Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Vodafone: Οι αυξήσεις τιμών έφεραν αύξηση εσόδων αλλά και παρενέργειες

tags :
Vodafone: Οι αυξήσεις τιμών έφεραν αύξηση εσόδων αλλά και παρενέργειες
Τι δείχνει η πορεία των μεγεθών της εταιρίας στο εξάμηνο - Οι πιέσεις στα συμβόλαια κινητής, η αύξηση των εσόδων και οι προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο
Οριακή αύξηση εμφανίζουν τα έσοδα της Vodafone στο εξάμηνο της φετινής χρονιάς καθώς διαμορφώνονται σε 389 εκατ. ευρώ από 383 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η αύξηση αυτή επιτυγχάνεται λόγω της σημαντικής βελτίωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 200 εκ ευρώ από 189 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι ότι αυξάνεται το μέσο έσοδο ανά χρήστη κινητής στα 8,4 από 8,2 ευρώ.
Στους συνδρομητές με συμβόλαιο το έσοδο ανά χρήστη διαμορφώνεται στα 21,4 ευρώ από 21,1 ευρώ και στα καρτοκινητά στα 3 ευρώ από 2,7 ευρώ.
Η αύξηση στην καρτοκινητή είναι τάξεως του 11,1% γεγονός που η βρετανική μητρική αποδίδει στα πακέτα που λανσαρίστηκαν.
Ωστόσο τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στην αύξηση των χρεώσεων όπως αυτή του καρτοκινητού Vodafone κατά 12,4% μέσω αλλαγής των προδιαγραφών του πακέτου με χρέωση στα 8,5 ευρώ από 8,07 ευρώ και διάθεση 200 επιπλέον MB Internet χωρίς επιλογή όμως από τον πελάτη.
Δεδομένου ότι μεσολάβησαν αυξήσεις και σε άλλα πακέτα κινητής  τηλεφωνίας στο πρώτο εξάμηνο στο τρίτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται πλην συγκλονιστικού απροόπτου νέα ενίσχυση των εσόδων της εταιρίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμολογίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 είχε ως συνέπεια οι καθαρές νέες συνδέσεις με συμβόλαιο αν είναι αρνητικές κατά 1.000 (στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 4.000) και στην καρτοκινητή να είναι 32.000.
Βεβαίως ο αριθμός των καρτοκινητών που εμφανίζει η εταιρία σε συνδυασμό με το μέσο έσοδο ανά χρήστη που είναι μόλις 3 ευρώ δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό αυτών είναι κατ ουσίαν ανενεργά παρά την εκκαθάριση που έγινε την προηγούμενη χρονιά.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι η εταιρία εμφανίζει μειούμενο ποσοστό συνδρομητών με συμβόλαιο επί του συνόλου των συνδρομητών της.
Συγκεκριμένα την 30η Ιουνίου το ποσοστό των συνδρομητών με συμβόλαιο επί του συνόλου διαμορφώθηκε στο 29,1% από 29,5%.
Στη σταθερή τηλεφωνία οι συνδρομητές στο τέλος Ιουνίου έφτασαν στις 634 χιλιάδες με αύξηση 26.000 στο εξάμηνο έναντι 36.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της εταιρίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης