Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Σερβίας-ΠΓΔΜ - Το Βελιγράδι απέσυρε τη διπλωματική του αποστολή

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Σερβίας-ΠΓΔΜ - Το Βελιγράδι απέσυρε τη διπλωματική του αποστολή
Σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη στα Σκόπια
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα στα Σκόπια κυβερνητική σύσκεψη μετά την απόφαση του Βελιγραδίου να ανακαλέσει το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ.
Στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić αλλά και ο ΥΠΕΞ Ivica Dacic, επικαλέστηκαν «ιδιαίτερα επιθετική κατασκοπευτική δράση κατά σερβικών οργάνων και θεσμών», περιλαμβανομένης της «Σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Υπαινίχθηκαν δε εμπλοκή ξένης χώρας σε αυτήν, την οποία δεν κατονόμασαν.
Vučić και Dacic ανέφεραν ότι το Βελιγράδι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερα επ αυτού εντός διαστήματος εφτά με δέκα ημερών.
Πρόσθεσαν, δε, ότι άμεσα θα επιστρέψει το προσωπικό της πρεσβείας στις θέσεις του στα Σκόπια ενώ η πρέσβης θα επιστρέψει αργότερα, «όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις που έχουμε στο Βελιγράδι».
Η ασάφεια των δηλώσεων ως προς τα ακριβή αίτια που ώθησαν το Βελιγράδι σε μια τέτοια διπλωματική κίνηση, τροφοδοτούν εικασίες στα ΜΜΕ των δύο πρωτευουσών.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος Vučić για το αν η ανάκληση του προσωπικού συνδέεται με το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ανέφερε πως η Σερβία θα περιμένει να δει αν οι Αλβανοί θα κινήσουν θέμα ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και τι θέση θα πάρουν τα Σκόπια και η Ποντγκόριτσα.
«Πρέπει οι άνθρωποί μας να είναι έτοιμοι και να ξέρουν τι θα απαντήσουμε», σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να προστατεύσει τις δράσεις της από την επιρροή έξωθεν παραγόντων.
Σε μια πρώτη αντίδρασή της, πάντως, η κυβέρνηση των Σκοπίων, εξέδωσε το μεσημέρι ανακοίνωση στην οποία ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο που επισημάνθηκε από τα ΜΜΕ, να απέσυρε, δηλαδή, το Βελιγράδι τους διπλωμάτες του λόγω επικείμενης ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO με πιθανή συναίνεση των Σκοπίων: «Όταν υπάρχουν εκκρεμή ευαίσθητα ζητήματα μεταξύ των δύο γειτόνων μας (σ.σ. Σερβία και Κόσοβο), η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τα συμφέροντα της χώρας, με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, την ουδετερότητα και την μη ανάμειξη στις διαφορές μεταξύ των κρατών.
Όσον αφορά την ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σχολιάζοντας την δήλωση αυτή ο Σέρβος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Αν η “Μακεδονία” ψηφίσει πράγματι υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ενώ γνωρίζει πόσο αυτό πονάει τη Σερβία και τον Σερβικό λαό, θα προτείνω στον πρόεδρο Βούτσιτς στο θέμα του ονόματος, με το οποίο αναγνωρίζουμε την “Μακεδονία”, να λάβουμε υπόψη τη θέση της ΕΕ, όπως θα κάνουν και αυτοί (σ.σ. η πΓΔΜ) σε σχέση με την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO».
Πρόσθεσε επίσης, ότι «η προαναγγελία των επίσημων Σκοπίων πως θα ακολουθήσουν τη θέση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ σημαίνει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζ. Zaef, ότι η χώρα του θα απέχει από την ψηφοφορία, κάτι που είχε επαναλάβει και στη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Σερβίας, στην Τεργέστη”.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS