Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Motor Oil: Στα 126,5 εκατ. τα κέρδη α' εξαμήνου του 2017 αυξημένα κατά 7,23% - Στα 273,1 εκατ. τα EBITDA

tags :
Motor Oil: Στα 126,5 εκατ. τα κέρδη α' εξαμήνου του 2017 αυξημένα κατά 7,23% -  Στα 273,1 εκατ. τα EBITDA
Τα EBITDA αυξήθηκαν 5,1%, στα 273,1 εκατ. ευρώ
Στα 126,5 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Motor στο α΄ εξάμηνο του 2017 καταγράφοντας άνοδο 7,23% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 3,74 δισ. σημειώνοντας άνοδο 40,93%.
Τα EBITDA αυξήθηκαν 5,1%, στα 273,1 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση του ομίλου, οι δραστηριότητες των εταιριών διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, καθώς και η κερδοφορία τους, είναι συνάρτηση σειράς εξωγενών παραμέτρων και κυρίως των τιμών του αργού, των περιθωρίων διύλισης, της ισοτιμίας Ευρώ / Δολαρίου Η.Π.Α και της εξέλιξης των επιτοκίων.
Κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου 2017 δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη μεταβλητότητα στην τιμή του Brent η οποία διαμορφώθηκε στην περιοχή των USD 45 – 55/bbl (μέγιστη τιμή USD 56,30/bbl - ελάχιστη τιμή USD 44,28/bbl - μέση τιμή USD 51,72/bbl).
Το διάστημα μετά την 30η Ιουνίου (τιμή κλεισίματος του Brent USD 47,39/bbl) η τιμή του Brent διαμορφώνεται ομοίως στην προαναφερθείσα περιοχή των USD 45-55 USD/bbl (μέγιστη τιμή USD 52,91/bbl - ελάχιστη τιμή USD 46,53/bbl - μέση τιμή USD 49,86/bbl) και βραχυχρόνια τουλάχιστον δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιοσημείωτη μεταβλητότητα εξαιτίας της διαφαινόμενης επάρκειας προσφοράς αργού διεθνώς.
Η εταιρία, ως εκπρόσωπος του ενεργειακού τομέα, αντιμετωπίζεται με προτεραιότητα από την αρμόδια Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών του Υπουργείου Οικονομικών για την αγορά αργού πετρελαίου και πρώτων υλών από το εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίζεται η επάρκεια της χώρας σε προϊόντα πετρελαιοειδών.
Σε λειτουργικό επίπεδο, μέσω των εξαγωγών που ιστορικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της, η εταιρία είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την αγορά αργού πετρελαίου διασφαλίζοντας περαιτέρω την αδιάκοπη τροφοδοσία του Διυλιστηρίου της με πρώτη ύλη χωρίς να επηρεάζεται από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί αναφορικά με την κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Ελλάδα.
Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, τα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρίας αναμένονται ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψη, τη δυνατότητα του Διυλιστηρίου να πραγματοποιεί περιθώρια στο ανώτερο εύρος του κλάδου, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εργασιών, τη μείωση των χρεωστικών τόκων, λόγω αποκλιμάκωσης του τραπεζικού δανεισμού και του μειωμένου επιτοκίου του νέου Ομολογιακού δανείου λήξης 2022, συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι η εφάπαξ χρηματοοικονομική επιβάρυνση λόγω της αναχρηματοδότησης των Ομολογιών ύψους 350 εκατ. αποτυπώνεται στα μεγέθη του πρώτου μισού της χρήσης.


Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε ότι σημαντική αύξηση κερδών αναμένεται να εμφανίζει η Motor Oil στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης σε επίπεδο προ επίδρασης των αποθεμάτων, ενώ μετά την επίδραση τα κέρδη θα είναι μειωμένα αφού τα αποθέματα επηρέασαν αρνητικά το τρίμηνο έναντι κέρδους που υπήρχε στο αντίστοιχο περσινό.
Πέραν των αποθεμάτων αρνητικά θα επηρεάσει και η πορεία του δολαρίου λόγω των καταθέσεων που είναι σε μεγάλο μέρος εκφρασμένες σε δολάρια.
Η διοίκηση έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών αύριο.
H IBG περιμένει για το δεύτερο τρίμηνο καθαρά (χωρίς την επιμέτρηση των αποθεμάτων) EBITDA 162,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 50% και καθαρά κέρδη 76,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 75%.
Υποθέτοντας ζημιές από τα αποθέματα ύψους 35 εκατ. ευρώ από κέρδη 36 εκατ. ευρώ στο περσινό δεύτερο τρίμηνο εκτιμά πως τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 127,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 12% και τα καθαρά κέρδη στα 51,6 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 25%.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα στο πρώτο εξάμηνο το υγιές περιβάλλον διύλισης συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο μετριάζεται από το ασθενέστερο δολάριο.
Η εταιρεία είναι έτοιμη να δημιουργήσει ισχυρές ταμειακές ροές, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόχλευση του ισχυρού ήδη ισολογισμού της.
Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις και την αποτίμηση μετά τα αποτελέσματα.
H Eurobank αναφέρει πως οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA 164 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο ενισχυμένα κατά 51% και τα καθαρά κέρδη στα 79 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης