Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο τουρισμός στόχος της τρομοκρατίας – Μπορεί μια επίθεση να καταστρέψει την τουριστική βιομηχανία μιας χώρας;

Ο τουρισμός στόχος της τρομοκρατίας – Μπορεί μια επίθεση να καταστρέψει την τουριστική βιομηχανία μιας χώρας;
Τρομοκρατικές επιθέσεις σε δημοφιλείς προορισμούς καταφέρνουν σημαντικά πλήγματα στις τοπικές οικονομίες
Το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν 15 άνθρωποι τη ζωή τους, ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά εκείνους που προειδοποιούν ότι η τρομοκρατία στοχεύει πλέον στον τουρισμό.
Όπως η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στο παρελθόν, έτσι τώρα και το Ισλαμικό Κράτος στοχεύει συγκεκριμένα τουρίστες και τους προορισμούς τους, για να επιτύχει τους στόχους του.
Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι είχαν όλες «ευάλωτους» στόχους, ενώ όλες ήταν σχεδιασμένες έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο φόβος μεταξύ των δύο πληθυσμιακών στόχων: των πολιτών και των τουριστών.
Οι πολίτες πρέπει να υπομείνουν φυσικά τον καθημερινό φόβο, καθώς δεν έχουν την επιλογή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να αλλάξουν πόλη, αλλά οι τουρίστες την έχουν και το κάνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική βιομηχανία μιας χώρας.
Η επιλογή τουριστικών κέντρων από τους τρομοκράτες μόνο τυχαία δεν είναι.
Υπάρχει μια καλά μελετημένη στρατηγική από πίσω.
Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, τέτοιες επιθέσεις καταφέρνουν σημαντικά πλήγματα στις τοπικές οικονομίες.
Στην Ισπανία, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ ένας στους πέντε εργαζόμενους στη Βαρκελώνη απασχολείται σε θέση που σχετίζεται με τον τουρισμό.
Τα οικονομικά στοιχεία από προηγούμενα τρομοκρατικά χτυπήματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έρχονται να επιβεβαιώσουν τον αντίκτυπο που μια τρομοκρατική πράξη μπορεί να έχει στην τουριστική βιομηχανία ενός έθνους.


Το 2010, το ύψος των εσόδων από τον τουρισμό για την Αίγυπτο εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 12 δισ. δολ., αντιπροσωπεύοντας το 11% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη χώρα.
Το 2015, το ποσό αυτό ήταν κάτω από το μισό, σε 6,1 δισ. δολ.
Κατά το α’ τρίμηνο του 2016, η Αίγυπτος προσέλκυσε μόλις πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες – αριθμούς που έχει να δει από το 1997, μετά τις επιθέσεις στο Λούξορ.
Η τουριστική βιομηχανία της χώρας χρειάστηκε πολλά χρόνια για να μπορέσει να ανακάμψει.
Το 2014, ένα ρεκόρ 37 εκατομμυρίων τουριστών επισκέφτηκε την Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της χώρας.
Φέτος, οι αφίξεις των τουριστών έχουν πέσει στα 2,5 εκατομμύρια.



Στην Τυνησία, δύο τρομοκρατικές επιθέσεις το 2015 σκότωσαν 60 ανθρώπους, η πλειονότητα των οποίων ήταν Ευρωπαίοι πολίτες.
Οι επιθέσεις στοίχισαν πολύ στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία αντιστοιχεί στο ένα έκτο του ΑΕΠ και σε πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας.
Ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε κατά 25%, στα 5,4 εκατομμύρια, το 2015, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό υποχώρησαν κατά 35%, στο 1,1 δισ. δολ., με πολλά θέρετρα να βάζουν «λουκέτο» και πολλούς ανθρώπους να απολύονται.

«Ευάλωτοι» στόχοι η προτίμηση των τρομοκρατών

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις προτιμούν πλέον να επιτίθενται κατά «ευάλωτων» στόχων, καθώς είναι περισσότεροι, ενώ συνήθως στερούνται επαρκούς ασφαλείας.
Ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκεδάσεως, μουσεία, τόποι λατρείας, τρένα και λεωφορεία, βρίσκονται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των τρομοκρατών.
Πέρα από την ευκολία τέτοιων στόχων, με αυτόν τον τρόπο, οι τρομοκράτες πετυχαίνουν και έναν άλλο σκοπό: την τιμωρία της ανηθικότητας.
Την ίδια ώρα, η επιλογή δημοφιλών τουριστικών προορισμών έχει και το «πλεονέκτημα» ότι πλήττονται ταυτόχρονα πολλές ιθαγένειες.
Στη Βαρκελώνη, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν άτομα 34 εθνικοτήτων.
Εν τω μεταξύ, σημαντικό ρόλο παίζει και το χαμηλό κόστος.
Το 2004, με λιγότερα από 1.000 δολ., η Αλ Κάιντα πέτυχε μια σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων στον σιδηρόδρομο της Μαδρίτης, σκοτώνοντας 191 ανθρώπους.


Το 2015, το Ισλαμικό Κράτος εκτιμάται ότι ξόδεψε λιγότερα από 10.000 δολ. για να χρηματοδοτήσει τις επιθέσεις στο Παρίσι, που σκότωσαν περισσότερους από 130 ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις με οχήματα, πέρα από το μηδενικό κόστος, είναι εύκολο να οργανωθούν αλλά και δύσκολο να αποτραπούν.



Εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν προτρέψει τους οπαδούς τους να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο στη διάθεσή τους, περιλαμβανομένων των οχημάτων, ως μέρος της στρατηγικής τους, που στοχεύει στην καταστροφή της Δύσης.
Δεν τους ενδιαφέρουν τόσο τα θεαματικά αποτελέσματα.
Εξάλλου, ακόμη και με αυτά τα χτυπήματα περιορισμένης έκτασης, κατορθώνουν να «πληγώσουν» ανεπανόρθωτα ένα έθνος.

Ελευθερία Πιπεροπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης