Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Μόσχας και τον μεγάλο αριθμό των ρωσικών δυνάμεων

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Μόσχας και τον μεγάλο αριθμό των ρωσικών δυνάμεων
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg είπε πως το ΝΑΤΟ θα παρακολουθήσει στενά τις ρωσικές ασκήσεις
Τη ζωηρή ανησυχία του ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει οι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο 2017 στρατιωτικές ασκήσεις της Μόσχας στη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg είπε σήμερα (25/8), πως το ΝΑΤΟ θα παρακολουθήσει στενά τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς εγείρονται ανησυχίες για τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτές μετά τις κινήσεις μεγάλων δυνάμεων και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων της Μόσχας κοντά στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.
«Θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά την πορεία αυτών των ασκήσεων», δήλωσε ο Stoltenberg σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με την Πολωνή πρωθυπουργό Beata Szydlo.
«Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις αλλά πρέπει επίσης να σέβονται την υποχρέωση να είναι διαφανείς ως προς τον αριθμό των δυνάμεων που συμμετέχουν.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μία δύναμη 13.000 στρατιωτών θα συμμετάσχει στις ασκήσεις (14-20 Σεπτεμβρίου), η οποία όπως προβλέπει μια διεθνή συμφωνία είναι το όριο για να μην απαιτείται η παρουσία εξωτερικών παρατηρητών.
Οι δυτικές εκτιμήσεις έχουν θέσει τον αριθμό των ρωσικών εμπλεκόμενων στρατευμάτων πολύ υψηλότερα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του ανέφερε σήμερα (25/8) ότι τα γυμνάσια είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα και οι ανησυχίες σχετικά με τους αριθμούς των στρατευμάτων αβάσιμες, καθώς διογκώθηκαν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ακριβώς αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε αυξημένη στρατιωτική ένταση στην Ευρώπη», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.
Να σημειωθεί ότι, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Ορζισζ της Πολωνίας, περίπου 57 χιλιόμετρα νότια από το θύλακα της Βαλτικής Θάλασσας της Ρωσίας στο Καλίνινγκραντ, όπου η Μόσχα έχει σταθμεύσει πυραύλους με πυρηνικά και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
«Η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ είναι ένα σαφές μήνυμα ότι μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου είναι μια επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία», δήλωσε ο Stoltenberg.
«Το θέμα εδώ είναι να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις και να μην τις προκαλέσουμε», συνέχισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης