Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BPC: Ιδού τι θα συμβεί εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους

BPC: Ιδού τι θα συμβεί εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους
Ο οργανισμός Bipartisan Policy Center παρουσιάζει τις δραματικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους
Στο ερώτημα τι θα συμβεί στην αμερικανική οικονομία εάν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμφωνήσει στην αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους απαντά ανάλυση του αμερικανικού οργανισμού Bipartisan Policy Center.
Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Η Ημέρα Χ θα μπορούσε να έρθει γρήγορα. Μέσα σε λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών δεν θα καταφέρει πληρώσει εγκαίρως τα έντοκα γραμμάτια, και έτσι θα αρχίσει μια διαδικασία όπου θα πρέπει να θέσει προτεραιότητες ή να καθυστερήσει πληρωμές.
Η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να ξεμένει από μετρητά - δεν είναι γνωστή η «Ημέρα Χ» -η οποία μπορεί να είναι τόσο δυσοίωνη όσο ακούγεται- δεν είναι γνωστή.
Ωστόσο, η BPC εκτιμά ότι τα προβλήματα πληρωμών θα εμφανιστούν από τις αρχές έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Έλλειμμα 23%. Μόλις το αμερικανικό δημόσιο ξεμείνει από μετρητά, δεν μπορεί να είναι συνεπές σχεδόν στο 23% των οικονομικών του υποχρεώσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Μεγάλες πληρωμές στις 2 Οκτωβρίου. Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει περίπου 80 δισ. δολ. στο Military Retirement Trust Fund αυτή την ημέρα.
Άλλες πληρωμές προγραμματισμένες για τις 2 Οκτωβρίου -συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνικής Ασφάλισης, των βετεράνων, της συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων και των τόκων- ανέρχονται συνολικά σε 68 δισ. δολ..

Διακύμανση του ταμειακού ελλείμματος. Κάποιες μέρες τα έσοδα του δημοσίου θα υπερβαίνουν τις απαιτούμενες πληρωμές.
Ως αποτέλεσμα, το ταμειακό έλλειμμα θα αυξάνεται και θα μειώνεται.
Αλλά θα τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Έως τις 31 Οκτωβρίου, το έλλειμμα μετρητών θα διαμορφωθεί σε περίπου 73 δισ. δολ..

Το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να βάλει σε προτεραιότητα τις πληρωμές. Το χρέος και οι πληρωμές τόκων μπορεί να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αφού γίνουν οι πληρωμές αυτές, το Δημόσιο θα επιλέξει από τα εκατομμύρια των πληρωμών που ξεκινούν κάθε μήνα, επιλέγοντας κάποια για πληρωμή και άλλα για μη πληρωμή.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η ρύθμιση είναι τεχνικά εφικτή, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ πριν και προκαλεί πολλά νομικά ερωτήματα.

Εναλλακτικά, το Δημόσιο μπορεί να ξεκινήσει την καθυστέρηση πληρωμών. Σε αυτό το δεύτερο σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να προβαίνει στις προγραμματισμένες πληρωμές του, αλλά το κάνει μετά από λήξη τους, όταν υπάρξουν αρκετές ταμειακές ροές.
Οι καθυστερήσεις θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με την BPC, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίστηκε προς αυτό το σενάριο την περίοδο που εμφανίστηκε το ίδιο πρόβλημα, υπό τον Barack Obama.

Οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης είναι μια ξεχωριστή δυνατότητα. Η Fitch Ratings προειδοποίησε για την κατάσταση του χρέους των ΗΠΑ την Τετάρτη (23/8/2017).
Η χαμηλότερη αξιολόγηση του χρέους θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερο κόστος για τη λειτουργία της κυβέρνησης στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης