Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν σε ταχεία αύξηση των δανείων στην Τουρκία στο α’ 6μηνο 2017

Fitch: Κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν σε ταχεία αύξηση των δανείων στην Τουρκία στο α’ 6μηνο 2017
Τα δάνεια του τουρκικού τραπεζικού τομέα αυξήθηκαν κατά 10,5% στο α’ εξάμηνο του 2017
Η ταχεία αύξηση των δανείων στις τουρκικές τράπεζες κατά το α’ εξάμηνο του 2017 υπογραμμίζει τον σημαντικό αντίκτυπο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την τόνωση του δανεισμού, ανακοίνωσε σήμερα (24/8/2017) η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τη Fitch, τα δάνεια του τουρκικού τραπεζικού τομέα αυξήθηκαν κατά 10,5% στο α’ εξάμηνο του 2017, κυρίως χάρη στην εισαγωγή του κυβερνητικού ταμείου εγγύησης πιστώσεων (CGF), το οποίο στοχεύει κυρίως στο να διευκολυνθεί η απόκτηση δανείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να φθάσει το 20% για το 2017, προσφέροντας στις τράπεζες μια σημαντική ώθηση στην κερδοφορία τους, παρόλο που το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί λόγω της στενότερης ρευστότητας σε τουρκική λίρα και του υψηλότερου κόστους για τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών και τις συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων (swaps)», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fitch.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι τα δάνεια που καλύπτονται από το CGF είναι εγγυημένα μέχρι ενός ποσοστού μη εξυπηρέτησης 7% (βάσει χαρτοφυλακίου), αλλά η εγγύηση θα μειωνόταν σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του επιπέδου.
Οι προαναφερόμενες αναλογίες μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να είναι χαμηλές (στο 3,1% στα τέλη του α’ 6μηνου), αναφέρει η Fitch.
Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα των αναδιαρθρωμένων δανείων και των δανείων υπό παρακολούθηση (στο 4,1% και στο 2,0% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch) καθιστούν τις τράπεζες ευάλωτες σε μια επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού - ένας ιδιαίτερος κίνδυνος δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των δανείων και της υποτίμησης της λίρας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τη Fitch, οι τουρκικές τράπεζες είναι ως επί το πλείστον καλά κεφαλαιοποιημένες, έχοντας βρει στήριξη στην πρόσφατη αύξηση της κερδοφορίας του, στην έκδοση κεφαλαίων Tier 2, στις χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για δάνεια που καλύπτονται από το CGF και την κανονιστική ανοχή όσον αφορά στους συντελεστές στάθμισης των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Ο λόγος ακαθάριστων δανείων/καταθέσεων του τομέα παραμένει σταθερά υψηλός (στο 126% στο τέλος του α’ εξαμήνου), αντανακλώντας μια μεγάλη εξάρτηση από την εξωτερική χρηματοδότηση χονδρικής, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Αυτό αφήνει τις τράπεζες εκτεθειμένες σε σημαντικούς κινδύνους αναχρηματοδότησης, σε περίπτωση που υπάρξουν διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα ως προς τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Η πρόσβαση των τραπεζών στην αγορά και η ρευστότητα σε ξένο νόμισμα παρέμειναν επαρκείς, αλλά η ρευστότητα σε ξένο νόμισμα θα μπορούσε να τεθεί υπό πίεση εάν υπάρξει παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς, καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης