Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η συζήτηση για παράλληλο νόμισμα στην Ιταλία κερδίζει έδαφος - Κίνδυνος και για άλλες χώρες

FT: Η συζήτηση για παράλληλο νόμισμα στην Ιταλία κερδίζει έδαφος - Κίνδυνος και για άλλες χώρες
«Αν η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει παράλληλο νόμισμα, το ίδιο μπορούν κάνουν κι άλλες χώρες»
Στις συζητήσεις περί υιοθέτησης παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία αναφέρονται οι Financial Times τονίζοντας ότι εν είναι νέες.
Απλά άρχισαν ξανά λόγω μιας συνέντευξης με τον Silvio Berlusconi (μακρόχρονος υποστηρικτής της ιδέας) στην ιταλική έκδοση Libero Quotidiano, όπου υποστηρίζει ότι η εισαγωγή ενός εθνικού παράλληλου νομίσματος θα βοηθήσει την Ιταλία να ανακτήσει τη νομισματική κυριαρχία με τρόπο που αργότερα υποστηρίζει εσωτερική ζήτηση.
Mάλιστα, οι αναλυτές της Citigroup συνοψίζουν τις δηλώσεις του Berlusconi ως εξής: «Ο Berlusconi είναι πεπεισμένος ότι ένα τέτοιο παράλληλο νόμισμα θα ήταν σύμφωνο με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, αν και θα απαιτούσε σημαντικές διαπραγματευτικές ικανότητες για να το συμφωνήσει με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ο Berlusconi δήλωσε ότι η πρόταση της δεξιάς Lega Nord για την εισαγωγή του λεγόμενου ''mini-BoT'' (βραχυπρόθεσμα, άτοκα, μικρού μεγέθους κρατικά ομόλογα, ένα είδος ''IOU'' που θα χρησιμοποιηθεί ως εσωτερικό νόμισμα για να πληρωθούν προμηθευτές του δημοσίου, φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.) δεν θα απέχει πολύ από την ιδέα του για ένα παράλληλο νόμισμα.
Η Lega Nord υποστηρίζει ότι το mini-BoT θα είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για την ομαλή μετάβαση από το ευρώ».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, περισσότερα από τα 2/3 Ιταλών ψηφοφόρων υποστηρίζουν τα κόμματα με ευρωσκεπτικιστική στάση.
«Αυτό καθιστά την Ιταλία μια πολύ μεγαλύτερη πηγή δυνητικής αστάθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι.
Κυρίως επειδή αν η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει παράλληλο νόμισμα, το ίδιο μπορούν κάνουν κι άλλες χώρες» αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης