Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λείπουν 51,6 εκατ. ευρώ από τη Forthnet - Τα προβλήματα παραμένουν

tags :
Λείπουν 51,6 εκατ. ευρώ από τη Forthnet - Τα προβλήματα παραμένουν
Η λειψή αναδιάρθρωση, η ταμειακή «τρύπα» το επόμενο δωδεκάμηνο και οι λύσεις που περνούν από τα χέρια… τρίτων
Την ώρα που τα προβλήματα της Forthnet υποτίθεται ότι έχουν επιλυθεί μετά την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Οι τράπεζες μέσω ουσιαστικά μιας συμψηφιστικής εγγραφής κάλυψαν το μετατρέψιμο ομολογιακό που τους δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της εταιρίας και ταυτόχρονα εισέπραξαν το ποσό αυτό προς απομείωση του δανεισμού.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου δανεισμού και συγκεκριμένα
(i) Στην έκδοση από την Εταιρεία ενός νέου κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους €78.461. οκταετούς διάρκειας με τριετή περίοδο χάριτος και πρώτη ημερομηνία καταβολής χρεολυτικής δόσης στις 31.12.2018, που θα εκδοθεί με την εγγύηση της Forthnet Media και
(ii) Στην έκδοση από τηv Forthnet Media ενός νέου κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους €176.538.462 οκταετούς διάρκειας με τριετή περίοδο χάριτος και πρώτη ημερομηνία καταβολής χρεολυτικής δόσης στις 31.12.2018, που θα εκδοθεί με την εγγύηση της Forthnet.
Ακόμα όμως και αν υπάρξει τελική συμφωνία για αναδιάρθρωση των δανείων το πρόβλημα της εταιρίας δεν λύνεται καθώς όπως η ίδια η διοίκησή της εκτιμά  οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης μέχρι τον Ιούλιο του 2018 είναι της τάξεως των 51,6 εκατ. ευρώ. 
Υπάρχει λύση άραγε στο πρόβλημα αυτό;
Η διοίκηση της εταιρίας ισχυρίζεται ότι θα επιδιώξει να καλύψει τα 51,6 εκατ. ευρώ με περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών του, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους Μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ουσιαστικά πλην ίσως του λειτουργικού κόστους, η ομαλή λειτουργία της Forthnet μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης εξαρτάται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες δηλαδή τη θέληση των προμηθευτών να δώσουν πίστωση και κυρίως την εξωτερική χρηματοδότηση.
Όμως ο τρόπος που έχει δομηθεί η συμφωνία με τις τράπεζες είναι άγνωστο αν μπορεί να φέρει εξωτερική χρηματοδότηση δεδομένου ότι επικρέμεται η τραπεζική μετοχική επικυριαρχία μέσω της μετατροπής του ομολογιακού δανείου των 70 εκατ ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα πρέπει να αποκλείεται νέα αναδιάρθρωση δανεισμού εφ' όσον υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης