Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Fitch αναβαθμίζει τα LTFC και LC της Ελλάδας σε Β- λόγω της βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους

tags :
H Fitch αναβαθμίζει τα LTFC και LC της Ελλάδας σε Β- λόγω της βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους
Τα LTFC ή long term χρέος αφορά τα μακροπρόθεσμα προγράμματα χρέους και συνήθως ακολουθούν την αναβάθμιση της οικονομίας.
Η Fitch έχει αναβαθμίσει τα LTFC και LC IDR της Ελλάδας σε «Β-» από το «CCC», αντικατοπτρίζοντας την άποψή ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιώνεται σταθερά, υποστηριζόμενη από τη συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του ευρωπαικού μηχανισμού σταθερότητας ESM.
Τα LTCR ή LTFC ή long term credit rating αφορά τα μακροπρόθεσμα προγράμματα χρέους και συνήθως ακολουθούν την αναβάθμιση της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου η Fitch αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε «Β-»  από «CCC» ή 2 κλίμακες ενώ οι προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) ορίστηκαν σε «θετικές».

Βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, υποστηριζόμενη από την συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα θεσπιστούν μέχρι το 2020.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μειώνει τους κινδύνους που θα υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καίριο χτύπημα προς την εμπιστοσύνη, που δημιουργείται και από τις καθυστερούμενες πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα.
Το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και ότι η Eurogroup θα χορηγήσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, το 2018.
Στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των πιστωτών για εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αποσκοπούν στη διατήρηση μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών κάτω του 15% του ΑΕΠ -μεσοπρόθεσμα- και κάτω του 20% του ΑΕΠ, μετέπειτα.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν εκ νέου την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, την μερική πρώιμη αναχρηματοδότηση από το ESM του υψηλού κόστους δανείων από το ΔΝΤ και την περαιτέρω ανακούφιση από τα δάνεια του EFSF (ανώτατα όρια επιτοκίων, αναβολές τοκομεριδίων και επεκτάσεις ληκτότητας).
Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μετατοπίζουν το επίκεντρο των μελλοντικών προϋποθέσεων της Ελλάδας από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους στην αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ.
Όλα αυτά θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει στην υποστήριξη της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων, μετά το πέρας του προγράμμαος.
Σύμφωνα με τη Fitch, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό, ενώ ο κίνδυνος τυχόν μελλοντικών κυβερνητικών αντιδράσεων στο πρόγραμμα του ESM, είναι περιορισμένος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης