων και ενεργητικού συνολικά ο χρόνος θεραπείας θα κρατήσει πολλά χρόνια.
Η παρουσία ξένων στρατηγικών επενδυτών με ποσοστά 15% με 20% ή και μεγαλύτερα θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες σε ένα περιβάλλον μεταμνημονιακό θα έχουν δικλείδες ασφαλείας και προστασίας και η ομπρέλα προστασίας μιας μεγάλης τράπεζας σίγουρα παρέχει μια ασφάλεια.
Το ΔΝΤ θέλει ξένες τράπεζες να αποκτήσουν ποσοστά μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες ώστε να παράσχουν ασφάλεια στο ελληνικό banking.
Τα κέρδη οι ξένοι θα τα βγάλουν από την διαχείριση των NPLs και NPEs και από τις μετοχές που θα μπορέσουν να πουλήσουν σε βάθος χρόνων»

Η άποψη του bankingnews

Το ΔΝΤ θέλει ποσοστά μειοψηφίας των ελληνικών τραπεζών να δοθούν σε ξένες τράπεζες ώστε το ελληνικό banking να έχει μια ομπρέλα προστασίας.
Η άποψη αυτή είναι ενδιαφέρουσα αλλά η μόνη σοβαρή ένσταση είναι πως διασφαλίζεται η κερδοφορία των ξένων.
Οι ξένες τράπεζες ήρθαν στην Ελλάδα και απέτυχαν σε μια περίοδο οικονομικής ευφορίας όπου τα δάνεια αυξάνονταν 25 δισεκ. τον χρόνο.
Γιατί να πετύχουν τώρα και γιατί να επενδύσουν σε μια τόσο μικρή τραπεζική αγορά όπως είναι η ελληνική.
Αυτή είναι μια πολύ βασική ένσταση.

Τι θα συνέβαινε στις ελληνικές τράπεζες εάν υλοποιηθούν AQRs;

Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο stress tests και AQRs για το 2018 – υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην διεξαχθούν AQRs – οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν ζημία 5,4 δισεκ. ευρώ επί του capital buffer στο δυσμενές σενάριο και από το AQRs -2,1 δισεκ. ευρώ.
Για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα λάβαμε υπόψη πέραν από τις εκτιμήσεις τραπεζιτών και άλλων παραγόντων
1)Ότι στο δυσμενές σενάριο η ύφεση θα είναι -2,7% και όχι -6,5% που ήταν στα stress tests του 2015.
2)Υποχώρηση της αξίας των ακινήτων -2% από τις τρέχουσες τιμές.
3)Ότι θα αποκαλυφθούν κρυφά προβλήματα στις τράπεζες και ειδικά δάνεια τα οποία χαρακτηρίζονται ως εξυπηρετούμενα ενώ στην πραγματικότητα έχουν καταστεί αφερέγγυα.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες έχουν περίπου 5-6 δισεκ. τέτοιας μορφής δάνεια.
4)Οι τράπεζες ακόμη διαθέτουν 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και το πρόβλημα στην Ελλάδα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί πειραματικά.
Παντού αναζητήθηκαν συλλογικές λύσεις τύπου bad bank ενώ στην Ελλάδα ένα πρόβλημα που αντιστοιχεί στο 58% του ΑΕΠ της χώρας επιχειρείται να επιλυθεί κατά τράπεζα μεμονωμένα.
5)Ελήφθη υπόψη ότι εάν οι τράπεζες μπορούσαν να πουλήσουν όλα τα προβληματικά τους ανοίγματα θα έπιαναν τις εξής τιμές.
NPEs – Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Πώληση ως ποσοστό της ονομαστικής αξίας

Πώληση σε απόλυτα μεγέθη

Σύνολο 106 δισ

19%

21 δισ

Πολύ μικρών εταιριών 17 δισ ευρώ

4% με 5%

780-850 εκατ

Μεγάλων και μεσαίων εταιριών 44 δισ

30%

13 δισ

Στεγαστικά 27 δισ

26%

7 δισ

Καταναλωτικά 14,4 δισ

1% με 1,2%

180 εκατ

Ναυτιλιακά 2,8 δισ

20%

560 εκατ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

6)Ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτή την προσέγγιση;
Ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν 100% προβλέψεις για όλα τα NPEs οπότε οποιαδήποτε πώληση για να είναι κεφαλαιακά και τραπεζικά ορθή θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί προβλέψεις στο 100%.
Για να τεθεί απλά εάν οι τράπεζες πουλούσαν αύριο 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα είχαν μια σωρευτική ζημία 30 με 35 δισεκ. ευρώ.
Θα χρειαζόντουσαν δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου με 30-35 δισεκ. ευρώ.
Τα τρέχοντα συνολικά κεφάλαια – όχι τα tangible book – ανέρχονται σε 33 δισεκ. οπότε οι τράπεζες θα μηδένιζαν με τα προβληματικά τους δάνεια αλλά θα μηδένιζαν και τα κεφάλαια τους, οπότε θα χρειάζονταν μια ολοσχερή ανακεφαλαιοποίηση.
Το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω αδυναμίας τόσο μεγάλης και εκτεταμένης ανακεφαλαιοποίησης.
7)Ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις λόγω AFRs 9 περίπου 3,5 με 3,3 δισεκ. στο τέλος του 2017 αλλά με δυνατότητα απόσβεσης 5ετίας.
8)Ότι ναι με η αναβαλλόμενη φορολογία DTA προσμετράται και έχει γίνει αποδεκτή από την ΕΚΤ αλλά οι ελληνικές τράπεζες με tangible book 28,9 δισεκ. ευρώ έχουν αναβαλλόμενη φορολογία 19,84 δισεκ. ευρώ.

Τι μπορεί να συμβεί στις ελληνικές τράπεζες στο χειρότερο σενάριο; 

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας όπως ορίζεται από τις κεντρικές τράπεζες βρίσκεται στο 8%.
Στις ελληνικές τράπεζες λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας για την ποιότητα ενεργητικού έχει οριστεί ως όριο το 12%.
Οι ελληνικές τράπεζες μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις και τις πωλήσεις θυγατρικών διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 17% σε μέσους όρους.
Η διαφορά 12% με 17% είναι το capital buffer το οποίο υπολογίζεται σε 7 δισ.
Στο κακό σενάριο λοιπόν αυτό το capital buffer σχεδόν θα μηδενιστεί οπότε ναι μεν οι τράπεζες θα παραμείνουν πάνω από το 12% αλλά θα υποχρεωθούν να αυξήσουν ΠΑΛΙ τα κεφάλαια τους ώστε να δημιουργήσουν capital buffer κεφαλαιακά αποθέματα.
Δηλαδή θα χρειαζόντουσαν οι τράπεζες νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 6 με 7 δισεκ. και αυτό θα οδηγούσε τις μετοχές σε κατάρρευση, σε νέα reverse split και σε νέα dilution για τους μετόχους.

Ζημίες από AQRs 2014, 2015 – Για το 2018 μάλλον δεν θα υπάρξουν AQRs
Τράπεζες

AQRs 2014 επί των κεφαλαίων

AQRs 2015 / stress tests δυσμενές σενάριο

AQRs/ stress tests 2018 δυσμενές σενάριο επί του capital buffer

Πειραιώς

-2,70δισ

-2,18 δισ / 4,66 δισ

- 1,2 δισ /   2 δισ

Εθνική

-2,22 δισ

-831 εκατ / 4,48 δισ

-400 εκατ / 1,3 δισ

Eurobank

-1,278 δισ

-339 εκατ / 2,12 δισ

-100 εκατ / 1 δισ

Alpha

-1,11 δισ

0 / 2,743 δισ

-400 εκατ / 1,1 δισ

Σύνολο

-7,34 δισ

3,358 δισ / 14 δισ

-2,1 δισ / 5,4 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης