Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η τράπεζα Κύπρου ξαφνικά διενεργεί 500 εκατ προβλέψεις και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες;

Γιατί η τράπεζα Κύπρου ξαφνικά διενεργεί 500 εκατ προβλέψεις και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες;
Η Κύπρος με καλύτερες οικονομικές προδιαγραφές εμφανίζει μέσω της τράπεζας Κύπρου μια διαφοροποιημένη και σίγουρα όχι θετική εικόνα.
Η τράπεζα Κύπρου στις 21 Αυγούστου ανακοίνωσε profit warnings ή κατά το ορθότερο προειδοποίησε την επενδυτική κοινότητα ότι θα διενεργήσει extra 500 εκατ νέες προβλέψεις και θα εμφανίσει ζημία 550 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2017.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Αυγούστου 2017 το πρωί.
Ενώ η τράπεζα Κύπρου μείωνε τις προβλέψεις και μάλιστα εμφάνισε 2 εκατ κέρδη στο α΄ τρίμηνο ξαφνικά προειδοποίησε ότι θα διενεργήσει 500 εκατ νέες προβλέψεις εξέλιξη που την θεωρεί credit negative η Moody’s.
Η έκτακτη πρόβλεψη 500 εκατ επιβλήθηκε από την ΕΚΤ κατά την διαδικασία αξιολόγησης της τράπεζας για το 2017.
Πως όμως είχε κρυφτεί το πρόβλημα των 500 εκατ ευρώ;
Προφανώς ο χαμηλής δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις, σε συνδυασμό με πολλά προβληματικά collaterals και ορισμένα επιχειρηματικά και πτώση της αξίας των ακινήτων ήταν ορισμένες από τις αιτίες που ξαφνικά η τράπεζα Κύπρου υποχρεώνεται να διενεργήσει νέες προβλέψεις 500 εκατ ευρώ αλλοιώνοντας επί τα χείρω την συνολική της εικόνα όπως είχε διαμορφωθεί τα τελευταία 3μηνα.
Η τράπεζα Κύπρου εξυγιαίνεται σταθερά αλλά ξαφνικά προκύπτουν και 500 εκατ ευρώ νέες προβλέψεις.
Το παράδοξο είναι ότι η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί σε ΒΒ+ από την Standard and Poor’s 5 βαθμίδες υψηλότερα από την Ελλάδα και θα εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2% με 3%.
Η Κύπρος με καλύτερες οικονομικές προδιαγραφές εμφανίζει μέσω της τράπεζας Κύπρου μια διαφοροποιημένη και σίγουρα όχι θετική εικόνα.

Η βασική ανησυχία

Η βασική ανησυχία των επενδυτών προφανώς είναι μια.
Εάν η Τράπεζα Κύπρου υποχρεώνεται από την ΕΚΤ να διενεργήσει νέες προβλέψεις 500 εκατ θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο και στις ελληνικές τράπεζες;
Τα 500 εκατ σε σύνολο προβληματικών δανείων 10,3 δισεκ. αντιστοιχούν σε 4,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων.
Στην Ελλάδα εάν υποθέσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να διενεργήσουν 4,8% νέες προβλέψεις στο σύνολο των προβληματικών δανείων θα οδηγούσε σε ζημία 3,6 δισεκ. ευρώ.
3,6 δισεκ. η θεωρητική ζημία + 3,5 δισεκ. νέες προβλέψεις από την εφαρμογή των IFRs 9 σύνολο 7,1 δισεκ. ευρώ άρα καταστροφή.

Τα 3 βασικά ερωτήματα

1)Οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις όπως η τράπεζα Κύπρου από τους ελέγχους που διενεργεί η ΕΚΤ και ο SSM στα προβληματικά τους δάνεια;

2)Γιατί οι τράπεζες καταθέτουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους για τα προβληματικά δάνεια στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση ενώ για την Eurobank και Πειραιώς θα ξεκινήσει Νοέμβριο 2017;

3)Τι θα γίνει τελικά με τα AQRs τους ελέγχους για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού;

Οι απαντήσεις

1)Εκ πρώτης όψεως η περίπτωση της Κύπρου είναι μεμονωμένη και ΔΕΝ θα επαναληφθεί στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό είναι το βασικό σενάριο.
Εκ δεύτερης όμως ανάλυσης, υπάρχει ένας προβληματισμός σε ορισμένα τραπεζικά στελέχη μήπως αποκαλυφθούν δάνεια τα οποία εμφανίζονται ως ενήμερα αλλά είναι πλαστά ενήμερα, είναι στην πραγματικότητα προβληματικά δάνεια.
Έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν 4-5 δισεκ. τέτοια δάνεια που ενώ είναι προβληματικά εμφανίζονται ως ενήμερα.
Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί.
Από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα των IFRs 9 αλλά όπως έχουμε διεξοδικά αναλύσει θα προκύψει ανάγκη για νέες προβλέψεις 3,4 με 3,5 δισεκ. που θα αποσβεστούν σε 5 χρόνια.

2)Οι ελληνικές τράπεζες όντως τέλη Σεπτεμβρίου 2017 θα καταθέσουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους για τα προβληματικά δάνεια.
Οι αλλαγές θα είναι μικρές.
Ωστόσο αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δανείων σε Alpha bank και Εθνική από την ΕΚΤ και τον SSM και τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει ο έλεγχος σε Πειραιώς και Eurobank. Πως θα κατατεθούν οι νέοι στόχοι τον Σεπτέμβριο και οι αξιολογήσεις για τα προβληματικά δάνεια θα καθυστερήσουν 2-3 μήνες ακόμη;
Μια απάντηση που πήραμε ήταν η εξής.
Οι στόχοι θα υποβληθούν τέλη Σεπτεμβρίου από τις ελληνικές τράπεζες και η ΕΚΤ και ο SSM με βάση την αξιολόγηση που θα έχουν κάνει στις ελληνικές τράπεζες θα κρίνουν ένα είναι επαρκείς οι στόχοι ή πρέπει να αναθεωρηθούν.
Δηλαδή τα στοιχεία που θα στείλουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ θα τελούν υπό τον έλεγχο και αναθεώρηση της ΕΚΤ και του SSM.
Η διαδικασία ελέγχου στο ελληνικό banking θα ολοκληρωθεί από την ΕΚΤ και τον SSM τέλη Δεκεμβρίου.
Υπάρχει πιθανότητα ανοδικής αναθεώρησης έως και 30% αύξηση στους στόχους για την μείωση των NPLs και NPEs.

3)Η ΕΚΤ και ο SSM δεν θέλουν να διεξάγουν ειδικά AQRs στις ελληνικές τράπεζες το 2018 όπως έχουμε αναλύσει.
Αντιθέτως το ΔΝΤ το θέλει για πολλούς και αλλότριους σκοπούς.
Πάντως η πιθανότητα να διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες παραμένει πολύ περιορισμένη….για το 2018 και πιθανότατη για το 2019.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης