Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Θα αυξηθεί η μεταβλητότητα στις αμερικανικές αγορές - Επιστροφή στα κανονικά επίπεδα

Pimco: Θα αυξηθεί η μεταβλητότητα στις αμερικανικές αγορές - Επιστροφή στα κανονικά επίπεδα
Οι επενδυτές πρέπει να μειώσουν το επίπεδο έκθεσής τους στο ρίσκο
Αύξηση της μεταβλητότητας και επιστροφή της στα φυσιολογικά επίπεδα αναμένει στις αμερικανικές αγορές η Pimco, προτρέποντας τους επενδυτές να μειώσουν το επίπεδο έκθεσής τους στο ρίσκο.
Όπως αναφέρει η Pimco, η αρνητική αντίδραση της αγοράς ομολόγων στις ενδείξεις μείωσης των έκτακτων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης που ελήφθησαν την τελευταία δεκαετία, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ομολόγων και οι κεντρικοί τραπεζίτες προέρχονται από διαφορετικούς… πλανήτες.
Την ίδια ώρα, οι αγορές ριψοκίνδυνων assets «αγνοούν» τις «κόκκινες σημαίες που υψώνουν οι αγορές ομολόγων.
Όπως τονίζει η Pimco, ο πληθωρισμός παραμένει σήμερα σε χαμηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.
Ωστόσο, κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρουν σταδιακά τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές που είχαν υιοθετήσει προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008.
Ήδη, αυτές οι κεντρικές τράπεζες έχουν διατηρήσει χαλαρές τις νομισματικές τους πολιτικές για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν, προκειμένου να αντισταθμίσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο, γνωρίζουν από προηγούμενες φούσκες ότι η διατήρηση της νομισματικής πολιτικής σε υπερβολικά χαλαρά επίπεδα για υπερβολικά μεγάλο διάστημα ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μιας όλο και πιο βαθιάς τρύπας, με τα φυσικά επιτόκια και τη δυνητική ανάπτυξη να καταλήγουν ακόμη χαμηλότερα στον επόμενο κύκλο.
Όπως αναφέρει η Pimco, είναι λοιπόν οι επενδυτές αγορών ριψοκίνδυνων assets δικαιωματικά τόσο εφησυχασμένοι;
Προς το παρόν, δεν μπορεί να υπάρξει οριστική απάντηση, τονίζει.
Ωστόσο, υπογραμμίζει η Pimco, το ιστορικό παρελθόντων περιόδων ηρεμίας υποδεικνύει ότι όταν η μεταβλητότητα είναι χαμηλή, είναι συνετό οι επενδυτές να αποφεύγουν το ρίσκο.
Σύμφωνα με την Pimco, οι επενδυτές θα είχαν βεβαίως έναν μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας εάν υπήρχαν σαφέστερα σημάδια υπερβολικής ανάληψης κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην πραγματική οικονομία.
Δεδομένου ότι παλιές περίοδοι ευφορίας - όπως οι φούσκες των dotcom και των ακινήτων από το 2000 έως το 2008- χαρακτηρίζονται συνήθως από εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν τώρα να επεκτείνουν τον επιχειρηματικό κύκλο, αφαιρώντας τη νομισματική τόνωση σταδιακά και προβλέψιμα.
Ωστόσο, η Pimco αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να ανησυχούν.
Πρώτον, στο βαθμό που η διαφορά μεταξύ των τάσεων ανάπτυξης και των φυσικών επιτοκίων οδηγεί υψηλότερα τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, οριακές αλλαγές στη διαφορά αυτή οδηγούν σε μεταβολές στις αποτιμήσεις αυτές.
Ο δεύτερος βασικός λόγος ανησυχίας είναι ότι οι υψηλότερες αποτιμήσεις δεν σημαίνουν αναγκαστικά υψηλότερες αποδόσεις ή καλύτερες αποδόσεις προσαρμοσμένες στη μεταβλητότητα.
Ακόμη και αν το θετικό χάσμα μεταξύ δυνητικής ανάπτυξης και φυσικών επιτοκίων δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, η χαμηλότερη δυνητική ανάπτυξη υποδηλώνει χαμηλότερες αποδόσεις στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Την ίδια ώρα, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται προς τα φυσιολογικά επίπεδα, οι χρηματοοικονομικοί όροι θα πρέπει να καταστούν αυστηρότεροι και οι επικίνδυνες αποτιμήσεις του ενεργητικού θα πρέπει να μειωθούν.
Οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν αυτή η αυστηρότερη προσέγγιση να γίνει σταδιακά, αλλά η σύντομη ιστορία της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής υποδηλώνει ότι η ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων τείνει να εμφανίζεται απότομα - μερικές φορές προκαλώντας αναταραχή.
Γιατί, λοιπόν, οι επενδυτές δεν επωφελούνται από την εξαιρετικά χαμηλή μεταβλητότητα προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους;
Οι αγορές δεν «εκρήγνυνται» κάθε φορά που η μεταβλητότητα είναι χαμηλή, αλλά η αστάθεια ήταν πάντα εξαιρετικά χαμηλή όταν οι αγορές «εξερράγησαν», σημειώνει η Pimco.
Όπως συνεχίζει, εδώ στη Γη, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι επενδυτές ομολόγων έχουν κάτι κοινό: αμφότεροι ανησυχούν ότι η τρέχουσα περίοδος εξαιρετικά χαμηλής μεταβλητότητας δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε επιθυμητή.
Εξάλλου, οι χαμηλότεροι συνδυασμοί σταθερού εισοδήματος, συναλλαγματικών ισοτιμιών και μεταβλητότητας μετοχών έχουν παρατηρηθεί τρεις φορές στο παρελθόν: ακριβώς πριν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον προηγούμενο μήνα και το καλοκαίρι του 2014.
Εν ολίγοις, καταλήγει η Pimco, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταβλητότητα τελικά θα ανέλθει σε κανονικά επίπεδα.
Για τους επενδυτές σήμερα, το μάθημα είναι σαφές: η μείωση του επιπέδου της έκθεσής τους σε κινδύνους είναι ο συνετός τρόπος κίνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης