Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διαχρονική κόντρα για τα CDS, η ISDA, το ιστορικό της Ελλάδας και η περίπτωση της Noble Group

Η διαχρονική κόντρα για τα CDS, η ISDA, το ιστορικό της Ελλάδας και η περίπτωση της Noble Group
Η ISDA επανέρχεται στο προσκήνιο και πάλι με την αναποφασιστικότητα της, δημιουργώντας και πάλι προβλήματα στην αγορά των CDS
Πριν από μερικά χρόνια, η ISDA (International Swaps and Derivatives Association) απώλεσε ένα μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, αρνήθηκε πρώτα να προσδιορίσει ότι τα ελληνικά CDS είχαν ενεργοποιηθεί, μόνο για να παραδεχτεί, λίγες ημέρες αργότερα ότι τελικά υπήρξε πιστωτικό γεγονός και τότε σύμφωνα με τον οίκο εκκαθάρισης των πιστωτικών παραγώγων, Depository Trust & Clearing Corporation, η καθαρή αξία των CDS επί ελληνικού κρατικού χρέους ήταν μόλις 3,2 δισ. ευρώ.
Τώρα η ISDA επανέρχεται στο προσκήνιο και πάλι με την αναποφασιστικότητα της, δημιουργώντας και πάλι προβλήματα στην αγορά των CDS, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει» εάν η αναδιάρθρωση του χρέους Noble Group, συνιστά πιστωτικό γεγονός,  δημιουργώντας ένα κενό παρόμοιο με αυτό που συνέβη με την Ελλάδα πριν από 5 χρόνια και το οποίο, σύμφωνα με την FT, έχει οδηγήσει σε μαζική σύγχυση στην αγορά εταιρικών ομολόγων και CDS.
Η Noble Group ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια.
Από τότε, τα έντονα προβλήματα της εταιρείας εντατικοποιήθηκαν, οδηγώντας στην επανάληψη σχεδόν αφερεγγυότητας στις πληρωμές της , την πτώση της κερδοφορίας και στην ταχεία εκκαθάριση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να αποτραπεί η αναπόφευκτη αθέτηση πληρωμών.
Η διαδικασία διάσωσης Noble κορυφώθηκε πρόσφατα με επέκταση στους όρους αποπληρωμής του δανείου της Noble, γεγονός που πολλοί αγοραστές CDS, δήλωσαν ότι αντιστοιχούσαν σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Και, όπως προσθέτει σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, "η διαμάχη ξεπέρασε τις αγορές χρεογράφων στο Λονδίνο και την Ασία την περασμένη εβδομάδα, αφού οι τράπεζες και τα ταμεία εξυπηρέτησαν τους πωλητές των CDS".
Τότε είναι που πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα επειδή «νωρίτερα αυτό το μήνα, η επιτροπή ISDA που ήταν υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το καθεστώς του χρέους της Noble Group δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαπιστώσει εάν η εταιρία με τη αναδιάρθρωση του χρέους της είχε δημιουργήσει πιστωτικό γεγονός έτσι ώστε να πρέπει να πληρωθούν τα CDS.
Δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια σε CDS της Noble Group, αυτό σημαίνει ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street θα είναι πιθανό να έχουν αψιμαχίες, για τη πληρωμή ή όχι των CDS της Noble Group.  
Σύμφωνα με τους FT, από την μλια πλευρά είναι οι Goldman Sachs, Nomura και hedge funds που αγόραζαν CDS έναντι προστασίας από την Noble Group και θα επωφεληθούν αν η ISDA διαπίστωσε ότι υπάρχζει πιστωτικό γεγονός εάν ενεργοποιηθούν τα CDS.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται JPMorgan, BNP Paribas.
Ως εκ τούτου, περισσότερο από ό, τι ακόμη και η τύχη των ελληνικών CDS, αυτό που συμβαίνει με τα CDS της Noble Group, δύναται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά των 10 τρισ. δολαρίων των CDS, τα οποία κατηγορήθηκαν για την επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Εν τω μεταξύ, καθώς η ISDA αποφάσισε απροσδόκητα να πάρει θέση, η αγορά είχε ήδη προχωρήσει ήδη με την πρώτη κατάθεση απαίτησης που κατατέθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αναγκάζοντας μια αλυσιδωτή αντίδρασης ισχυρισμών και ανταγωγών μεταξύ των εταριώ που είχαν αγοράσει ή πουλήσει CDS της Noble Group.
Το καθαρό σύνολο που οφείλεται από τους πωλητές των CDS της Noble Group  θα μπορούσε να ανέλθει σε 157 εκατ. δολάρια.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι χωρίς την επίσημη διαπίστωση από την ISDA για πιστωτικό γεγονός δεν μπορπύν να πληρωθούν τα CDSς.
Και ενώ στην περίπτωση των ελληνικών CDS, η ISDA αντιμετώπιζε τεράστια πολιτική πίεση από την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη (και την ΕΚΤ), στην περίπτωση της  Noble Group η διαμάχη είναι μεταξύ της Godlman Sachs και της JP Morgan...

Τί είναι η ISDA (International Swaps and Derivatives Association)

Μόλις ένα δυνητικό πιστωτικό γεγονός έχει συμβεί, το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή, ώστε να κηρυχθεί ή όχι εντέλει πιστωτικό γεγονός.
Σημειώστε εδώ ότι μόνο η ISDA μπορεί να κηρύξει ένα πιστωτικό γεγονός, τόσο για το ίδιο το γεγονός όσο και για τις λεπτομέρειες αυτού οι οποίες επιβεβαιώνουν την αναγκαία ανακήρυξη του.
Τι είναι όμως η ISDA;
Η ISDA ιδρύθηκε το 1985 με σκοπό να ελέγχει τις over-the-counter (OTC) συναλλαγές παραγώγων. Αριθμεί πάνω από 800 μέλη σε 56 χώρες, ανάμεσα στα οποία τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων, χρηματοοικονομικοί οίκοι, asset managers, εταιρείες δικηγόρων κ.α. Από την Ελλάδα μέλη της ISDA ως primary dealers είναι η EFG Eurobank Ergasias, η Εθνική και η Πειραιώς. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ως “Associate Members” εμφανίζονται και δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, η Moody's και η Standard & Poor's.
Η ISDA έχει δικαιοδοσία σε τρεις τομείς – κλειδιά στην παγκόσμια αγορά: στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου, την αύξηση της διαφάνειας και τη βελτίωση του λειτουργικού και νομικού πλαισίου.
Για να οριστεί ένα γεγονός πιστωτικός, δηλαδή να προκαλέσει την αποπληρωμή των CDS, θα πρέπει να πληρούνται πέντε όροι:
-Χρεοκοπία
-Obligation acceleration (επιτάχυνση υποχρέωσης)
-Αδυναμία πληρωμών
-Repudiation/Moratorium (αποκήρυξη χρέους)
-Αναδιάρθρωση (προϋποθέτει δυσμενείς όρους για τους πιστωτές στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους)
Από τη στιγμή που οριστεί κάποιο πιστωτικό γεγονός ακολουθείται μία διαδικασία σε τρία βήματα:
-Πρώτο βήμα: Μέσα σε τρεις ημερολογιακές ημέρες πραγματοποιείται “δημοπρασία λύσης”, κατά την οποία η αρμόδια επιτροπή δημοσιοποιεί την αρχική λίστα των δικαιούχων των υποχρεώσεων του εκδότη (με απλή πλειοψηφία)
-Δεύτερο βήμα: Τα μέλη της ISDA έχουν δύο ημερολογιακές ημέρες για προσθήκες στη λίστα των δικαιούχων των υποχρεώσεων του εκδότη
-Τρίτο βήμα: Μέσα σε τρεις ημερολογιακές ημέρες τα μέλη της ISDA προκαλούν την αποπληρωμή των δικαιούχων
Η ISDA για να αποφασίσει εάν έχει συμβεί κάποιο οικονομικό γεγονός, συνεδριάζει με τις κατά τόπους επιτροπές της (υπάρχουν πέντε ξεχωριστές επιτροπές, για Αμερική, Ευρώπη, Ασία (εκτός Ιαπωνίας), Ιαπωνία και Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία), με τις οποίες αποφασίζεται τελικά εάν πρέπει να πληρωθούν ή όχι τα cds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης