Νέες ιδέες για το όνομα από τον Nimitz έως το τέλος του 2017 αναμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Z. Zaev

Νέες ιδέες για το όνομα από τον Nimitz έως το τέλος του 2017 αναμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Z. Zaev
Είναι πεπεισμένος ότι το θετικό κλίμα που υπάρχει σε όλη την περιοχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο προς όφελος της επίλυσης ενός τέτοιου ευαίσθητου προβλήματος
Την εκτίμηση ότι έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου "θα υπάρξουν νέες ιδέες" για το όνομα, από τον διαμεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ Matthew Nimitz, εξέφρασε ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Z. Zaev, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε στο Δυρράχιο της Αλβανίας.
Ερωτηθείς για το αν η ΠΓΔΜ έχει την υποστήριξη των χωρών της περιοχής στο θέμα της ονομασίας απάντησε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησής του στα Σκόπια: «Το ζήτημα αυτό είναι διμερές και πιστεύω ότι μόνο τα θετικά μηνύματα και η ενθάρρυνση από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή συμβολή για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου θέματος.
Προσδοκώ την επίλυση του προβλήματος μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μέσω του Matthew Nimitz.
Αναμένω ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου θα υπάρξουν νέες ιδέες από το Matthew Nimitz για την επίλυση αυτού του ζητήματος.
Είμαι πεπεισμένος ότι το θετικό κλίμα που υπάρχει σε όλη την περιοχή, η θετική σχέση της "Μακεδονίας" με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως και με την Ελλάδα, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο προς όφελος της επίλυσης ενός τέτοιου ευαίσθητου προβλήματος».
Ο Z. Zaev συναντήθηκε στο Δυρράχιο και με την πρωθυπουργό της Σερβίας στον απόηχο της κρίσης Σκοπίων-Βελιγραδίου με αφορμή καταγγελίες της σερβικής πλευράς περί κατασκόπευσης της πρεσβείας της στην ΠΓΔΜ.
Ερωτηθείς επ' αυτού, ο Z. Zaev, ανέφερε πως ήταν μία ευχάριστη συνάντηση και ότι έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα το Βελιγράδι, κάτι που θα πράξει πιθανότατα τον Νοέμβριο, μετά τις δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.
Πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, η επόμενη συνάντηση θα έχει τη μορφή της κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων των δύο χωρών και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.
Καταλήγοντας δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ και η Σερβία έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και εκτίμησε ότι η τελευταία κρίση "ανήκει στο παρελθόν".
Σημειώνεται επ΄αυτού ότι το προσωπικό της σερβικής πρεσβείας επέστρεψε ήδη στα Σκόπια, πλην της πρέσβεως, η οποία αναμένεται να επανέλθει στο πόστο της εντός των επόμενων ωρών μετά την εκτόνωση της κρίσης.

bankingnews.gr

BREAKING NEWS