Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Τα μαθήματα που θα πρέπει να πάρει η Βρετανία από την Ελλάδα για το Brexit

WSJ: Τα μαθήματα που θα πρέπει να πάρει η Βρετανία από την Ελλάδα για το Brexit
Για να πετύχει στις διαπραγματεύσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για αναπόφευκτους συνδυασμούς και κόστη
«Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κάνουν μια θυελλώδη έναρξη μετά το διάλλειμα του καλοκαιρού, κατηγορείστε τον Γιάνη Βαρουφάκη».
Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος της Wall Street Journal σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα μαθήματα που θα πρέπει να πάρουν οι Βρετανοί από την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο Simon Nixon, το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών «Adults in the Room» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015 φαίνεται πως ήταν στις πρώτες επιλογές των ανώτερων Βρετανών υπουργών.
«Υπάρχουν πολλά μαθήματα για το Ηνωμένο Βασίλειο από την ελληνική κρίση, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα επιλέξει τα χειρότερα» επισημαίνει ο Αμερικανός αρθρογράφος, αναφερόμενος στα έγγραφα με τις θέσεις της Βρετανίας που έχουν παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες.
Κάποια έγγραφα εξηγούν κυρίως γιατί είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ να διατηρηθεί το status quo όσο τον δυνατόν περισσότερο.
Στο έγγραφο όπου αναφέρονται οι πιθανοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, η βρετανική κυβέρνηση παραθέτει επιλογές χωρίς να προσφέρει λύσεις, ενώ σε περίπτωση που υποβάλλει συνήθως τα θέλει όλα δικά της.
Σε άλλο σημείο του άρθρο του, ο Nixon επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για τη βρετανική κυβέρνηση είναι ότι η πρόταση της (σσ δηλ. να τοποθετηθούν κάμερες στα φορτηγά ώστε να φαίνεται που πηγαίνουν) γίνεται ισοδύναμη με την πρόταση του κ. Βαρουφάκη ότι η λύση για την ενδημική φοροδιαφυγή ήταν να οπλίσει τους τουρίστες με κάμερες για να πιάσει τους απατεώνες που έκλεβαν το ΦΠΑ, γεγονός που έπληξε την αξιοπιστία του απέναντι στους πιστωτές της Ελλάδας.
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται ότι προτίθεται να ακολουθήσει το δρόμο του κ. Βαρουφάκη και με άλλος τρόπους.
«Ο κ. Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός του, Αλέξης Τσίπρας, έχασαν έξι μήνες προσπαθώντας να παρακάμψουν τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν απευθείας με το Βερολίνο και το Παρίσι - κάτι που ήταν ειρωνικό γιατί η μεγαλύτερη πίεση για μια συμφωνία προέρχεται στην πραγματικότητα από την ίδια την Επιτροπή» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.
Τώρα, η κ. May και ο κ. Davis φαίνεται να κατέληξαν εξίσου στο συμπέρασμα ότι το κλειδί για τον Brexit έγκειται σε μια πολιτική συμφωνία με τους εθνικούς ηγέτες.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν διαφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινείται σύμφωνα με τις όρους και τις διαδικασίες της ΕΕ - και ούτε οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενδέχεται να υποχωρήσουν για το Brexit, ακόμη και μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Η ΕΕ δεν θα υποχωρήσει επειδή δεν χρειάζεται να: Πιστεύει ότι είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει το Grexit ή το Brexit» επισημαίνει ο ίδιος.
«Το πραγματικό μάθημα που μπορεί να πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ελληνική κρίση είναι η ανάγκη να κάνει μια νηφάλια εκτίμηση σχετικά με το πού μπορούν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς και τα κόστη, πριν εγκλωβιστεί σε θέσεις από τις οποίες δεν υπάρξει διαφυγή. (…)
Η (βρετανική) κυβέρνηση έχει ακόμα χρόνο να αποφύγει να επαναλάβει τα λάθη του κ. Βαρουφάκη - αν και όχι πολύ» καταλήγει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης